Skocz do zawartości

[do 3500zł] Rower Cross / Praca-Dom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wtam,

Od dłuższego czasu planuje zakup roweru, przeglądam fora, oferty, aukcje i doszedłem do wniosku że samodzielnie bez porady fachowców nie jestem w stanie dokonać właściwego wyboru.

1. Potrzebuję rower który będzie mi służył w zasadzie tylko jako środek komunikacji dom-praca, ewentualnie czasem gdzieś na utwardzoną leśną drogę. Ostatnio jeździłem na rowerze z dobrych 20 lat temu, a w moim miejscu zamieszkania w zasadzie z każdej strony mamy strome podjazdy, także docelowo chciałbym go kiedyś przerobić na elektryka. W gąszczu różnych ofert i "okazji" udało mi się znaleźć kilka ciekawych pozycji ale z braku praktycznego doświadczenia nie jestem w stanie porównać osprzętu w poszczególnych modelach. Jeśli chodzi o typ roweru to wielu godzinach studiowania różnych filmów, postów i artykułów doszedłem do wniosku że rower crossowy jest dla mnie najlepszym wyborem. Bardzo proszę udzielających się tutaj ekspertów w tej dziedzinie o fachową i rzetelną pomoc.  :)

W zasadzie skupiłem się tutaj na marce Cube:

1. https://www.cube.eu/en/2019/bikes/trekking/tour/nature/cube-nature-exc-blackngrey-2019/ Cena: 2719zł (wygląd tego modelu podoba mi się bardziej)

2. https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/tour/nature/cube-nature-exc-blacknred-2020/ - Cena katalogowa: 3199zł 

- jaka jest różnica w osprzęcie poszczególnych modeli ?

- czego mogę się spodziewać dopłacając do nowszego modelu?

- czy jest jakiś sklep w którym można uzyskać konkretny rabat na nowy model ?

- czy jakiś element wyposażenia, można lub trzeba wymienić żeby rower pracował sprawniej?

Wzrost: 181cm, Waga 75kg, wewnętrzna długość nogi: 82cm - Czy rama w rozmiarze 54cm to właściwy wybór ?

W model Cross Pro występuje inny typ amortyzatora: RockShox Paragon Gold Taper, 65mm, Lockout - czym się różni od modelu z Nature Exc: SR Suntour NEX HLO, 63mm

Czy z oferty konkurencyjnych marek jest jakaś pozycja która w stosunku cena/jakość wypada lepiej niż w/w modele ?

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie udzielone porady.

Napisano

Podane linki dotyczą tego samego modelu roweru (Cube Nature EXC), tylko produkcji 2019 lub 2020. Różnią się głównie wyglądem, więc lepiej wybrać tańszy rower, który nie sprzedał się w zeszłym roku - jeśli jest dostępny we właściwym rozmiarze.

Cube Cross Pro ma już chyba amortyzator powietrzny marki RockShox, lżejszy (waga roweru spada o 1 kg) i elastyczny jeśli chodzi o dostosowanie charakterystyki do postury i oczekiwań użytkownika (regulowane ciśnienie powietrza).

Wszystkie crossy Cube mają taką samą ramę (różnice tylko w wyposażeniu i malowaniu), wystarczy przymierzyć się do dowolnego modelu, żeby ocenić właściwy rozmiar.

Napisano

Czyli nie ma różnicy między tymi przerzutkami ? 

Czy ewentualnie można w modelu 2019 wymienić przerzutkę tylną na model: XT RD-T8000 ?

Nature Exc 2019
Przerzutka tył: Shimano SLX RD-M670SGS, 10-Speed

Nature Exc 2020
Shimano XT RD-T8000, 10-Speed

Napisano
21 godzin temu, l4rgo84 napisał:

Czyli nie ma różnicy między tymi przerzutkami ? 

Czy ewentualnie można w modelu 2019 wymienić przerzutkę tylną na model: XT RD-T8000 ?

Nature Exc 2019
Przerzutka tył: Shimano SLX RD-M670SGS, 10-Speed

Nature Exc 2020
Shimano XT RD-T8000, 10-Speed

Ja bym się nie gorączkował. Nie jestem znawcą rozlicznych odmian przerzutek, ale tak mi dzwoni, że oba modele to części wysokiej klasy (tak na szybko wyrzuciło mi ceny 150-250 zł), więc jeździłbym na tym co zastałem nie spodziewając się odczuwalnych różnic w działaniu. Jednak oczywiście przerzutkę można wymienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...