l4rgo84 Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Wtam, Od dłuższego czasu planuje zakup roweru, przeglądam fora, oferty, aukcje i doszedłem do wniosku że samodzielnie bez porady fachowców nie jestem w stanie dokonać właściwego wyboru. 1. Potrzebuję rower który będzie mi służył w zasadzie tylko jako środek komunikacji dom-praca, ewentualnie czasem gdzieś na utwardzoną leśną drogę. Ostatnio jeździłem na rowerze z dobrych 20 lat temu, a w moim miejscu zamieszkania w zasadzie z każdej strony mamy strome podjazdy, także docelowo chciałbym go kiedyś przerobić na elektryka. W gąszczu różnych ofert i "okazji" udało mi się znaleźć kilka ciekawych pozycji ale z braku praktycznego doświadczenia nie jestem w stanie porównać osprzętu w poszczególnych modelach. Jeśli chodzi o typ roweru to wielu godzinach studiowania różnych filmów, postów i artykułów doszedłem do wniosku że rower crossowy jest dla mnie najlepszym wyborem. Bardzo proszę udzielających się tutaj ekspertów w tej dziedzinie o fachową i rzetelną pomoc. :) W zasadzie skupiłem się tutaj na marce Cube: 1. https://www.cube.eu/en/2019/bikes/trekking/tour/nature/cube-nature-exc-blackngrey-2019/ Cena: 2719zł (wygląd tego modelu podoba mi się bardziej) 2. https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/tour/nature/cube-nature-exc-blacknred-2020/ - Cena katalogowa: 3199zł - jaka jest różnica w osprzęcie poszczególnych modeli ? - czego mogę się spodziewać dopłacając do nowszego modelu? - czy jest jakiś sklep w którym można uzyskać konkretny rabat na nowy model ? - czy jakiś element wyposażenia, można lub trzeba wymienić żeby rower pracował sprawniej? Wzrost: 181cm, Waga 75kg, wewnętrzna długość nogi: 82cm - Czy rama w rozmiarze 54cm to właściwy wybór ? W model Cross Pro występuje inny typ amortyzatora: RockShox Paragon Gold Taper, 65mm, Lockout - czym się różni od modelu z Nature Exc: SR Suntour NEX HLO, 63mm Czy z oferty konkurencyjnych marek jest jakaś pozycja która w stosunku cena/jakość wypada lepiej niż w/w modele ? Z góry bardzo dziękuje za wszystkie udzielone porady.
yarad Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Podane linki dotyczą tego samego modelu roweru (Cube Nature EXC), tylko produkcji 2019 lub 2020. Różnią się głównie wyglądem, więc lepiej wybrać tańszy rower, który nie sprzedał się w zeszłym roku - jeśli jest dostępny we właściwym rozmiarze. Cube Cross Pro ma już chyba amortyzator powietrzny marki RockShox, lżejszy (waga roweru spada o 1 kg) i elastyczny jeśli chodzi o dostosowanie charakterystyki do postury i oczekiwań użytkownika (regulowane ciśnienie powietrza). Wszystkie crossy Cube mają taką samą ramę (różnice tylko w wyposażeniu i malowaniu), wystarczy przymierzyć się do dowolnego modelu, żeby ocenić właściwy rozmiar.
l4rgo84 Napisano 4 Maja 2020 Autor Napisano 4 Maja 2020 Czyli nie ma różnicy między tymi przerzutkami ? Czy ewentualnie można w modelu 2019 wymienić przerzutkę tylną na model: XT RD-T8000 ? Nature Exc 2019 Przerzutka tył: Shimano SLX RD-M670SGS, 10-Speed Nature Exc 2020 Shimano XT RD-T8000, 10-Speed
yarad Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 21 godzin temu, l4rgo84 napisał: Czyli nie ma różnicy między tymi przerzutkami ? Czy ewentualnie można w modelu 2019 wymienić przerzutkę tylną na model: XT RD-T8000 ? Nature Exc 2019 Przerzutka tył: Shimano SLX RD-M670SGS, 10-Speed Nature Exc 2020 Shimano XT RD-T8000, 10-Speed Ja bym się nie gorączkował. Nie jestem znawcą rozlicznych odmian przerzutek, ale tak mi dzwoni, że oba modele to części wysokiej klasy (tak na szybko wyrzuciło mi ceny 150-250 zł), więc jeździłbym na tym co zastałem nie spodziewając się odczuwalnych różnic w działaniu. Jednak oczywiście przerzutkę można wymienić.
l4rgo84 Napisano 5 Maja 2020 Autor Napisano 5 Maja 2020 Zakupiony Rower: Nature Exc 2019 Dla kolegi B777, rower zakupiony na allegro.pl https://allegro.pl/oferta/cube-nature-exc-54-cm-2019-wyprzedaz-15-9211110242 Dziękuje serdecznie za pomoc i rozwianie moich wątpliwości
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.