tacheg Napisano 13 Kwietnia 2020 Napisano 13 Kwietnia 2020 Cześć, Trochę temat niesprecyzowany, bo sam nie jestem dokładnie ukierunkowany. Jestem na etapie poszukiwań roweru. Mam budżet 3k (mogę dołożyć, jeśli zajdzie potrzeba) i szukam czegoś do pojeżdżenia po drogach, ale również i w las. Zajechałem w życiu dwie Meridy Matts (tak wiem, żadna perełka, ale działa) i był to MTB. Bardzo fajny wybór, ponieważ okolica pozwala mi mocno poszaleć na bezdrożach, ale okazuje się, że coraz więcej jeżdżę po już jednak po leśnych ścieżkach i asfalcie (do pracy i nazad), więc chyba czas poszukać czegoś w tym kierunku. Chciałbym Was zapytać co polecacie w takim układzie. Czy gravel pozwoli mi połączyć te dwie rzeczy? Czy w tym budżecie znajdę coś sensownego (tylko nie Claris :/)? Prosiłbym o propozycje. Używane (w granicach rozsądku) również wchodzą w grę. Pozdrawiam, Kamil
nossy Napisano 13 Kwietnia 2020 Napisano 13 Kwietnia 2020 To zależy czego oczekujesz szczególnie w terenie. Gravel jest tam jakąś formą połączenia, ale bardziej w kierunku szosy i leśnych ubitych duktów, szutrów. Dlaczego nie claris- przy tym budżecie nie masz zbytnio alternatywy. Tzn. masz o czym zaraz poniżej. Claris nie jest taki zły- szczególnie jeśli wszystko razem ubrane jest w komponenty shimano. Tak więc do soot 30, boreasa będziesz musiał dołożyć. Możesz też iść innym torem i kupić tribana rc500 na sorze (kiepskie koła i hamulce), ale rc520 na 105 (ciągle kiepskie koła i trochę lepsze hamulce) i wsadzić do nich jakieś szersze opony (do 35 wejdą). Tutaj wybór jakiś tam jest schwalbe g-one, duro moe joe itp. Ludzie trochę narzekają na koła więc poczytaj o tym. Przejrzyj forum jest trochę takich tematów- znajdziesz jakieś wskazówki.
tacheg Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Napisano 13 Kwietnia 2020 Okej, rozumiem. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Myślicie, że zakup używanego gravela ma sens? No i rozumiem, ze gravel to nie na zjazdy czy podjazdy w terenie, ale trzeba coś wybrać jednak
nossy Napisano 13 Kwietnia 2020 Napisano 13 Kwietnia 2020 Ma sens jeśli cena będzie dobra i stan dobry. Na szutrowe podjazdy gravel jest super, na leśnych zjazdach na pewno trzeba zachować większą uwagę niż na mtb. Dziury po których na zjazdach przelatuje na mtb dla gravela bywają wyzwaniem. Poszukaj nowych sprzętów, może coś upolujesz na jakiejś promce- czas jest jaki jest więc sprzedawcom zależy na jakimkolwiek obrocie. Może coś zeszłorocznego upolujesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.