tullamore Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 Cześć, chciałbym odpowietrzyć układ tylnego hamulca Shimano M315. Mam pytanie odnośnie sposobu odpowietrzania. Czy można uzupełniać olej od strony klamki, a od strony zacisku powoli upuszczać regulując śrubą odpowietrzającą ? Robię to pierwszy raz, więc chciałbym się dokładniej dowiedzieć. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 Tak powinno się to robić - do klamki przykręcić lejek a do zacisku jakiś wężyk, i upuszczać olej do małej butelki. Cytuj
tullamore Napisano 28 Lutego 2020 Autor Napisano 28 Lutego 2020 A chciałbym dopytać jeszcze przed rozpoczęciem. Na zacisku jest jest ta śruba regulująca oraz obok odprowadzenie na olej, więc tam jest wejście na rurkę. Zatem w jaki sposób manewrować tą śrubą przy wpuszczaniu oleju od góry na klamce ? Cytuj
Huberto20 Napisano 28 Lutego 2020 Napisano 28 Lutego 2020 W klamkę wkręcasz lejek shimano A od zacisku wkładasz wężyk i poluzowujesz śrubkę. Powinno pomóc Cytuj
MikeSkywalker Napisano 28 Lutego 2020 Napisano 28 Lutego 2020 Wykręcasz śrubkę w klamce, wkręcasz lejek, napełniasz, otwierasz - i czasem tyle wystarczy, poruszać nieco klamką, postukać bo powietrze często jest na górze. Jeśli trzeba przelać układ/zacisk to zakładasz wężyk na zacisk i luzujesz śrubkę w zacisku. Najlepiej przelewać tak że "pompujesz" klamką hamulcową, trzymając wciśniętą odkręcasz śrubę w zacisku, klamka się zapada, zanim ją puścisz zakręcasz śrubkę w zacisku, znowu pompujesz i powtarzasz procedurę do skutku. Cytuj
szewka Napisano 29 Lutego 2020 Napisano 29 Lutego 2020 Tu masz poradnik od szajbajka nie musi to byc zestaw shimano - osobiście używam dwóch strzykawek - przy klamce idealnie pasuje do dziurki a przy zacisku druga z rurką Cytuj
tullamore Napisano 1 Marca 2020 Autor Napisano 1 Marca 2020 23 godziny temu, szewka napisał: Tu masz poradnik od szajbajka nie musi to byc zestaw shimano - osobiście używam dwóch strzykawek - przy klamce idealnie pasuje do dziurki a przy zacisku druga z rurką Właśnie w ten sposób sposób wykonałem. I chyba działa. Wyczyściłem okładziny hamulcowe i tarczę. Przy mocnym hamowaniu trochę skrzypią. Do tego celu użyłem kontakt IPA. Co mogę jeszcze zrobić by wyeliminować pisk wydobywający się z tarczy/okładzin? Cytuj
MikeSkywalker Napisano 1 Marca 2020 Napisano 1 Marca 2020 Może klocki masz zatłuszczone? Jak to żywiczne okładziny (takie są w M315) to jak raz napiły się oleju/smaru już nic z nimi nie zrobisz, trzeba wymienić - mycie nic nie pomoże. Cytuj
tullamore Napisano 1 Marca 2020 Autor Napisano 1 Marca 2020 Raczej to nie możliwe, ze względu na to, że były demontowane przy odpowietrzaniu. Wobec tego najwyżej wymienię na nowe. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat rozwiązany Cytuj
MikeSkywalker Napisano 1 Marca 2020 Napisano 1 Marca 2020 Ale to mogło być cokolwiek, nawet jakiś syf z ulicy. Możesz sprawdzić piszczący hamulec przekładając klocki z drugiego. Pamiętaj żeby dobrze wyczyść tarcze jak zmienisz klocki - szczególnie otwory bo często tam zbiera się brud. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi