Skocz do zawartości

[Cross do 2500zł] / Viper, Crossfire

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym się poradzić jaki rowerek crossowy najlepiej kupić do 2500zł.

Myślałem o Unibike Viper lub Crossfire.

Zastanawiam się również na Northtec CALEDON DB DR.

Tylko nie wiem czy jest sens dokładać kilka stówek na moje wymagania.

Głownie w tygodniu miasto po kilka/kilkanaście kilometrów. W weekend za to las/polany/asfalt po około 100km.

Doradzi ktoś fachowym okiem? Może w sumie coś innego wartego jest uwagi z crossów.

Napisano

Między Crossfire a Viperem jest spora różnica. Z mocną korzyścią na rzecz Vipera, ale za 2500 go nie kupisz. 

Jeśli już miałbyś brać Crossfire to chyba lepiej Flasha - jest sporo tańsza a bardzo podobny. W Viperze zyskuje się lepsze hamulce i napęd 3x10, który chodzi zauważalnie płynniej jak te we Flashu czy Crossfire. 

Napisano

Vipera mam możliwość kupić w obecnej chwili za 2599 zł z dodatkami. Taki rower raczej będzie na moje możliwości w sam raz? Może jakiś Kross albo inna marka porównywalnie wypadałaby lepiej do Unibike? W sumie chyba to nie możliwe? W Unibike jedyny minus to ich wygląd.

Teraz, MikeSkywalker napisał:

Między Crossfire a Viperem jest spora różnica. Z mocną korzyścią na rzecz Vipera, ale za 2500 go nie kupisz. 

Jeśli już miałbyś brać Crossfire to chyba lepiej Flasha - jest sporo tańsza a bardzo podobny. W Viperze zyskuje się lepsze hamulce i napęd 3x10, który chodzi zauważalnie płynniej jak te we Flashu czy Crossfire. 

Napisano

To w takiej kasie bym się nawet nie zastanawiał i brał Vipera. 

Co do reszty to sam sobie odpowiedziałeś - w przypadku Unibike trzeba tylko zaakceptować wygląd, ale rower jest naprawdę solidny i na lata. 

Napisano

a mogłbym jeszcze dostać fachową poradę na temat Northteców? fajnie wypada ten DB DR. Wizualnie o wiele fajniejszy od Unibika.

Teraz, MikeSkywalker napisał:

To w takiej kasie bym się nawet nie zastanawiał i brał Vipera. 

Co do reszty to sam sobie odpowiedziałeś - w przypadku Unibike trzeba tylko zaakceptować wygląd, ale rower jest naprawdę solidny i na lata. 

a mogłbym jeszcze dostać fachową poradę na temat Northteców? fajnie wypada ten DB DR. Wizualnie o wiele fajniejszy od Unibika.

Napisano

A w jakiej kasie? Bo tego co widzę to ok 3400 kosztuje.W tej cenie wolałbym już Gianta Roam, za jakieś 3200. Albo szukał bardziej "markowych" rowerów, z ciekawszą geometrią i ładniejszych (np Giant). 

Zyskujesz powietrzny widelec, w obu. Do Northtec jestem uprzedzony, ale są osoby które chwalą. W każdym razie słabo skomponowany bo zysk z przerzutki XT jest dużo mniej odczuwalny niż lepsze hamulce - jak np w Viperze. 

Na serwisie się nie spotkałem, pewnie na kolegów trafiał, ale skoro koła na szprychach Sapima to nie powinny być gówniane jak np. koła w Krossach czy Rometach. 

Napisano
13 minut temu, MikeSkywalker napisał:

A w jakiej kasie? Bo tego co widzę to ok 3400 kosztuje.W tej cenie wolałbym już Gianta Roam, za jakieś 3200. Albo szukał bardziej "markowych" rowerów, z ciekawszą geometrią i ładniejszych (np Giant). 

Zyskujesz powietrzny widelec, w obu. Do Northtec jestem uprzedzony, ale są osoby które chwalą. W każdym razie słabo skomponowany bo zysk z przerzutki XT jest dużo mniej odczuwalny niż lepsze hamulce - jak np w Viperze. 

Na serwisie się nie spotkałem, pewnie na kolegów trafiał, ale skoro koła na szprychach Sapima to nie powinny być gówniane jak np. koła w Krossach czy Rometach. 

Northtec 3000 zł. Myślałem też właśnie o Krossie Evado 7.0 2019 bo ten jest za 2100.

Wezmę raczej Vipera. Może wygląd nie powala, ale cena/jakość jest bezkonkurencyjna.

Napisano

Jakościowo to naprawdę dobre rowery. Aż przyjemnie się je serwisuje jak po paru latach trafiają na jakiś przegląd. Byłem kiedyś w odwiedzinach w serwisie w Krakowie, i w trakcie dyskusji wyszło że Unibike, jeśli chodzi o bezawaryjność to jedna z najlepszych marek :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...