Skocz do zawartości

[lampka] Lampka rowerowa do 200 pln min 2000 lm

pokojartura

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
58 minut temu, Monika1996 napisał:

Najlepsze lampki rowerowe są tych firm NITEYE, MAGICSHINE oraz LUPINE.
 Każda z osobnym pakietem akumulatorów.

Taaaa, a najlepsze latarki to Convoy i Astrolux. Każdą można zmodyfikować na setki sposobów.

Gdybyś dodała detal "Moim zdaniem" na początku pierwszego zdania Twojej wypowiedzi, to ok, ale bez tego to popłynęłaś koleżanko. Pakiet = najlepsza lampka. W tym momencie to wiele Chińczyków, za ułamek tej ceny, jest "najlepszy".

Godzinę temu, Monika1996 napisał:

Uważaj na inne badziewne lampki z głupimi trybami strobo.

A co ma posiadanie trybu do oceny lampki ?

Poza tym podpisuje się tutaj "rencyma" i nogami.

Napisano

Każdą lampkę testowałem z tych firm co podałem to mam jakieś pojęcie.
Nie wiadomo gdzie autor tematu chce jeździć z tą lampką jeżeli ma być tylko po mieście to szkoda kasy na pakiet z akumulatorami. Lepiej szukać typu bocialarka.

Napisano
W dniu 1.11.2019 o 20:36, derlis napisał:

Kolejny temat dotyczący przedniego oświetlenia, i kolejny raz zostanę przy swoim.

Odsyłam do przerabiaczy latarek na OLX.

Choć to w głównej mierze taktyki, to mimo wszystko perły w porównaniu do tego co jest na rynku "typowo pod rower". Zaleta to wymienne ogniwa kosztujące grosze w każdej takiej latarce (są latarki typowo rowerowe które tego nie oferują, i jak Ci padnie po drodze to jesteś tam gdzie się kończy urok pleców :laugh:)

Dodatkowo większość jest programowana tak by w swojej pętli nie mieć trybu stroboskopu lub "migacza" rowerowego, czyli w skrócie nie trafisz na wnerwiające mruganie przednią lampką (im bielsze światło tym gorzej daje się we znaki) - no chyba że z jakiegoś powodu zależy Ci na tym trybie, to są też oczywiście takie które go mają.

A te minimum 2000 lumenów to od razu Ci powiem że jeżeli myślisz że odległość strumienia światła zależy od lumenów to jesteś w błędzie :P

Wkleisz jakiś konkretny link do tych przerabiaczy? Do jakiejś dobrej lampki? Szukałem ale nie wiem jakie słowa kluczowe użyć...

Napisano
49 minut temu, pokojartura napisał:

Wkleisz jakiś konkretny link do tych przerabiaczy? Do jakiejś dobrej lampki? Szukałem ale nie wiem jakie słowa kluczowe użyć...

Proszę bardzo, dwie ciekawe propozycje na szybko od różnych osób:

https://www.olx.pl/oferta/latarka-led-blf-a6-sp-2400-lumenow-nowe-ogniwo-i-ladowarka-CID767-IDikfIL.html#7a0f5696ff

https://www.olx.pl/oferta/modyfkowana-latarka-eagle-eye-x6-oskalpowana-dioda-2000lm-perelka-CID767-IDBFttl.html#3c65c875e1

Ogólnie Twój próg lumenów który podałeś jest trochę bezcelowy i nie uwzględnia wielu świetnych przeróbek mających mniej niż 2000. Wcale nie jest tak, że im latarka ma więcej lumenów, tym faktycznie lepiej :P Lumeny nie mają zbyt wiele wspólnego ani z dystansem ani z szerokością świecenia. Im więcej lumenów tym jaśniej, ale to nie do końca znaczy że szerzej/dalej.

Niemniej, jeśli już tak Ci na tym zależy, to u przerabiaczy masz podaną rzeczywistą ilość lumenów, z racji tego że sami je podkręcają. Producent oryginalnej latarki może Ci podać że tamta ma 2000, a jak ją któryś z przerabiaczy weźmie do ręki i sprawdzi, to się okaże że nawet 1500 nie ma... :laugh: Zresztą jeśli potrafisz "wyczuć" światło, to sam takie rzeczy zauważysz :)

Ten zabieg jest najbardziej popularny chyba w zresztą też najbardziej popularnej tego typu latarce, czyli oczywiście Convoy S2+, która ma góra jakieś 700 lumenów, a producent podaje 1000 :laugh:

Napisano
2 godziny temu, Monika1996 napisał:

Tylko nie wyjeżdżaj z taką mocną lampką na ruchliwą drogę bo możesz spowodować wypadek...

Co wy wszyscy macie z tym oślepianiem? :D Przecież te latarki mają tryby, wystarczy włączyć słabszy kiedy z naprzeciwka nadciągają inni uczestnicy ruchu

Poza tym nawet te słabsze w zupełności w nich wystarczają, to że ja mu proponuję latarkę świecąca na 400 metrów nie jest równoznaczne z tym że nakazuję mu tak jeździć ^_^

Napisano
53 minuty temu, derlis napisał:

Proszę bardzo, dwie ciekawe propozycje na szybko od różnych osób:

https://www.olx.pl/oferta/latarka-led-blf-a6-sp-2400-lumenow-nowe-ogniwo-i-ladowarka-CID767-IDikfIL.html#7a0f5696ff

https://www.olx.pl/oferta/modyfkowana-latarka-eagle-eye-x6-oskalpowana-dioda-2000lm-perelka-CID767-IDBFttl.html#3c65c875e1

Ogólnie Twój próg lumenów który podałeś jest trochę bezcelowy i nie uwzględnia wielu świetnych przeróbek mających mniej niż 2000. Wcale nie jest tak, że im latarka ma więcej lumenów, tym faktycznie lepiej :P Lumeny nie mają zbyt wiele wspólnego ani z dystansem ani z szerokością świecenia. Im więcej lumenów tym jaśniej, ale to nie do końca znaczy że szerzej/dalej.

Niemniej, jeśli już tak Ci na tym zależy, to u przerabiaczy masz podaną rzeczywistą ilość lumenów, z racji tego że sami je podkręcają. Producent oryginalnej latarki może Ci podać że tamta ma 2000, a jak ją któryś z przerabiaczy weźmie do ręki i sprawdzi, to się okaże że nawet 1500 nie ma... :laugh: Zresztą jeśli potrafisz "wyczuć" światło, to sam takie rzeczy zauważysz :)

Ten zabieg jest najbardziej popularny chyba w zresztą też najbardziej popularnej tego typu latarce, czyli oczywiście Convoy S2+, która ma góra jakieś 700 lumenów, a producent podaje 1000 :laugh:

A są do tego jakieś uchwyty rowerowe? 

Ciekawe z jakiej paki Solarstorm x6 świeci mocniej od x2 a mają taki sam czas świecenia skoro oba modele mają ten sam pakiet aku, co więcej x6 ma cztery diody a x2 ma dwie.. 

Screenshot_20191103-132659_Chrome.jpg

Screenshot_20191103-132626_Chrome.jpg

Napisano

2
1 godzinę temu, pokojartura napisał:

A są do tego jakieś uchwyty rowerowe? 

Ciekawe z jakiej paki Solarstorm x6 świeci mocniej od x2 a mają taki sam czas świecenia skoro oba modele mają ten sam pakiet aku, co więcej x6 ma cztery diody a x2 ma dwie..

Ja wszystkie tego typu latarki trzymam na standardowym uchwycie od S2+ i trzymają się dobrze

Czas świecenia w danym trybie zależy zapewne od sterownika i od prądu rozładowania danych ogniw; to że są zastosowane akumulatory z tej samej grupy to nie znaczy z góry że mają ten sam prąd rozładowania :P "18650" informuje Cię tylko o wymiarach ogniwa, o niczym więcej... ale równie dobrze mogą wszystkie mieć ten sam prąd, i po prostu 2 diody nie wykorzystują go na tyle ile 4 diody :P

Poza tym z tego co mi wiadomo to ten prąd ma znaczenie właściwie tylko w przypadku dosyć obficie przerobionych latarek, bo wtedy ogniwo pokazujące pełny potencjał danej latarki to będzie konieczność :P Najlepiej zapytać wówczas sprzedającego o ogniwo, ale większość sprzedaje już specjalne pod dany sterownik w zestawie (a jeśli nie sprzedaje, to na pewno uczciwie doradzi jakie kupić), także dodatkowe zmartwienie z głowy :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...