Skocz do zawartości

[Licznik] z nawigacją do szosy/gravela

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

zastanawiam się nad wyborem licznika. Oto na czym mi zależy a na czym nie:

• Nie musi mieć łączności ANT+, ale BT by się przydało
  • Nie potrzebuję bundle-packów, nie będę używał do niego innych czujników niż HR na pasie, może w przyszłości pomiar mocy
  • Bardzo mile widziana nawigacja i mapy, najlepiej OSM bo z moich doświadczeń najlepiej sobie radzą
  • Z racji powyższego, w sumie im większy wyświetlacz tym lepiej
  • Mile widziana opcja włączenia ciągłego podświtlenia na wypady wieczorowe/nocne
  • Czas pracy - trudno powiedzieć, chciałem czasem zaliczyć długi wypad ale w tym roku życie to zweryfikowało i tylko raz wpadło 160 km, w zeszłym było i 300 km, ale czy to się znów uda, nie wiem
  • Synchronizacja ze Stravą

I teraz tak: mam zegarek Polara (Vantage M), który ma wszystko oprócz map, niestety. Garminów za bardzo nie chcę, przerabiałem ich zegarki, bawiłem się licznikami i nie trawię tego - to po prostu muli i jest nieprzyjemne w użytkownaniu w porównaniu do np. takiego Wahoo. Wolę do tego nie wracać. Miałem też Brytona 530 i był ok, nie licząc okazjonalnych problemów z synchronizacją, no i nie miał map, tylko nawigację po śladzie.

Może Polar V650? Nie jest najnowszy, ale z tego co wiem, nieco aktualizacji już miał, choroby wieku dziecięcego ma za sobą. Dobrze by się też zgrywał z zegarkiem z racji używania tego samego konta, a więc zegarek widziałby info o np. stanie treningów, ewentualnym przetrenowaniu itd. - to są elementy dodatkowe, ale nie powiem, miło się z tego na Polarze korzysta.

Napisano

To w sumie też niezłe rozwiązanie, ale przydałby się wtedy uchwyt np. na mostek, najlepiej z opcją aby gdzieś też powerbanka zamontować gdyby był potrzebny. Zamiast komoota raczej OsmAnd. 

Możesz coś doradzić w tej materii? 

Napisano

Używam komoota w terenie w komórce w kieszeni. Ze względu na wstrząsy. Na szosę planuje uchwyt.
W terenie słucham głosu choć nie zawsze to działa, myślę o opasce xiaomi cena jest przystępna. Komunikaty tekstowe może zadziałają z komootem.

I tyle

• 1 miesiąc temu...
Napisano
W dniu 25.10.2019 o 10:06, lukasamd napisał:

Cześć,

zastanawiam się nad wyborem licznika. Oto na czym mi zależy a na czym nie:

• Nie musi mieć łączności ANT+, ale BT by się przydało
  • Nie potrzebuję bundle-packów, nie będę używał do niego innych czujników niż HR na pasie, może w przyszłości pomiar mocy
  • Bardzo mile widziana nawigacja i mapy, najlepiej OSM bo z moich doświadczeń najlepiej sobie radzą
  • Z racji powyższego, w sumie im większy wyświetlacz tym lepiej
  • Mile widziana opcja włączenia ciągłego podświtlenia na wypady wieczorowe/nocne
  • Czas pracy - trudno powiedzieć, chciałem czasem zaliczyć długi wypad ale w tym roku życie to zweryfikowało i tylko raz wpadło 160 km, w zeszłym było i 300 km, ale czy to się znów uda, nie wiem
  • Synchronizacja ze Stravą

Hej, powyższe punkty spełnia Mio Cyclo 210 Przejezdziłem na niej to lato, robiąc 3500km na gravelu. Z tym, że służyła mi tylko do nawigacji. Do rejestracji trasy do Stravy miałem Suunto 9.

Napisano

Przy black week na allegro kupiłem Brytona 60 który ma wszystko co pisałem + nieco więcej nawet.

Na razie jedna jazda z nim i jak najbardziej na plus :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...