Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] jaki u-lock

NowyUser99

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy ktoś używał u-locków Kryptonite nowej serii Mini 6?

Dość lekki zapięcie bo nie całe 0.5 kg i ich ocena 7/10 czyli dość blisko Series 4 ( 8/10 ) ale dużo lżejszy...

Zastanawiam się czy ta różnica wytrzymałości z series 4 jest naprawdę tak mała?

Jeśli tak to wagowo imponujące zapięcie i nie aż tak małe jak stara seria Mini..

u-lock-kryptonite-evolution-lite-mini-6.

Napisano

@

mini 6 jest cieńszy o 3 milimetry, mniejszy no i jest ryglowany tylko z jednej strony, a evolution 4 ryglowany obustronnie. Ryglowy czyli pręt z obu stron jest zamykany, w mini jedna końcówka jest zamykana a druga tylko wsadzona, różnice można zobaczyć na zdjęciach

Napisano

Czy ktoś używał u-locków Kryptonite nowej serii Mini 6?

Dość lekki zapięcie bo nie całe 0.5 kg i ich ocena 7/10 czyli dość blisko Series 4 ( 8/10 ) ale dużo lżejszy...

Zastanawiam się czy ta różnica wytrzymałości z series 4 jest naprawdę tak mała?

Jeśli tak to wagowo imponujące zapięcie i nie aż tak małe jak stara seria Mini..

u-lock-kryptonite-evolution-lite-mini-6.

^^

Napisano

Sam się właśnie zastanawiam nad tym modelem jaki taki dodatek/zamiennik  do mojego evolution series 4. Mały i lekki pewnie nada się na zostawienie szosy na krótkie chwile, zawsze to oszczędność prawie 1.5 kg.  

Pod nożycami się nie poddał : 

To i tak jest inny model niż ten o którym rozmawiamy, ten z filmu to chyba 12mm. 

Jeżeli ktoś ma tego lita'a mini 6 to prosiłbym o opinie. 

Napisano

Nie porównujmy u-locków za 40/50 zł które zamykają się na zasadzie zatrzaskiwania do takich za 200 zł gdzie są normalne rygle. Jak mojego kryptonite evo 4 otworzysz gołymi rękami tak jak na filmie to załatwię ci odznakę Pudziana :D

Napisano
Jak mojego kryptonite evo 4 otworzysz gołymi rękami tak jak na filmie to załatwię ci odznakę Pudziana :D

gołymi rękami może nie... ale daj mi DOWOLNY u-lock, to go otworzę (PO CICHU) lewarkiem samochodowym :)

nie ma zabezpieczenia w 100% dobrego... tylko do każdego zabezpieczenia potrzebujesz innych narzędzi...

więc (moim skromnym zdaniem) rada jest następująca:

NIE zostawiać roweru nigdzie na zewnątrz na noc, a w dzień zapinać 2 różnymi zabezpieczeniami - złodzieje podobno też mają 'specjalizacje' i nie chodzą z 3 różnymi typami sprzętu ;)

moim skromnym zdaniem laika, po obejrzeniu ~30 różnych filmów dot. zabezpieczeń, najlepszym wyborem będzie dobre łamane zapięcie + zwykły łańcuch z hartowanej stali 12mm z dobrą kłódką

abus bordo da się ściąć nożycami na zgięciach w 2-3s :D lewarkiem pewnie też - ale łańcucha już nie przetniesz...

kątówką spiłujesz wszystko - ale nie w ciągu dnia...

drugie zapięcie w sumie działa raczej odstraszająco :) więc imho DOBRY hartowany 12mm łańcuch 0.7m starcza + jakiekolwiek drugie zapięcie

dlaczego bordo? bo można fajnie przypiąć do ramy, i nie przeszkadza... i nie można otworzyć łomem...

dlaczego nie u-lock? bo jak ktoś będzie próbował wyłamać, to porysuje rower, a przy odpowiednio DUŻYM nacisku - jak na filmikach - każdy u-lock wygnie się pęknie...

ps. wraz z kolegą (on 111kg) próbowałem ciąć ten łańcuch 36 calowymi nożycami do prętów - po około 10 minutach zaobserwowaliśmy rysę na ogniwie ;)

łańcuch kwadratowy, mogę zapodać zdjęcia

edit: tzn rysa pewnie była szybciej, ale... nic poza tym...

kątówką nie próbowałem, bo wiem że pójdzie... a szkoda mi ogniwa i tarczy ;)

edit: nie mam czegoś takiego, ale można... 300zł... a ile kosztuje Twój rower? :)lewarek

jest gdzies na youtube filmik jak robią te NAJ NAJ NAJ droższe u-locki, wytrzymują nacisk 13 ton pneumatycznych nożyc ;)

Napisano

Witam.

Podłącze się pod temat mimo, że rozważam też łańcuchy.
Potrzebuję przypiąć 2 rowery na max 1,5h w teoretycznie "bezpiecznym" miejscu.

Łańcuch wydaje mi się bardziej praktyczny ze względu na większą możliwość manewru i prowadzenia przez ramę/ramy.

Czy Abus Ionus 8900 będzie dobrą opcją? Ewentualnie czy w tej kategorii cenowej można znaleźć coś lepszego?

Albo tak samo dobrego, ale tańszego? ;)

Rozważam też opcję 2 zapięć.. Np łańcuch + u-lock i ostatecznie spiąć rowery ze sobą jednym zabezpieczeniem, a drugim przypiąć je do stojaka/barierki/itp.

Z góry dzięki za info :)

Napisano

Hmm ten Oxford jest około 2x tańszy. Masz jakiegoś linka, na potwierdzenie, że jest bezpieczniejszy niż Abus Ionus?
Bo topowy model Oxforda wytrzymuje zaledwie kilkanaście sekund...

A tutaj z kolei nie widzę ratingu modelu Heavy Duty http://www.stichtingart.nl/sloten_resultaat.asp

Im dłużej czytam o tych łańcuchach tym mniej wiem, a po każdym filmie z testem odechciewa mi się zostawiać roweru nawet na minutę :(

Może jednak 2 u-locki po około 100zł i przypinanie jednego roweru do "latarni" a drugiego, do pierwszego.
Lub oczywiście niezależne przypinanie każdego roweru jeśli jest taka możliwość ;)
Napisano

po pierwsze ten kolo na filmiku ma na oko metrowe nożyce ;) w dzień nikt z czymś takim nie wyskoczy...

po drugie, jak chcesz wydać 2x 100zł i mieć absolutną pewność, że nikt się do tego nie dobierze, chyba że jakąś szlifierką... albo pneumatycznymi nożycami...

to kup z tej strony z ostatniej tabelki (nawęglane specjalnie) pozycje 3-10 zależnie od budżetu, śmiem twierdzić, że te 10mm jest równie ciężko ruszyć niż 13mm, bo twardość mają taką samą, tylko różny udźwig - więc nożycami nie ruszysz :) ręczną piłą do metalu też nie... nie ma szans, po pile nie ma nawet śladu... (na numerku 9)

http://www.topmarko.pl/lancuchy_ulepszone_cieplne.html

do tego dobrą kłódkę... np. kabro c5

i za około 250zł masz praktycznie niezniszczalne zabezpieczenie na wiele lat

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja se zamontowałem koszyk na 6 zipach na bagażniku a ulocka i linkę pakuję do plecaka a ten do koszyka.  Nie miałem za bardzo placu kaj go zamontować, jedynie do sztycy miałem miejsce. Ale stwierdziłem że to by brzydko wyglądało więc sobie w plecaku wożę. A uchwyt wygląda jak wygląda, trzeba by go przetestować żeby go ocenić.

Napisano

@Groszkin

w sumie nikt na temat uchwytu nie wypowiadał się... nikt nie narzekał, ale ten sam uchwyt stosuje abus i nazywa się u nich EaZyKF, ale czy jakość ta sama to nie wiem.

uchwyt  abusa używam od końca 2010 i jestem zadowolony, nigdy podczas jazdy po  kostce brukowej czy zjazdu z chodnika nie spadł.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam właśnie kupiłem rower za 1100 zł (mtb kands energy 1300), na u-lock mogę przeznaczyć kwotę pomiędzy 100-150 zł, na początku myślałem o 

http://allegro.pl/zapiecie-u-lock-onguard-pitbull-8003-kryptonite-i5591719120.html

lub wersji 8005 z linką, jednak sporo negatywnych komentarzy nt. stosobu monrażu tego u lock na ramie skłania mnie w kierunku innych rozwiązań.

Co polecacie?

Dodam że rower może stać dość długo w jednym miejscu, gdy będę pracował

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...