rowerzysta01 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 @grzyb82 http://www.forumrowerowe.org/topic/112269-sklep-cyclistapl-rower242628pl-opinie/ dodatkowo widnieje informacja że to sklep PPHU ACTIVA ale zawsze mozna sie dopytać http://rower242628.pl/_cms/view/-1/kontakt.html
jacekM7 Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 cześć, ktoś używa z was ulockow magnum? Zastanawiam się nad magnum 3000. warto?
Fram Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 Czy ktoś używał u-locków Kryptonite nowej serii Mini 6? Dość lekki zapięcie bo nie całe 0.5 kg i ich ocena 7/10 czyli dość blisko Series 4 ( 8/10 ) ale dużo lżejszy... Zastanawiam się czy ta różnica wytrzymałości z series 4 jest naprawdę tak mała? Jeśli tak to wagowo imponujące zapięcie i nie aż tak małe jak stara seria Mini..
rowerzysta01 Napisano 18 Czerwca 2015 Napisano 18 Czerwca 2015 @ mini 6 jest cieńszy o 3 milimetry, mniejszy no i jest ryglowany tylko z jednej strony, a evolution 4 ryglowany obustronnie. Ryglowy czyli pręt z obu stron jest zamykany, w mini jedna końcówka jest zamykana a druga tylko wsadzona, różnice można zobaczyć na zdjęciach
oneself Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 Czy ktoś używał u-locków Kryptonite nowej serii Mini 6? Dość lekki zapięcie bo nie całe 0.5 kg i ich ocena 7/10 czyli dość blisko Series 4 ( 8/10 ) ale dużo lżejszy... Zastanawiam się czy ta różnica wytrzymałości z series 4 jest naprawdę tak mała? Jeśli tak to wagowo imponujące zapięcie i nie aż tak małe jak stara seria Mini.. ^^
Czarnyyy Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 Sam się właśnie zastanawiam nad tym modelem jaki taki dodatek/zamiennik do mojego evolution series 4. Mały i lekki pewnie nada się na zostawienie szosy na krótkie chwile, zawsze to oszczędność prawie 1.5 kg. Pod nożycami się nie poddał : To i tak jest inny model niż ten o którym rozmawiamy, ten z filmu to chyba 12mm. Jeżeli ktoś ma tego lita'a mini 6 to prosiłbym o opinie.
oneself Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 na u-locki jest łatwiejszy sposób niż nożyce. https://youtu.be/03O4YLua_Ns?t=3m9s
Czarnyyy Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Nie porównujmy u-locków za 40/50 zł które zamykają się na zasadzie zatrzaskiwania do takich za 200 zł gdzie są normalne rygle. Jak mojego kryptonite evo 4 otworzysz gołymi rękami tak jak na filmie to załatwię ci odznakę Pudziana
Arassuil Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Jak mojego kryptonite evo 4 otworzysz gołymi rękami tak jak na filmie to załatwię ci odznakę Pudziana gołymi rękami może nie... ale daj mi DOWOLNY u-lock, to go otworzę (PO CICHU) lewarkiem samochodowym nie ma zabezpieczenia w 100% dobrego... tylko do każdego zabezpieczenia potrzebujesz innych narzędzi... więc (moim skromnym zdaniem) rada jest następująca: NIE zostawiać roweru nigdzie na zewnątrz na noc, a w dzień zapinać 2 różnymi zabezpieczeniami - złodzieje podobno też mają 'specjalizacje' i nie chodzą z 3 różnymi typami sprzętu moim skromnym zdaniem laika, po obejrzeniu ~30 różnych filmów dot. zabezpieczeń, najlepszym wyborem będzie dobre łamane zapięcie + zwykły łańcuch z hartowanej stali 12mm z dobrą kłódką abus bordo da się ściąć nożycami na zgięciach w 2-3s lewarkiem pewnie też - ale łańcucha już nie przetniesz... kątówką spiłujesz wszystko - ale nie w ciągu dnia... drugie zapięcie w sumie działa raczej odstraszająco więc imho DOBRY hartowany 12mm łańcuch 0.7m starcza + jakiekolwiek drugie zapięcie dlaczego bordo? bo można fajnie przypiąć do ramy, i nie przeszkadza... i nie można otworzyć łomem... dlaczego nie u-lock? bo jak ktoś będzie próbował wyłamać, to porysuje rower, a przy odpowiednio DUŻYM nacisku - jak na filmikach - każdy u-lock wygnie się pęknie... ps. wraz z kolegą (on 111kg) próbowałem ciąć ten łańcuch 36 calowymi nożycami do prętów - po około 10 minutach zaobserwowaliśmy rysę na ogniwie łańcuch kwadratowy, mogę zapodać zdjęcia edit: tzn rysa pewnie była szybciej, ale... nic poza tym... kątówką nie próbowałem, bo wiem że pójdzie... a szkoda mi ogniwa i tarczy edit: nie mam czegoś takiego, ale można... 300zł... a ile kosztuje Twój rower? lewarek jest gdzies na youtube filmik jak robią te NAJ NAJ NAJ droższe u-locki, wytrzymują nacisk 13 ton pneumatycznych nożyc
atizylak Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 A co myślicie o http://allegro.pl/zapiecie-u-lock-onguard-pitbull-8005-230x115-linka-i5485022038.html ? (nad nim się zastanawiałem) Głównie chodzi mi że on ma linkę w komplecie ale ma dwa podwójne rygle w kłódce, a np model http://allegro.pl/onguard-zapiecie-u-lock-pitbull-std-8003-cr-i4944015087.html ma czterostronny system zamka X4P Quattro. Czy ten lepszy zamek coś daje?
rowerzysta01 Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 @atizylakto jest ten sam model, różnica polega tylko na dodaniu linki. obydwa u-locki posiadają technologie X4P Quattro Bolt
atizylak Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 Aha. A warto go brać w tej cenie? Dużo więcej ludzi kupiło wersję bez linki pomimo że jest niedużo tańsza.
rowerzysta01 Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 @atizylak różnica w cenie tylko 13 zl więc warto doplaćić niż później dokupywać linkę i płacić za wysyłkę,.... daty przydatności nie ma a przydać się kiedyś może
seb2k6 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Witam.Podłącze się pod temat mimo, że rozważam też łańcuchy.Potrzebuję przypiąć 2 rowery na max 1,5h w teoretycznie "bezpiecznym" miejscu. Łańcuch wydaje mi się bardziej praktyczny ze względu na większą możliwość manewru i prowadzenia przez ramę/ramy. Czy Abus Ionus 8900 będzie dobrą opcją? Ewentualnie czy w tej kategorii cenowej można znaleźć coś lepszego? Albo tak samo dobrego, ale tańszego? Rozważam też opcję 2 zapięć.. Np łańcuch + u-lock i ostatecznie spiąć rowery ze sobą jednym zabezpieczeniem, a drugim przypiąć je do stojaka/barierki/itp.Z góry dzięki za info
rowerzysta01 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 @seb2k6 myślę że OXFORD Haevy Duty będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, bezpieczniejsze i więcej rozmiarów do wyboru.
seb2k6 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Hmm ten Oxford jest około 2x tańszy. Masz jakiegoś linka, na potwierdzenie, że jest bezpieczniejszy niż Abus Ionus?Bo topowy model Oxforda wytrzymuje zaledwie kilkanaście sekund... A tutaj z kolei nie widzę ratingu modelu Heavy Duty http://www.stichtingart.nl/sloten_resultaat.aspIm dłużej czytam o tych łańcuchach tym mniej wiem, a po każdym filmie z testem odechciewa mi się zostawiać roweru nawet na minutę Może jednak 2 u-locki po około 100zł i przypinanie jednego roweru do "latarni" a drugiego, do pierwszego.Lub oczywiście niezależne przypinanie każdego roweru jeśli jest taka możliwość
Arassuil Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 po pierwsze ten kolo na filmiku ma na oko metrowe nożyce w dzień nikt z czymś takim nie wyskoczy... po drugie, jak chcesz wydać 2x 100zł i mieć absolutną pewność, że nikt się do tego nie dobierze, chyba że jakąś szlifierką... albo pneumatycznymi nożycami... to kup z tej strony z ostatniej tabelki (nawęglane specjalnie) pozycje 3-10 zależnie od budżetu, śmiem twierdzić, że te 10mm jest równie ciężko ruszyć niż 13mm, bo twardość mają taką samą, tylko różny udźwig - więc nożycami nie ruszysz ręczną piłą do metalu też nie... nie ma szans, po pile nie ma nawet śladu... (na numerku 9) http://www.topmarko.pl/lancuchy_ulepszone_cieplne.html do tego dobrą kłódkę... np. kabro c5 i za około 250zł masz praktycznie niezniszczalne zabezpieczenie na wiele lat
rowerzysta01 Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 @seb2k6 ma atest ART, szukaj pod nazwa Oxford -HD Chain lock series (1m, 1,5m en 2m) ta firma testowała tez inne zabezpieczenia, u-locki, łańcuchy w tym najwyższe modele kryptonite, które się podawały.
Groszkin Napisano 25 Lipca 2015 Napisano 25 Lipca 2015 @atizylak to jest ten sam model, różnica polega tylko na dodaniu linki. obydwa u-locki posiadają technologie X4P Quattro Bolt Czy wiesz jakiej jakości jest uchwyt?
atizylak Napisano 25 Lipca 2015 Napisano 25 Lipca 2015 Ja se zamontowałem koszyk na 6 zipach na bagażniku a ulocka i linkę pakuję do plecaka a ten do koszyka. Nie miałem za bardzo placu kaj go zamontować, jedynie do sztycy miałem miejsce. Ale stwierdziłem że to by brzydko wyglądało więc sobie w plecaku wożę. A uchwyt wygląda jak wygląda, trzeba by go przetestować żeby go ocenić.
rowerzysta01 Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 @Groszkin w sumie nikt na temat uchwytu nie wypowiadał się... nikt nie narzekał, ale ten sam uchwyt stosuje abus i nazywa się u nich EaZyKF, ale czy jakość ta sama to nie wiem. uchwyt abusa używam od końca 2010 i jestem zadowolony, nigdy podczas jazdy po kostce brukowej czy zjazdu z chodnika nie spadł.
Groszkin Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 A mozna go uzyc do montazu na tym trojkacie przy tylnym kole?
rowerzysta01 Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 @Groszkin tak tu masz zdjęcie: http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/2000-brennabor-x-pace/?tab=mods
balmora Napisano 11 Sierpnia 2015 Napisano 11 Sierpnia 2015 Witam właśnie kupiłem rower za 1100 zł (mtb kands energy 1300), na u-lock mogę przeznaczyć kwotę pomiędzy 100-150 zł, na początku myślałem o http://allegro.pl/zapiecie-u-lock-onguard-pitbull-8003-kryptonite-i5591719120.html lub wersji 8005 z linką, jednak sporo negatywnych komentarzy nt. stosobu monrażu tego u lock na ramie skłania mnie w kierunku innych rozwiązań.Co polecacie? Dodam że rower może stać dość długo w jednym miejscu, gdy będę pracował
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.