Skocz do zawartości

[wymiana korby] Czy zmieniać przełożenia?

jamdomino

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam rower trekingowy z napędem 3x8. Wymieniłem kasetę i łańcuch, ale łańcuch nadal trochę przeskakuje, więc chcę wymienić korbę

Fabrycznie był zamontowany zestaw:

- wkład suportu: Truvativ BB-06-PSPL-113/68 – z tego co znalazłem jest to rodzaj mocowania PowerSpline,

- mechanizm korbowy Truvativ x-flow FL6EAA (nie wiem, czy to jest model, ale taki napis jest na wewnętrznej stronie ramion), 28x38x48T, ramiona 170 mm.

Teraz mam:

- wkład suportu Shimano BB-UN55 68/113 BSA, na kwadrat,

- mech. korbowy FC-M131 28x38x48T, 170 mm.

Wiem, że nie jest to zbyt dobry osprzęt, ale jak się człowiek nie znał, to musiał brać co było w sklepie L.

Muszę teraz wymienić mechanizm korbowy i szukam takiego z takim samym stopniowaniem, czyli 28x38x48. Myślę też nad takim z mniejszą największą zębatką, np. 40, 42 lub 44 zęby. Przy mojej jeździe i tak nigdy nie wykorzystuję najtwardszego przełożenia. Max to 3x6, dwa razy w roku (dosłownie) 3x7. Wydaje mi się, że jak bym zmienił największą zębatkę na mniejszą częściej bym korzystał z twardszych przełożeń.

A może średnią też dać mniejszą, np. 34/36. I wtedy największą 40-44?

Najmniejsza zębatka 28 jest dobra, może zostać.

Przełożenia kasety: 11x13x15x18x21x24x28x32.

Aktualnie znalazłem tylko mechanizm korbowy Shimano FC-M361 z przełożeniami 22x32x42 lub 28x38x48. Średnia zębatka 32T wydaje mi się, że będzie trochę za mała. Ale może się mylę i takie przełożenia się sprawdzą? Wiem, że można też wymienić którąś tarczę, ale wolałbym kupić komplet.

Może ktoś zmieniał z 28x38x48 na coś innego i może się wypowiedzieć, czy jest Mu lepiej jeździć.

Chodzi mi o to, żeby nie zużywać jednej zębatki z przodu i trzech/czterech z tyłu, tylko skakać też po innych, żeby napęd równiej się zużywał, a może przy okazji da radę jeździć trochę szybciej. Aktualnie średnia to 18-22 km/h z tras 20-50 km.

Czy ktoś wie gdzie i jaki mechanizm korbowy kupić, bo nie znalazłem nic innego. Może być do starego lub nowego wkładu suportu.

Czy takie zużycie środkowej tarczy może być przyczyną przeskakiwania łańcucha? Okrągłe elementy zaznaczone na czerwono są powycinane w miejscu gdzie stykają się z łańcuchem, a na największej tarczy nie są:

2019-09-14-47622.thumb.jpg.5ed799d35dc990f73d357e79918bd8d6.jpg

Czy wytarcie tych elementów można uznać za zużycie tarczy?

Pozdrawiam

Napisano
Teraz, jamdomino napisał:

Teraz mam:

- wkład suportu Shimano BB-UN55 68/113 BSA, na kwadrat,

Bardzo dobry suport, tylko czy na pewno długość 113 mm ? Bo z korbą fc-m131 nie będzie to chodzić dobrze ( a możliwe, że wcale ). Oś jest za krótka. Wypustkami wewnętrznymi korby tarłoby o mufę ramy lub nawet jeśli nie to np. na najmniejszą koronkę korby wykluczone żeby przerzutka zrzuciła łańcuch. ( problemów byłoby więcej - to tak w skrócie )

Korba fc-m131 powinna mieć suport o długości 122-122,5-123 mm.

Najpierw ustalmy na 100 % jakiej długości jest suport - wtedy można dobrać właściwą korbę. Suport bb-un55 to bdb suport i nie tani ( ponad 50 pln ) Podaj też model przedniej przerzutki, którą obecnie masz. ( to też ważne - powie jakie stopniowanie korby obsługuje - poza 48/38/28 ).

Teraz kwestia zdjęcia Twojej korby - oceny zużycia koronek. Żeby coś ze zdjęcia powiedzieć trzeba pokazać zęby zaznaczone kolorem żółtym ( nie czerwonym ) a Ty pokazałeś de facto kolor czerwony : ( chociaż tam na krawędzi zdjęcia widać zużycie zębów znajdujących się tam gdzie kolor zółty ) Wyjaśniam - kolor czerwony zęby są ok, żółty - zęby zużyte i zawsze tam gdzie żółty patrzymy - bo tam się zużywają zdecydowanie najszybciej.

korba33.thumb.jpg.04cf76cc63c49c5769b62a0a87667945.jpg

Napisano

Dzięki. Masz rację, źle napisałem. Długość osi to 122 mm. Zdjęcia postaram się zrobić lepsze.

Przednia przerzutka nie pamiętam dokładnie jaki model, ale z przełożeniami nie mam zamiaru schodzić poniżej 28 i powyżej 48, więc chyba wszystkie pomiędzy tym obsłuży?

Napisano
7 minut temu, jamdomino napisał:

poniżej 28 i powyżej 48, więc chyba wszystkie pomiędzy tym obsłuży?

No tu bywa różnie. Dlatego od strony ramy na wózku przerzutki będzie wygrawerowany model ( lub w innym miejscu ). Jak nie znajdziesz to zrób zdjęcie przerzutki. Korba, która na pewno będzie dobrze działać z obecną przerzutką to fc-m361 48/38/28.  W ciemno wykluczam korby 48/36/26 oraz 44/32/22, a pół na pół, że obsłuży 42/32/22. I to konkretne modele muszą być, które są przystosowane do osi 122 mm.

Napisano

Przerzutka to Shimano Alivio FD-T4000-DS. O taka: https://archiwum.allegro.pl/oferta/przerzutka-ppr13-przod-fd-t4000-ds-alivio-8-9-i6600352397.html.

Czy dobrze rozumiem, że największa tarcza może mieć od 44T do 48T, a najmniejsza może być max o 22 zęby mniejsza?

Jeśli tak, to jednak korby 48/36/26 oraz 44/32/22 będą działać, a 42/32/22 już nie? I pozostaje tylko FC-M361 48/38/28.

Fabrycznie była zamontowana FD-M413, ale się popsuła i mi wymienili w serwisie na taką. Maksymalną wielkość zębatki i pojemność widzę, że mają takie same, ale inny jest kąt rury podsiodłowej. Stara: 66-69 st. Nowa 63-66 st. I takie wartości są też na wózkach obu przerzutek. Czy to ma duże znaczenie? Taka różnica ma na coś wpływ? Uprzedzając, nie wiem jaki kąt ma rura podsiodłowa w moim rowerze. :-|

Jest też taka: https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-t4000-pd1206/?v_Id=79608. I ta ma podane wartości 66-69 st. Czy to są dwa różne "podmodele" tej przerzutki, czy jest tu błąd w opisie? Nie mogę się tego doszukać.

Napisano

A to ok, ta przerzutka ( fd-t4000 ) obsłuży 48/38/28, 48/36/26,  44/32/22, a także 42/32/22 ( jeśli obniżenie o jakieś 2 mm  względem korby 44/32/22 nie spowoduje, że będzie haczyć o dolne rurki tylnego trójkąta ramy - ale nie powinna ) Słowem, będzie ok. ( nie robi różnicy w Twoim przypadku czy 63-66 czy 66-69 )

tabelka na dole

https://kastor-bike.pl/Przerzutka-przednia-Shimano-Alivio-FD-T4000-DS3-3rz-Down-Swing

Napisano

SoloTM, dzięki. Muszę się przyjrzeć i pomierzyć ile tam jest między łańcuchem a rurką. Niby taki prosty temat, ale znowu się czegoś dowiedziałem. Czyli według producenta korba 42/32/22 nie będzie działać z tą przerzutką, ale powinna?

Zdjęcie obecnej korby może jeszcze wrzucę, ale postaram się ją zdjąć, żeby było lepiej widać. na razie pogoda marna, że nawet do garażu nie che się iść, nie wspomnę o jeżdżeniu. No i katar nie zachęca :(

U mnie w takim razie zostanie 48/38/28, ewentualnie 48 wymienię na 42. Albo 42/32/22 i zmiana 22 na 28, gdyby 22 była dla mnie za mała (chociaż nie wiem, czy to możliwe), lub gdyby coś nie działało. Czy takie pozmieniane konfiguracje 42/38/28 lub 42/32/28 będą działać? Któraś lepiej, któraś gorzej?

Napisano
25 minut temu, jamdomino napisał:

42/32/22 nie będzie działać z tą przerzutką, ale powinna?

Dokładnie, choć korbę bierz pod swoją nogę, Jeśli jedziesz dość długo po płaskim z prędkościami nie przekraczającymi 30 kmh to możesz pomyśleć o korbie 44/32/22. Jeśli mocnej to śmiało bierz 48/36/26.  Mniejszej nie bierz ( 42/32/22 bo tylko fc-m361 to max dostępna opcja ) no i pomyśl czy np. ma być z osłoną czy bez osłony, dobrą korbę na kwadrat pod Twój suport już ciężko nową znaleźć ( lepszą od fc-m361 ) choć jeszcze można. Z osłoną jeszcze ten wąski wybór może ograniczyć lub cena wyższa. Bo np. lepsza pod 122 mm suport ( a Ty masz tam suport na kwadrat ) to :

wersja 48/36/26 ( i to jest naprawdę dobra cena za dobrą korbę ) :

https://allegro.pl/oferta/shimano-alivio-fc-m431-kwadrat-48-36-26-170mm-7884313869

bo z osłoną już gorzej cenowo :

https://allegro.pl/oferta/korba-9-rz-shimano-alivio-fc-m431-48-36-26-170-kwa-8365614830

lub nieco lepsza korba :

http://www.synkros.pl/product-pol-8470-Korba-SHIMANO-FC-M443-48-36-26-170mm.html

https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-m443-48-36-26-170mm-7598719125

Z korbami 44/32/22 to widzę licho jest ( jakieś lepsze od fc-m361 )

Ewentualnie zostaje Ci np. to : ( lub  gdzieś indziej )

https://www.olx.pl/oferta/zestaw-korba-suport-acera-9rz-fc-mt300-44x32x22-CID767-IDyOzcV.html#e766eb55f7

https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-acera-fc-mt300-3x9-175mm-44-32-22-8180499265

+ suport za około 50 pln + kw

Tylko te 2 opcje wyżej będą cięższe ( i czy lepsze dyskusyjna sprawa )  ponad 100 gramów  od np. fc-m443 ( już z suportami liczę )

25 minut temu, jamdomino napisał:

Czy takie pozmieniane konfiguracje 42/38/28 lub 42/32/28 będą działać? Któraś lepiej, któraś gorzej? 

Nie będą ;)

Napisano
W dniu 16.09.2019 o 20:17, jamdomino napisał:

rzy mojej jeździe i tak nigdy nie wykorzystuję najtwardszego przełożenia. Max to 3x6, dwa razy w roku (dosłownie) 3x7.

48 jest Ci psu na budę potrzebne. Jeżeli rzadko zapinasz 48/13 ( bieg 3x7 ) to odpowiednią korbą dla Ciebie będzie 40/30/22 lub nawet dwutarcz 42/28, 40/26 lub 38/24 lub podobny.

Napisano
19 godzin temu, SoloTM napisał:

Nie będą ;)

Dlaczego? Z tego co patrzyłem rozstaw śrub jest taki sam i przednia przerzutka powinna to obsłużyć.

8 godzin temu, uzurpator napisał:

48 jest Ci psu na budę potrzebne. Jeżeli rzadko zapinasz 48/13 ( bieg 3x7 ) to odpowiednią korbą dla Ciebie będzie 40/30/22 lub nawet dwutarcz 42/28, 40/26 lub 38/24 lub podobny.

No tak, 48T z przodu i 11T z tyłu jest mi potrzebne, jak kontrola trakcji w fabii 1.0 ;)

Zmiana na dwie tarcze odpada, bo trzeba by było chyba inną przerzutkę, manetkę, później się okaże, że inny suport, łańcuch, albo coś jeszcze. A to już szkoda zachodu i kasy.

Dlatego wydaje mi się, że 42(44)/38/28 byłoby ok. No ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Napisano
14 minut temu, jamdomino napisał:

Dlaczego? Z tego co patrzyłem rozstaw śrub jest taki sam i przednia przerzutka powinna to obsłużyć.

Nie da się bo przerzutka przednia nie obsłuży tego. Różnice muszą być przynajmniej 10 zębów ( czasem 8 ) między koronkami. Będą cyrki gdy będzie mniej - ocierania, klinowanie itp.  To kup 42/32/22  fc-m361.

Ewentualnie to : ( 80 pln z wysyłką, chyba, że coś utargujesz ) to jest fc-t4010 ( alivio )

https://www.olx.pl/oferta/korba-shimano-octalink-44-32-22-175mm-CID767-IDBmy2L.html#a291f45acc

+ suport  o długości 121 mm ( najtańszy to bb-es25 lub bb-es300 ) jakieś 60 pln z wysyłką

Swój suport za 30 pln sprzedaj ( pójdzie ).

Albo suport taki :

https://www.olx.pl/oferta/suport-shimano-bb-es30-octalink-121mm-bsa-nowy-CID767-IDvlqD8.html#ae49c3ab6f

Ale najprościej to korba fc-m361.

Napisano
25 minut temu, SoloTM napisał:

Nie da się bo przerzutka przednia nie obsłuży tego. Różnice muszą być przynajmniej 10 zębów ( czasem 8 ) między koronkami. Będą cyrki gdy będzie mniej - ocierania, klinowanie itp.  To kup 42/32/22  fc-m361.

O, to dobrze, że się zapytałem, bo bym się zdziwił :-O

Będę myślał intensywnie.

Dzięki za wszystkie porady. Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Słuchajcie ludki kolorowe, jest kolejny problem. Nie ma że coś pójdzie łatwo i szybko :( :(.

Zakupiłem korbę FC-M361 48x38x28. Zamontowałem prawe ramię z zębatkami i okazało się, że łańcuch ociera o prawą, czyli zewnętrzną część wózka przedniej przerzutki. Z poprzednią korbą (FC-M131) na tych samych przełożeniach nic nie ocierało. Pomierzyłem i wyszło mi, że w nowej korbie najmniejsza tarcza jest przesunięta względem starej o ok. 1 mm w prawą stronę, czyli jest dalej od ramy o ten 1 mm. Jak popchnę łańcuch o ten 1 mm, to już nie dotyka do wózka. Odległości między tarczami są raczej takie same w nowej i starej korbie.

Sprawdziłem teraz i widzę, że w starej korbie linia łańcucha wynosi 47,5 mm, a w nowej 50 mm. Wcześniej nie zauważyłem tej różnicy. Czy może ktoś wie (albo wie gdzie znaleźć) jaka jest linia łańcucha dla korby Truvativ x-flow FL6EAA, która była fabrycznie w rowerze?  Szukam i nie mogę tego znaleźć. Bo jakby była 50 mm, to nowa korba, po wyregulowaniu przerzutki, powinna działać prawidłowo i to może ta co mam teraz jest źle dobrana.

Wiem, że można wyregulować przednią przerzutkę, ale czy to jest zgodne ze "sztuką montażu", czy można tak zrobić? Czy łańcuch nie będzie za bardzo przekoszony i nie będzie się szybciej zużywał razem z kasetą.

Nie sprawdzałem wszystkich przełożeń, żeby nie brudzić i nie rysować tarcz.

I jeszcze dwie głupie pierdoły przy okazji:

Na prawym ramieniu, w miejscu gdzie wkręca się śrubę, jest smar w czterech punktach, a na lewej nie ma. On ma tam być i trzeba po prostu dokręcić śrubę, a na lewym ramieniu nic? Do czego on jest?

W środku najmniejszej tarczy jest jakiś plastik. Po co on jest? Wyjąc go, zostawić?

Napisano

Będziesz musiał wyregulować przerzutkę przednią. Zarówno trochę bardziej naciągnąć linkę jak i ograniczniki przestawić. Linia łańcucha 47,5 jest lepsza od 50 mm bo ta krotsza umożliwia jazdę bez ocierania łańcucha o wózek przedniej przerzutki przy większych przekosach. Ale rekomendowana przez Shimano jest 50 mm ( dlaczego to osobny, dłuższy temat ). Wyreguluj i jeździj, a jeśli stwierdzisz, że z tamtą linią łańcucha było lepiej to kupno suportu 118 mm rozwiąże problem. 

Smar na oś nie jest potrzebny. Na śruby nie jest niezbędny. Truvativ mogl mieć raczej linię łańcucha 48 albo 48,5 mm.

Plastik zapobiega wpadaniu łańcucha pomiędzy korbę a mufę ( gdy jakimś cudem wpadnie tam - spadnie z najmniejszej koronki. Ale nie jest niezbędny.

Napisano

SoloTM, to ja już nic nie rozumiem. Nie wiem co do czego, po co i z czym! :huh::huh: :(:(

Fabrycznie w rowerze do tej korby Truvativa był wkład suportu: Truvativ BB-06-PSPL-113/68. Czy z tym można stwierdzić/policzyć jaka to jest linia łańcucha?

A jakbym chciał korbę z linią łańcucha 47,5 mm, to co można kupić dobrej jakości, bo na razie znalazłem tylko tourney'a: https://rowerek.pl/product-pol-10704-Mechanizm-korbowy-FC-TY301-170-mm-48x38x28-170-mm-z-oslona.html. No ale to tylko tourney.

A jaki przykładowy suport mógłbym kupić, bo nie mogę znaleźć żadnego 68/118? Znalazłem tylko 16/117,5: https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-un26-pd1655/?v_Id=26938.  Nada się? I czy zębatka nie będzie ocierać o ramę?

Nie wiem, czy stwierdzę, która linia łańcucha jest lepsza, bo nie wiem, czy zauważę jakąś różnicę. Chcę tak, żeby było dobrze dla całego napędu, żeby się nie zużywał.

Z tym plastikiem na zębatce to tak podejrzewałem, ale chciałem się upewnić.

Napisano

Linia łańcucha to odległość pomiędzy środkiem mufy, a środkową koronką ( jej środkiem )

Korby Truvativ na kwadrat ( ale nie tylko bo na mini isis ) to miały linię łancucha 48,5 ale twierdzą, że to to samo co shimanowskie 47,5 mm bo inaczej mierzy Shimano - do krawędzi koronki, a Truvativ liczy sobie do środka środkowej koronki

image.png.534bfb162d30f57583f9eaa5b6c9bd2c.png

image.png.ee2eb28f5bbc7c96880479a06fdf16d7.png

https://www.sheldonbrown.com/bbsize.html

Suport: ( tani, ale taki wystarczy spokojnie )

https://allegro.pl/oferta/os-suportu-neco-118mm-bsa-8291516579

Napisano

Dobrze jest.

Korba zamontowana, przerzutka ustawiona. Już po pierwszych metrach zauważyłem, że przy środkowej tarczy z przodu mogę wrzucić więcej przełożeń z tyłu, żeby łańcuch nie ocierał o wózek przedniej przerzutki. Czyli wychodziłoby, że jest inaczej niż pisałeś o tych liniach łańcucha i przekosach :huh:. Ale tak samo, albo podobnie, miałem z fabryczną korbą Truvativa.

Jedna rzecz tylko była dziwna. Przestawiłem na największej tarczy ogranicznik w prawo, a na najmniejszej musiałem i tak przestawić w lewo. No ale to pewnie dlatego, że naciągnąłem linkę i się przestawił już ten ogranicznik na małej tarczy.

Ale już 40 km przejechane i działa! :)

Nie mierzyłem dokładnie, ale od najmniejszej tarczy do ramy jest ok. 5 mm, albo więcej. Więc gdy zamontuję suport 118 mm to powinno działać. Dobrze myślę? Jaka musi być teraz odległość, żeby ten suport z krótszą osią pasował? No i przede wszystkim, jaka będzie różnica?

Napisano

Jeśli nie możesz obsłużyć ze środkowego blatu korby całej kasety bez ocierania ( no ewentualnie w zależności jak wyregulujesz albo od 2/8 do 2/2 bez ocierania  albo od 2x7 do 2x1 ) to znaczy, że masz linię łańcucha 50 mm. I taką teraz masz fc-m361 + suport 122,5 . Zauważyłem teraz, że Twoja przerzutka przód jest od 9 sp grupy i ma ciut węższa klatkę bo i wspolpracowac powinna z węższym 9 rzędowym łańcuchem ( 6,6 vs 7,3 mm ). Więc przy Twoim łańcuchu 7,3 ocieranie pojawi sie ciut szybciej niż powinno. Z przodu na najwyższym blacie 3x3 wrzucizz bez ocierania?  Ociera - linia 50 mm sugerowana przez Shimano. Jak zrobisz 47,5 to nie będzie ocierać. 

5 mm to już blisko.  Masz dużą korbę 48/38/28. To też nie pomaga. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...