Skocz do zawartości

[Suport] Kross

ownatorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam Kross Evado 3.0 2015  . Powoli dobiega czas wymiany suportu-  chciałbym zakupić jakiś polecany który będzie pasował w 100%. Nie chcę rozkręcać i dopiero zamawiać , tylko zamówić i jak przyjdzie paczuszka to od razu zabierać się do wymiany .  Miesiąc temu zmieniałem cały napęd oprócz suportu (tak wiem , dałem ciała ,że nie wszystko od razu)  także chciałbym uniknąć ewentualnego kupna korby...

Czy ktoś już wymianiał suport w tym rowerku? znacie może wymiary jakie powinny być? Jakaś marka/model polecany ?

Pozdrawiam

Napisano

Z tego co strona krossa pokazuje- jest korba suntour. tak na 80%- 124 długość suportu. Generalnie suport dobieramy do korby. Pisałeś coś wcześniej że zmieniałeś napęd- jaką korbę założyłeś???

Napisano
40 minut temu, woojj napisał:

Z tego co strona krossa pokazuje- jest korba suntour. tak na 80%- 124 długość suportu. Generalnie suport dobieramy do korby. Pisałeś coś wcześniej że zmieniałeś napęd- jaką korbę założyłeś???

Zrobiłem fotkę :) 

1.jpg

Napisano

68/122,5 mm ;) 

/edit

Taki jest sugerowany suport ( długość osi ) do twojej korby ( fc-m361 ).  Ja bym włożył krótszy, 118 mm albo 119-120 mm żeby  wyeliminować ocieranie łańcucha o wózek przerzutki przy większych niż małe przekosach.

Napisano

Przy 124 będzie gorzej. Jeśli miał korbę suntour xcc  i suport 122,5  to miał linię łańcucha 48 mm ( bo taką ma ta korba ). Korby shimano mają LL 50 mm dla sugerowanej dł. osi suportu. Myślę, że mając w ramie 122,5 ( pewnie taki miał ) założył korbę fc-m361 ze zdjęcia i zrobiła mu się linia łańcucha 50 mm i było gorzej, tj. ocieranie łańcucha na przekosach typu  3x5 już występowało ( oraz 2x1,  2x8 ). Założenie do tej korby jeszcze dłuższego suportu tylko pogorszy ocieranie i przy 3x6 będzie juz ocierać. ( reszta kombinacji, przekosów na innych koronkach również tam ocieranie pojawi się szybciej ).

Napisano

Dlatego napisałem 122,5 na początku.

Natomiast miał linię łańcucha 48 mm ( bo taką miał korbę i jej zalecany suport to 122,5 mm )  więc przednia przerzutka obsłuży mniejszą linię niż 50 mm. Z resztą ma ramę 31,8 mm ( nie 34,9 ) a i opony wąskie a nie o szerokosci 2,25-2,3 cala gdzie przy linii łańcucha 47,5 lub nawet mniejszej potrafi wózek przedniej ocierać o zewnętrzne klocki opony. Ja załozyłbym krótszy suport żeby zrobić LL 47,5 lub 48 mm. Ale ja to ja ;)

Co do suportów shimano to shimano robi 123 mm ( nie 122,5 - choć wszyscy umownie nazywają je 122,5  ) dla zmylenia przeciwnika myślę. I wtedy jest LL 50 mm jak dadzą suport 118 będzie 47,5 mm. ( oba suporty symetryczne ) Natomiast dla korb gdzie zalecany jest suport 113 mm ( LL 50 mm ) można dać 110,5 mm ( LL 47,5 mm ) bo ten suport jest krótszy  o 2,5 mm tylko z napędowej strony.

Napisano

Ja do tych podstawowych mechanizmów korbowych Shimano zawsze zakładałem suport z osią 122,5mm i nie było problemów.
Trzeba tylko zmierzyć suwmiarką mufę i tyle.
A jaki kupić suport, to już zależy od budżetu. ;) Możesz kupić tani Neco, możesz kupić Shimano (np BB-UN55), a znajdziesz pewnie i takie za 200 zł. ;)

Napisano

cholera chłopaki daliście teraz mi popalić :D 

Rower oddawałem do serwisu na zmianę całego napędu ( korba+łańcuch+kaseta) bo już były problemy z przerzutkami i rozciągniętym łańcuchem to kazałem już wymienić w całości...

Po tym zabiegu doszedłem do wniosku ,że chciałbym sam zacząć serwisować swój sprzęt , ale moja wiedza aż tak nie sięga jak wasza :) 

Napisano

Bierz 68/122,5  i jak będziesz  na coś narzekał to na Shimano ;) Bo taki kazali dla Twojej korby.

/edit

No i gwint angielski musi być czyli BSA ( nie włoski - ITA )

Napisano

Rozebrałem sprzęcik - (swoją drogą nie było to takie trudne jak się wydawało , najbardziej namęczyłem się aby suport wkręcić ponownie na swoje miejsce) przeczyściłem i wszystko gra i buczy także nie trzeba jeszcze wymieniać.

Stwierdziłem ,że przy następnej wymianie napędu pójdzie wymiana suportu. Ale ,żeby nie zakładać nowego tematu czy ktoś jest mi wstanie powiedzieć jak zmienić w korbie powiedzmy jeden blat? najczęściej używam największej i pewnie tą trzeba będzie zmienić.Od spodu widziałem jakby 2 śrubki na imbus lecz ,żaden nie pasował. Jest jakiś inny patent na to? 

1.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...