t4ngo Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 Witajcie, poszukuje roweru na wyprawy z sakwami (jeszcze nie backpacking ale juz bardziej na lekko) w bardziej zróznicowanym terenie/drogach bardziej dziurawych lub z odcinkami piaszczystymi. Dodatkowo w co ktorys weekend na wyjazdy w teren - Kampinos, czy też na singletracki np do Świeradowa. Obecny Unibike Viper radzi sobie na szosie, szutrach czy wyprawowo na dobrej nawierzchni - chcialbym go odciązyc z trudniejszego terenu i potrenowac (pojezdzic) tez na innej nawierzchni wiedząc, że rower jest do tego dedykowany - stąd MTB zamiast crossa. Wzrost 178, waga 81. Wolalbym napęd 3x9 niż 2x10, chociaz patrzac co sie dzieje to jednak odchodzi sie od 3 blatow. Obecnie mam 3x9 i bardzo dobrze się sprawdza, chociaz mam czasem maly dylemat i roznica miedzy przelozeniami jest odczuwalna (2 z przodu: 5 lub 6 z tylu) - mysle ze przy 10 przelozeniach bedzie mniejsza. Wskazane jest mocowanie bagaznika - z tego co zauwazyłem w Gate 30 tego nie ma, chyba ze taka mozliwosc dopiero zniknęła lub moze jednak jest sposób zamocowania go inaczej niz w innych rowerach? Zastanawiam się nad: Kellys Gate 30 Kellys Spider 70 Cube Attention Merida Big Nine 300 Merida Big Nine 500 Opieram się na pojawiających się obniżkach - zastanawiam sie jednak jak dlugo rowery będa dostępne zanim calkiem znikną ze sklepów.
t4ngo Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Napisano 31 Sierpnia 2019 Poniewaz nie mogę wyedytowac posta, dodaję informację poniżej. Świetnie przedstawione przyszle trasy dla nowego roweru - pozwolilem sobie zacytować fragment wypowiedzi z innego wątku: W dniu 23.07.2019 o 10:15, wkg napisał: - Czasem muszę dojechać gdzieś po twardym ale las, wąskie poprzecinane korzeniami ścieżki, kamienie, często piach i podjazdy, zjazdy to mój żywioł. Jestem szczęśliwy gdy się zmęczę, - Ach - tak wziąć namiot, śpiwór, trochę ciuchów, żarcia i objechać ścianę wschodnią, polskie wybrzeże a może skoczyć na Drogę Transfogarską bo podobno jest piękna,
wkg Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 Z tego co widzę to niektóre Cube mają jeszcze mocowania na bagażnik - musisz przejrzeć ofertę. Ale to krótkie rowery - dla długonogich. Trzeba się przymierzyć. O ile pamiętam mocowania mają także Rose HT. Te dwa punkty jakby nie do końca są warunkami na taki sam rower - pierwszy to na typowy XC, może nawet z pełną amortyzacją (cena !) drugi to na gravela, crossa (już masz) lub HT XC o relaksacyjnej geo z mocowaniami pod bagażnik. Rozumiem, że celujesz w to ostatnie.
t4ngo Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 Dzięki za podpowiedź. Zgadza się, Cube jest wysoki dla dlugonogich - przymierzyłem się do 19 i wydaje sie w sam raz, chociaz zbyt wiele luzu nie ma - test stojąc przekrokiem nad rowerem, blizej siodelka. Co ciekawe roznica miedzy 21 a 19 jest nieduza - bynajmniej nie przeklada sie to na sama wysokosc ale raczej na dlugosc ramy. I tak, masz rację - nowe Cube'y maja mocowanie pod bagaznik, ale jakis patent wlasny Cube'a - sroby dolnego mocowania schowane sa od wewnątrz, blizej kola - ma to ponoc byc zgodne z bagaznikami wlasnymi Cube'a. Co do obydwu punktow - nie jestem zaawansowany w takiej jezdzie - wychodzę z zalozenia ze na mniej dopasowanym do takich warunkow sprzecie nauczę się jazdy terenowej (technika) a potem mogę myslec o lepszym rowerze. Poki co jestem totalnym amatorem jazdy terenowej - nie mialem nigdy mtb - tylko szosa i cross. A ta bliskosc natury - lasy i gory bardzo mi odpowiada. Tak jak tez wspomniales - tutaj full bylby najlepszą opcją, ale to z czasem Bardziej celuje wlasnie w HT XC o umiarkowanie relaksacyjnej geo z mocowaniem pod bagaznik. Umiarkowanie, bo nie chcę miec drugiego crossa na szerszych oponach a cos, co tez pozwoli na jazde bardziej techniczną Wystarczy mocowanie do ramy, widzialem adaptery mocowania gornego do sztycy w miejscu jej blokady (regulacji wysokosci). Nie wydaje mi sie bezpieczne zakladadanie bagaznika mocowanego obejmami na widełki tylnej ramy przy obciazeniu baaznika na dobre 25kg i jazdy po slabej nawierzchni.
wkg Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 Hmmm ... mocując do sztycy tak samo obciążasz ramę a dodatkowo sztycę ...sztyce lubią łamać podsiodłówki Spójrz jeszcze na Rose Count Solo https://www.rosebikes.pl/rose-count-solo-4-2671505
t4ngo Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 Miałem na mysli taki adapter - obejma - myslę, że to najmniej obciąza sztycę. O Solo nie myslalem, trochę przekracza budzet - jednak sprawdzę bo na zdjęciach nie widzę mocowania w poblizu osi tylnego koła. Biorąc pod uwagę podane modele, wskazałbyś na któryś o bardziej sportowej geometrii? Przymierzylem się do obydwy Kellysów i o ile na Gate czułem sie wygodnie i lekko agresywnie (sportowo) to na Spider bardziej jak na takim wygodniejszym do dluzszej jazdy. Roznica 15 mm w stack ma znaczenie jak widac, pozostale parametry juz mniej się roznią. Przyznam ze gdyby chodzilo o crossa czy szosę mniej obawialbym sie zakupu uzywanego roweru, jednak mtb moim zdaniem jest bardziej intensywnie eksploatowany.
t4ngo Napisano 2 Września 2019 Autor Napisano 2 Września 2019 Miałem na myśli adapter montowany na końcu pionowej rury z której wychodzi sztyca i pełniący też funkcje blokady wysokości wysuniecia sztycy - myslę, że to najmniej obciąza sztycę. O Solo nie myslalem, trochę przekracza budzet - jednak sprawdzę bo na zdjęciach nie widzę mocowania w poblizu osi tylnego koła. Biorąc pod uwagę podane modele, wskazałbyś na któryś o bardziej sportowej geometrii? Przymierzylem się do obydwy Kellysów i o ile na Gate czułem sie wygodnie i lekko agresywnie (sportowo) to na Spider bardziej jak na takim wygodniejszym do dluzszej jazdy. Roznica 15 mm w stack ma znaczenie jak widac, pozostale parametry juz mniej się roznią. Przyznam ze gdyby chodzilo o crossa czy szosę mniej obawialbym sie zakupu uzywanego roweru, jednak mtb moim zdaniem jest bardziej intensywnie eksploatowany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.