Skocz do zawartości

[do 3200zł] mtb / wyprawy z sakwami

t4ngo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, poszukuje roweru na wyprawy z sakwami (jeszcze nie backpacking ale juz bardziej na lekko) w bardziej  zróznicowanym terenie/drogach bardziej dziurawych lub z odcinkami piaszczystymi. Dodatkowo w co ktorys weekend na wyjazdy w teren - Kampinos, czy też na singletracki np do Świeradowa.

Obecny Unibike Viper radzi sobie na szosie, szutrach czy wyprawowo na dobrej nawierzchni - chcialbym go odciązyc z trudniejszego terenu i potrenowac (pojezdzic) tez na innej nawierzchni wiedząc, że rower jest do tego dedykowany - stąd MTB zamiast crossa.

Wzrost 178, waga 81. Wolalbym napęd 3x9 niż 2x10, chociaz patrzac co sie dzieje to jednak odchodzi sie od 3 blatow. Obecnie mam 3x9 i bardzo dobrze się sprawdza, chociaz mam czasem maly dylemat i roznica miedzy przelozeniami jest odczuwalna (2 z przodu:  5 lub 6 z tylu) - mysle ze przy 10 przelozeniach bedzie mniejsza.

Wskazane jest mocowanie bagaznika - z tego co zauwazyłem w Gate 30 tego nie ma, chyba ze taka mozliwosc dopiero zniknęła lub moze jednak jest sposób zamocowania go inaczej niz w innych rowerach?

Zastanawiam się nad:

Kellys Gate 30

Kellys Spider 70

Cube Attention

Merida Big Nine 300

Merida Big Nine 500

Opieram się na pojawiających się obniżkach - zastanawiam sie jednak jak dlugo rowery będa dostępne zanim calkiem znikną ze sklepów.

Napisano

Poniewaz nie mogę wyedytowac posta, dodaję informację poniżej.

Świetnie przedstawione przyszle trasy dla nowego roweru - pozwolilem sobie zacytować fragment wypowiedzi z innego wątku:

W dniu 23.07.2019 o 10:15, wkg napisał:

- Czasem muszę dojechać gdzieś po twardym ale las, wąskie poprzecinane korzeniami ścieżki, kamienie, często piach i podjazdy, zjazdy to mój żywioł. Jestem szczęśliwy gdy się zmęczę,

- Ach - tak wziąć namiot, śpiwór, trochę ciuchów, żarcia i objechać ścianę wschodnią, polskie wybrzeże a może skoczyć na Drogę Transfogarską bo podobno jest piękna,

Napisano

Z tego co widzę to niektóre Cube mają jeszcze mocowania na bagażnik - musisz przejrzeć ofertę. Ale to krótkie rowery - dla  długonogich. Trzeba się przymierzyć.

O ile pamiętam mocowania mają także Rose HT.

Te dwa punkty jakby nie do końca są warunkami na taki sam rower - pierwszy to na typowy XC, może nawet z pełną amortyzacją (cena !) drugi to na  gravela, crossa (już masz) lub HT XC o relaksacyjnej geo z mocowaniami pod bagażnik.  Rozumiem, że celujesz w to ostatnie.

Napisano

Dzięki za podpowiedź.

Zgadza się, Cube jest wysoki dla dlugonogich - przymierzyłem się do 19 i wydaje sie w sam raz, chociaz zbyt wiele luzu nie ma - test stojąc przekrokiem nad rowerem, blizej siodelka. Co ciekawe roznica miedzy 21 a 19 jest nieduza - bynajmniej nie przeklada sie to na sama wysokosc ale raczej na dlugosc ramy.

I tak, masz rację - nowe Cube'y maja mocowanie pod bagaznik, ale jakis patent wlasny Cube'a - sroby dolnego mocowania schowane sa od wewnątrz, blizej kola - ma to ponoc byc zgodne z bagaznikami wlasnymi Cube'a.

Co do obydwu punktow - nie jestem zaawansowany w takiej jezdzie - wychodzę z zalozenia ze na mniej dopasowanym do takich warunkow sprzecie nauczę się jazdy terenowej (technika) a potem mogę myslec o lepszym rowerze. Poki co jestem totalnym amatorem jazdy terenowej - nie mialem nigdy mtb - tylko szosa i cross. A ta bliskosc natury - lasy i gory bardzo mi odpowiada.

Tak jak tez wspomniales - tutaj full bylby najlepszą opcją, ale to z czasem :)

Bardziej celuje wlasnie w HT XC o umiarkowanie relaksacyjnej geo z mocowaniem pod bagaznik. Umiarkowanie, bo nie chcę miec drugiego crossa na szerszych oponach a cos, co tez pozwoli na jazde bardziej techniczną :) Wystarczy mocowanie do ramy, widzialem adaptery mocowania gornego do sztycy w miejscu jej blokady (regulacji wysokosci). Nie wydaje mi sie bezpieczne zakladadanie bagaznika mocowanego obejmami na widełki tylnej ramy przy obciazeniu baaznika na dobre 25kg i jazdy po slabej nawierzchni.

Napisano

Miałem na mysli taki adapter - obejma - myslę, że to najmniej obciąza sztycę.

O Solo nie myslalem, trochę przekracza budzet - jednak sprawdzę bo na zdjęciach nie widzę mocowania w poblizu osi tylnego koła.

Biorąc pod uwagę podane modele, wskazałbyś na któryś o bardziej sportowej geometrii?

Przymierzylem się do obydwy Kellysów i o ile na Gate czułem sie wygodnie i lekko agresywnie (sportowo) to na Spider bardziej jak na takim wygodniejszym do dluzszej jazdy. Roznica 15 mm w stack ma znaczenie jak widac, pozostale parametry juz mniej się roznią.

Przyznam ze gdyby chodzilo o crossa czy szosę mniej obawialbym sie zakupu uzywanego roweru, jednak mtb moim zdaniem jest bardziej intensywnie eksploatowany.

Napisano

Miałem na myśli adapter montowany na końcu pionowej rury z której wychodzi sztyca i pełniący też funkcje blokady wysokości wysuniecia sztycy - myslę, że to najmniej obciąza sztycę.

O Solo nie myslalem, trochę przekracza budzet - jednak sprawdzę bo na zdjęciach nie widzę mocowania w poblizu osi tylnego koła.

Biorąc pod uwagę podane modele, wskazałbyś na któryś o bardziej sportowej geometrii?

Przymierzylem się do obydwy Kellysów i o ile na Gate czułem sie wygodnie i lekko agresywnie (sportowo) to na Spider bardziej jak na takim wygodniejszym do dluzszej jazdy. Roznica 15 mm w stack ma znaczenie jak widac, pozostale parametry juz mniej się roznią.

Przyznam ze gdyby chodzilo o crossa czy szosę mniej obawialbym sie zakupu uzywanego roweru, jednak mtb moim zdaniem jest bardziej intensywnie eksploatowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...