east12 Napisano 19 Sierpnia 2019 Napisano 19 Sierpnia 2019 Zakładałem dzis tylne kolo z 1 biegiem do rower z tradycyjnymi hakami. Mam taki problem, haki sa jakby glebsze po 1 stronie. Kiedy wloze kolo bez lancucha osadza sie bardziej po 1 stronie. Kiedy natomias zaloze lancuch na zebatke to muszę tylne haki dosc mocno ciagnac(sa jakby za szeroko). Ale najwiekszyn problemem jest ustawienje prosto kola. Obecnie mam.ustawione je w ten spospb ze jest idealnie prosto za ramą podsiodlowa. Przez to jest średnio symetrycznie wg trojkatow i u gory i na dole. Co jest powodem problemów? Kolo i rower są nowe.
Garlock Napisano 19 Sierpnia 2019 Napisano 19 Sierpnia 2019 Wstaw jakieś zdjęcia. Bo z opisu to wygląda, jakby rama była krzywa. Skoro rower jest nowy, to pewnie trzeba będzie skorzystać z gwarancji (wymiana ramy, jeśli moja diagnoza jest słuszna).
east12 Napisano 19 Sierpnia 2019 Autor Napisano 19 Sierpnia 2019 Rano wstawię zdjecia. Czy natomiast mozliwa jest jakaś naprawa krzywej ramy w serwisie? czy w gole można na takim rowerze jezdzić? Nie chce tracić x czasu na rozpatrzenie gwarancji( przez to nie jeździć).
Garlock Napisano 19 Sierpnia 2019 Napisano 19 Sierpnia 2019 Teraz, east12 napisał: Czy natomiast mozliwa jest jakaś naprawa krzywej ramy w serwisie? Jeśli to rama aluminiowa, to prostowanie odpada. Jeśli stalowa to można próbować podprostować. Ale jeśli jest krzywo pospawana to na śmietnik. Nie wiadomo czy to na pewno rama. Może oś piasty jest wygięta/pęknięta. Teraz, east12 napisał: czy w gole można na takim rowerze jezdzić? To zależy co jest uszkodzone. Teraz, east12 napisał: Nie chce tracić x czasu na rozpatrzenie gwarancji( przez to nie jeździć). Jeśli sam nie będziesz w stanie tego naprawić, to masz inne wyjście?
east12 Napisano 19 Sierpnia 2019 Autor Napisano 19 Sierpnia 2019 Dokładnie takie haki mam Minus jest taki że człowiek u którego ją kupiłem średnio ogarnia sprawy techniczne, zajmuje się głównie sprzedażą.
Garlock Napisano 19 Sierpnia 2019 Napisano 19 Sierpnia 2019 Kopiłeś cały rower u niego czy samą ramę?
east12 Napisano 19 Sierpnia 2019 Autor Napisano 19 Sierpnia 2019 Caly. Wymienilem kola na majdler zeby byly trwalsze lepsze. Zmierzylem. Kolo pasuje wg dolnych widelek trojkata idealnie. Wg górnych lewa strona jwst blizej o okolo 3-4mm od prawej. Rower robi 1 slad. Wymiane kol polecal sprzedający.
east12 Napisano 20 Sierpnia 2019 Autor Napisano 20 Sierpnia 2019 Udalo mi sie dzis na sile i z trudami ustawic mniej wiecej rowne odległości od trojkatow (+/- 1,2mm) Rower robi 1 slad. Czy mozna sprawdzic w jakiś sposób czy koło jest prostopadle do podłoża(na 1 rzut oka jest)
Garlock Napisano 20 Sierpnia 2019 Napisano 20 Sierpnia 2019 A może te nowe koła nie sa centrycznie zaplecione?
east12 Napisano 20 Sierpnia 2019 Autor Napisano 20 Sierpnia 2019 Obrecze nie bija na boki ani gora dół
Garlock Napisano 20 Sierpnia 2019 Napisano 20 Sierpnia 2019 Chodzi mi o to, że obręcz jest przeciągnięta na ktorąś stronę. Nie jest w osi roweru. Jak założysz koło odwrotnie (lewa-prawa) to przesunięcie względem ramy zmienia się czy jest odwrotne.
east12 Napisano 20 Sierpnia 2019 Autor Napisano 20 Sierpnia 2019 Trudno obiektywnie ocenic przez ro ze haki sa glebsze z 1 strony o okolo 1-2mm. Spróbuję w innym rowerze. Gdybym tez mogl jakos na czas montażu "sciagnac" trojkaty blizej siebie to ulatwiloby to ustawienie. Dziś ustawiłem mniekw wiecej rowno wg trojkatow (+/- 1, 2mm) to dopuszczalne ustawienie?
east12 Napisano 20 Sierpnia 2019 Autor Napisano 20 Sierpnia 2019 Przeglądajac forum trafiłem na No wlasnie, i moze tak ma byc? Takie "różnice" jakie mam są ok?
east12 Napisano 22 Sierpnia 2019 Autor Napisano 22 Sierpnia 2019 Problem rozwiązał mój znajomy podkladajac jeszcze jedną podkładke przy raczce od hamulca która jest przy kole. Problem zniknął i koło jest prosto w ramie. Czy takie rozwiazanie moze byc trwale użytkowane?
east12 Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 Mam teraz takie pytanie po refleksji. Jak różni się koło z piasta z 1 biegiem i hamulcem w pedalach od np koła z piasta nexus 3 jesli idzie o ustawienie kola w ramie? Tzn, piasta z biegami nie jest czasem bardziej " oddalona" od ramy ze strony przeciwnej do zębatki? Bo wydaje mi się że mój rower byl na takie właśnie koło z piasta nexus.
east12 Napisano 14 Września 2019 Autor Napisano 14 Września 2019 Myślę sobie czy to w ogóle możliwe ze trójkąty ramy nie zaciskaja sie jednakowo?tzn jakby 1 byl bardziej podatny od drugiego. Szerokosc między hakami mam 120mm. Piasta Velosteel ma 108 mm. I czy możliwe jest że z 1 strony hak " latwiej" dochodzi do koncow piasty przez co położenie podkładki rozwiazuje problem Zrobilem tez "test" na prostą rame. Przywiazalem nitkę do hakow i glowki ramy. Różnice miedzy stronami to max 1mm. Czyli jakby nie patrzec rama raczej prosta.
Garlock Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 12 godzin temu, east12 napisał: Szerokosc między hakami mam 120mm. Piasta Velosteel ma 108 mm. To dużo za duża różnica. Ta rama nie jest do tej piasty (albo raczej ta piasta nie do tej ramy)
east12 Napisano 15 Września 2019 Autor Napisano 15 Września 2019 Na widzialem identyczny rower z piasta nexus 3(ktora ma 120mm rozstawu). Rama raczej prosta test jaki wykonałem chodz może nieprofesjonalny to jednak co nieco pokazuje o jej geometrii. Co zrobić? Najłatwiej załatwić kolo z nexusem i przymierzyć. Mam pytanie jednak czy da się "ustawić" tak piaste zeby byla ciagle na jednym biegu?
east12 Napisano 15 Września 2019 Autor Napisano 15 Września 2019 2 godziny temu, Garlock napisał: To dużo za duża różnica. Ta rama nie jest do tej piasty (albo raczej ta piasta nie do tej ramy) Może to powodować problemy z zareceniem się prosto koła w ramie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.