PawelW84 Napisano 6 Sierpnia 2019 Napisano 6 Sierpnia 2019 W ostatnim czasie wymieniłem w budżetowym rowerze napęd. Zamontowałem następujący zestaw Przerzutka przednia Shimano Tourney FD-TY510 3x6 Łańcuch SHIMANO CN-HG40 5/6/7/8 rzędowy Korba Shimano Tourney FCTY501 42-34-24 Wkład suport-u Shimano BB-UN26 BSA 68/122,5mm Przerzutka tylnia Shimano Tourney RD-TY300 6/7rz Na Hak Wolnobieg nakręcany Shimano MF-TZ20 6 rz. 14-28 ZG Przerzutki wyregulowałem. Moją uwagę zwróciła dość mocno odsunięta od rury podsiodłowej przerzutka przednia, pomimo ustawienia łańcucha na najmniejszej zębatce. Nie jest to zasadniczo problem więc olałem. Niestety podczas jazdy zaobserwowałem że przy położeniu łańcucha tył największa zębatka przód najmniejsza napęd wydaje jakiś dźwięk. Po sprawdzeniu co i jak okazało się że łańcuch przy w/w ustawieniu bardzo agresywnie atakuję przednią zębatkę i to prawdopodobnie jest przyczyną wydawanych odgłosów. Na oko widać że łańcuch jest wyrażnie przekoszony. Prostuję się dopiero w okolicy 4 biegu na wolnobiegu Nie rozumiem co poszło nie tak Dedykowany suport do korby to podobno 123mm , korba dociśnięta na kwadracie do samego końca, odległość zębatki korby od suportu 4 mm Co z tym robić ?? Wymieniać suport na 117,5 mm ? Między tylnymi widełkami a najmniejszą zębatką korby jest jeszcze sporo miejsca. Z tego co wiem wolnobiegu nie da się przesunąć, zresztą i tak jest przy samych widełkach. Ktoś coś podpowie ?? Wieczorem sprawdzę ile długości miał poprzedni suport, chociaż nie wiem czy to robi różnicę bo była inna korba no name
PawelW84 Napisano 7 Sierpnia 2019 Autor Napisano 7 Sierpnia 2019 Sprawdziłem oryginalna długość suportu wynosiła 11,9 ale był zamontowany z inną korbą Przemierzyłem też suwmiarką linię łańcucha, wychodzi że rozbieżność między osią wolnobiegu a osią korby mieści się w zakresie 5 mm. Niestety pomiar zbyt precyzyjny nie był bo ciężko podejść suwmiarką gdy wszystko jest poskręcane Nie wiem co może być przyczyną takiego przełamywania łańcucha na zębatkach 1:1 Chyba podmienię na próbę suport na krótszy czyli 117mm. Korba powinna się zmieścić Do głowy przychodzi mi tylko że suport który przyszedł to nie 122,5, ale to sprawdzę przy podmiance
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.