Skocz do zawartości

[Szpindlerowy Młyn] szosa czy mtb?

kilohaszu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Na długi weekend sierpniowy z moją piękniejszą i szybszą połówką jedziemy w czeskie karkonosze, do Szpindla konkretnie. I teraz pytanie, co sugerujecie zabrać ze sobą, szosówki czy górskie (XC)? O ile polskie karkonosze mam oblatane, to czeskie pod względem rowerowym są dla nas wielką niewiadomą. Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Z góry dzięki

Paweł

Napisano

W zeszłym roku byłem w szpindlerowym i tam jak najbardziej polecam mtb. Ścieżek mają sporo i są fajnie poprowadzone. Na szosie nie miałem tamtędy przejazdu musiałem się cofać co zresztą doradzili mi lokalsi.

Napisano

Tego niestety nie wiem bo jak wspomniałem wcześniej miałem ze sobą szosę więc się nie interesowałem trasami mtb ;) Z pewnością gdzieś taką mapkę można kupić. Pod względem rowerowym Czesi są świetnie zorganizowani i myślę, że taką mapkę z pewnością gdzieś kupisz w okolicy. Udanego wyjazdu! ;)

Napisano

Na szosie da się dojechać do Przełęczy Karkonoskiej na północ i wszystko w stronę Vrchlabi na południe.Z okolic Vrchlabi liczba fajnych opcji rośnie sporo.Czyli trudno zrobić pętlę bez 15km podjazdu na koniec wycieczki.....

Jeżeli na mtb jeżdzisz po ciekawych,technicznych szlakach - w Spindlu 90% takich ścieżek jest z zakazem jazdy rowerem i sporym ryzykiem "pokuty",czyli mandatu.

Jeżeli lubisz szerokie szutry/szutroasfalty/cesty - jest tam tego do oporu i to się nazywa "cyklotrasa", jest oznaczone i dojedziesz takimi do każdego schroniska,czyli boudy,do żródeł Laby itd. Niestety jeden z najlepszych widokowo szlaków (od żródeł Laby do przeł.Karkonoskiej) jest na rowerze nielegal.

Warto mieć świadomość, że Spindl jest specyficznie położony - wydostanie się rowerem poza najbliższe widoczne pasmo oznacza rzeżnię.

Na szczęście jest bilet turystyczny z rowerem za free na oba wyciągi kupowane za jednym razem z rozsądnym rabatem (stan sprzed 2 lat,kiedy byłem oststni raz).

Bikepark na Plani - nie nadaje się na rower XC .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...