Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] zakup 3x9 na 42 zęby

marcinkiewiczh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem bardzo zaniedbany rower z uszkodzoną przerzutką przednią. Korba truvativ isoflow 42 zęby napęd 3x9  Na allegro szukałem takiej samej przerzutki która była zamontowana, ale niestety nie znalazłem. Kupił w miejsce starej przerzutki nową sztukę model FD-M590, niestety jak później dowiedziałem jest ona na 44-48 zębów.  Próbowałem to ustawić ale wiecznie łańcuch nie pracuje poprawnie.

Na allegro przerzutek na 42t jest jak kot napłakał (sam chłam po 28 zł)  korb na 44t jest też mało. Jak rozwiać ten problem? Czemu jest tak mało przerzutek 3x9 z obejmą 31.8 mm na 42t?  czy te 42t to nie typowy wynalazek? 

Napisano

Do 3x9 były 44 lub 44/48 właśnie bo korby od napędów 3x9 miały stopniowanie 44/32/22 lub 48/36/26.  Fd-m590 powinna sobie poradzić z korbą 42/32/22, ale jeśli nie to kup przerzutkę od korby dedykowanej do 8 sp. ( i tam najczęściej są albo 42/32/22 albo 48/38/28 ) Spróbuj jeszcze raz ustawić przednią fd-m590 powinno się udać, ale jeśli nie to poszukaj jakiejś starszej mocnej konstrukcji pod 42/32/22 ( alivio, stx, deore lx, xt ). Obejmę masz 31,8 a ciąg dolny czy górny ?

Napisano

Spróbuj takiej:

ttps://allegro.pl/oferta/przerzutka-przednia-shimano-fd-mc17-alivio-8249251677?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_TOP_new&ev_adgr=Sport+i+turystyka&gclid=EAIaIQobChMInr6gqObh4wIVi6iaCh2PgwUpEAQYAiABEgKmCPD_BwE

Miałem kiedyś korbę Truvativa FiveD 42/32/22  na kwadrat, do tego przerzutkę Alivio z troszkę nowszej serii ale też do 42/32/22. I szczerze powiedziawszy nie byłem z jej pracy zadowolony, mimo, że downswing, nowa i bez luzów. Winna była albo przerzutka albo raczej korba, blat był stalowy, ale dość cienki i wiotki. Chciałem kupić korbę Alivio na Octalink o takim stonowaniu ale nie było już. Sprzedałem cały set i kupiłem Deore świadomie na octalink oraz przerzutkę pod 44/32/22 Deore i było dużo lepiej. Po przejściu z gripshiftów attack, na cyngle XT paradoksalnie jeszcze lepiej.

Napisano
7 godzin temu, marcinkiewiczh napisał:

Linka przerzutki idzie od góry w dół. Będę próbował kombinować z ustawieniem, pewnie skończy się na zakupie korby 44t.

Dzięki za podpowiedz.

Nie dam sobie głowy uciąć, ale chyba mam przerzutkę 590 i miałem 44T, zmieniłem na 42T ( bo trafiła się tańsza ) i to śmiga bez problemów. Z 772 z tyłu mam łańcuch chyba 111 ogniw ( cięte z boxowego 5 ogniw o ile mnie pamięć nie myli ).

Napisano

Janu_sz, mogę potwierdzić, że do mojej korby Deore 44-32-22 zakładałem czasem blat 42t od starutkiego, srebrnego Alivio, tak dla zabawy, obniżałem lekutko przednią przerzutkę Deore i działało dobrze w konfiguracji 42-32-22. @marcinkiewiczh, jakby co pisz na priv, mam tę przerzutkę wolną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...