Skocz do zawartości

[Zakup roweru] Kross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam poszukuje roweru w przedziale do 1500zl. Na rynku jest tyle możliwości że naprawdę nie wiem co wybrać. Jestem kobietą 164cm wzrostu. 

Znalazlam takie propozycje i proszę o Waszą opinie:

1. https://allegro.pl/oferta/damski-kross-level-black-edition-women-limt-lea-7837195004?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

2. https://www.decathlon.pl/rower-trekkingowy-riverside500-id_8405209.html

Zależy mi na tym żeby rower był wygodny i wygodnej pozycji. Teraz mam rower górski(?) na którym się garbie i jest mi niewygodnie. Rower miejski odradzila mi kobieta w sklepie. Jej propozycja to author Integra ale wybiega on poza mój próg cenowy. Może macie jakieś jakieś swoje propozycje? 

Dopiero zaczynam swoją rowerowa przygodę. Proszę o pomoc. 

Napisano

A do czego ma służyć ten rower . Tak wiem że do jeżdżenia ale jakiego i gdzie i kiedy  ?  Turystyka ? rekreacja ? dojazdy do pracy ? w lecie ? cały rok ? w górach ? nizinach ? po asfalcie ? lesie ? ....... 

Na czym konkretnie polega niewygoda starego roweru ? jaki rozmiar ramy ?

Odpowiedzi na te pytania pozwolą ustalić jaki rodzaj roweru jest ci potrzeby .
Ważniejszą jednak sprawą jest że jakkolwiek byś nie odpowiedziała to kupowanie czegokolwiek na allegro czy w ogóle przez neta daje dużą szansę ze ten nowy też wygodny nie będzie . Ramy mają rozmiary ( jak buty ) i trzeba kupić odpowiedni . Geometria ramy różni się w zależności od typu roweru ( MTB , Cross , mieszczuch ....) i od producenta .

Masz milion sklepów na Śląsku idź , jedź usiądź , przejedź się .  Ja mogę polecić sklep w Rudzie Śląskiej https://rower.com.pl/   . Mają dużo rowerów różnych typów . Dadzą pojeździć . Co do cen też są elastyczni więc może coś lepszego upolujesz .

Aha , ten kross z linka słaby , rower z deca ????  dość specyficzny , do rekreacji po płaskim się nada .

Napisano

Generalnie rower po mieście, po lesie. Jazda rekreacyjna. Bez szaleństw. Nie wiem jaki to rozmiar ramy bo jest naprawdę stary. A jest nie wygodny bo się na nim leży (?) nie wiem jak to określić. Na tych nowszych rowerach kierownica jest wyzej i poprostu wygodniej się jedzie. Na tym w decathlonie się przejechałam i wydawał się dosyć wygodny. 

Jazda raczej w leci i jesień/wiosna.

Co do rozmiaru to w decathlonie jechałam na M i było spoko a ten z linka jest do wzrostu chyba 175 więc chyba też ok. Nie ma go nigdzie na miejscu żebym mogła sprawdzić. Natomiast w sklepie rowerowym ceny są mocno wygórowane. Ten author o którym pisałam był za 2200zl natomiast na necie znalazłam za 1600/1800 już nie pamietam. 

Napisano

No właśnie , nie garbisz się tylko za bardzo ,,wyciągasz " . Czyli albo za duża rama albo ma długą rurę górną .

Teraz musisz zastanowić się czy więcej będziesz jeździła po twardym czy miękkim . Jeśli trasy będą piaszczyste to lepiej wybrać rower na szerokich oponach czyli ,,MTB " . Dałem cudzysłów bo w tej cenie ....   Jeśli nie będzie piachów i bagien to możesz popatrzeć na rowery na kołach 28" czyli crossowe .

Pierwszą grupę reprezentuje Kross  z twojego linka , drugą ten z Deca . Tyle że normalny Cross ma przednią przerzutkę .

Co do kupowania w necie nadal jestem sceptyczny . Gdybyś chciała wierzyć zaleceniom producenta to w Deca powinnaś wziąć S , a piszesz że M było ok .

Zawsze możesz przymierzyć w sklepie , a kupić w necie .

Napisano

Ta rozmiarówka w Decathlon to jakiś żart. Jakim cudem rower ma równocześnie być dobry na kogoś o wzroście 165 cm i 185 cm?

Napisano

Wagiant być może ten rower jest za duży. Jest stary i dostałam go od kogoś a nie kupowałam. Podczas jazdy mam duży nacisk na nadgarstki i potem ręce odpadają. Też myślałam o tym żeby najpierw się przymierzyć do roweru a potem kupić przez neta. Bardzo podobny jest w martesie, różni się tylko hamulcami. Mam zamiar dzisiaj podjechać do martesa i się do niego przymierzyć. No i w martesie są tylko białe, które nie zbyt mi się podobają. 

Co do jazdy to będą ścieżki rowerowe. Piachów i bagien nie przewiduje, chyba że złapie nas deszcz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...