kenzo Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 Witam serdecznie. Powolny powrót do zdrowia i życia sprawia, że zaczynam zastanawiać się nad nowym rowerem. Jestem z Trójmiasta więc jazda miejska plus TPK (także gravel powinien sobie spokojnie poradzić). Wstępnie (przynajmniej wizualnie) podobają mi się rowery z tematu plus Terra od Orbei. Myślałem, żeby zmieścić się w 10-11k, także węgiel i 105/ultegra powinny się zmieścić... chyba, że jest sens czekać na GRX i dokonać zakupu na przyszły sezon? Wszelkie sugestie mile widziane, z góry dzięki.
Pitof Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 Cześć, w kwestii Rose vs. Spec to przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy Future Shock (FS) jest dla Ciebie istotny, bo to jest cecha, która w praktyce najbardziej różni Speca od całej reszty. Dla mnie FS takim się okazał i w związku z tym czynił Speca Sirrusa najlepszą ofertą w segmencie rowerów fitness. Dla Ciebie jednak wcale nie musi tak być. Tak więc, jazda próbna, w przypadku Speca jest wyjątkowo wskazana. Od siebie mogę dodać, że FS to świetna alternatywa dla sztywnego widelca. Natomiast ktoś, kto liczy, że jest to dobra alternatywa roweru z amortyzatorem może się zawieść. Orbea Terra zawsze na plusie Rower starej marki z tradycjami (sama firma starsza niż Bianchi), z generalnie chwaloną ramą. Do tego fajny program personalizacji MyO oraz nie jest to sprzęt oklepany w Polsce. P.S. Jak mnie pamięć nie myli to Ty chyba masz Speca Sirrusa.
kenzo Napisano 27 Lipca 2019 Autor Napisano 27 Lipca 2019 Dobrą masz pamięć . Co prawda to już "dziadek" bez boosta i FS ale i tak Sirrus to świetny rower... choć ze względów zdrowotnych pracował głównie na trenażerze ostatnimi czasy. Spec ma tą przewagę, że nie ma problemów z przymiarką (choć i tak bym brał L czy tam 56 pewnie).
paulsen Napisano 28 Lipca 2019 Napisano 28 Lipca 2019 GRX wkrótce wejdzie do naszego Backroada, warto zatem poczekać z miesiąc (niestety jest problem z częściami OEM, inaczej już montowalibyśmy z tą grupą), a dla komfortu z przodu polecamy mostek Redshift (dostępny w konfiguratorze za dopłatą). Jak działa Redshift? Piszą, że dobrze: https://road.cc/content/review/249893-redshift-sports-shockstop-suspension-stem
kenzo Napisano 28 Lipca 2019 Autor Napisano 28 Lipca 2019 Poczekam, zobaczymy co i jak z tym GRX'em. Mostek który podlinkowałeś wcale nie głupi
kenzo Napisano 29 Lipca 2019 Autor Napisano 29 Lipca 2019 Każda recenzja Backroad'a jaką znalazłem, stwierdza tylko jeden minus, "twardą jazdę" (zwłaszcza z tylu). Troszkę mnie to smuci, na stare lata super sztywny - szybki rower to chyba średnio mi się uśmiecha.
paulsen Napisano 29 Lipca 2019 Napisano 29 Lipca 2019 Tę twardość tyłu można lekko "obniżyć" po pierwsze innym siodełkiem niż standardowe Selle Italia Novus (np Ergon Sport Gel) i ciśnieniem w oponach (np przechodząc na tubeless). Ten model prowadzi się dość stabilnie stąd prowokuje do szybkiej jazdy w terenie. Wtedy należy liczyć się z balansowaniem ciałem i przyjęciem bardziej sportowej pozycji tj pochylonej do przodu, bo inaczej tylny trójkąt "oddaje".
kenzo Napisano 29 Lipca 2019 Autor Napisano 29 Lipca 2019 Jest już Terra 2020 na GRX Jedno z malowań pstrokate na maksa... fajne... chyba. Cena +300pln ale ogólnie da się raczej przeżyć. Tylko ten dziwnie duży przekrok zawsze mnie zastanawiał.
kenzo Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 Czy ktoś już może wie, jakie najszersze opony wchodzą do nowego Treka Domane? I czy jest na forum ktoś powiązany z Orbeą? (w Gdańsku niby 2 "dealerów" ale jakoś ciężko z kontaktem).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.