Skocz do zawartości

[Gravel] Rose Backroad vs. Spec Diverge Sport

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Powolny powrót do zdrowia i życia sprawia, że zaczynam zastanawiać się nad nowym rowerem. Jestem z Trójmiasta więc jazda miejska plus TPK (także gravel powinien sobie spokojnie poradzić). Wstępnie (przynajmniej wizualnie) podobają mi się rowery z tematu plus Terra od Orbei. Myślałem, żeby zmieścić się w 10-11k, także węgiel i 105/ultegra powinny się zmieścić... chyba, że jest sens czekać na GRX i dokonać zakupu na przyszły sezon?

Wszelkie sugestie mile widziane, z góry dzięki.

Napisano

Cześć,

w kwestii Rose vs. Spec to przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy Future Shock (FS) jest dla Ciebie istotny, bo to jest cecha, która w praktyce najbardziej różni Speca od całej reszty. Dla mnie FS takim się okazał i w związku z tym czynił Speca Sirrusa najlepszą ofertą w segmencie rowerów fitness. Dla Ciebie jednak wcale nie musi tak być. Tak więc, jazda próbna, w przypadku Speca jest wyjątkowo wskazana. Od siebie mogę dodać, że FS to świetna alternatywa dla sztywnego widelca. Natomiast ktoś, kto liczy, że jest to dobra alternatywa roweru z amortyzatorem może się zawieść.

Orbea Terra zawsze na plusie :) Rower starej marki z tradycjami (sama firma starsza niż Bianchi), z generalnie chwaloną ramą. Do tego fajny program personalizacji MyO oraz nie jest to sprzęt oklepany w Polsce.

P.S. Jak mnie pamięć nie myli to Ty chyba masz Speca Sirrusa.

Napisano

Dobrą masz pamięć :). Co prawda to już "dziadek" bez boosta i FS ale i tak Sirrus to świetny rower... choć ze względów zdrowotnych pracował głównie na trenażerze ostatnimi czasy.

Spec ma tą przewagę, że nie ma problemów z przymiarką (choć i tak bym brał L czy tam 56 pewnie).

Napisano

Każda recenzja Backroad'a jaką znalazłem, stwierdza tylko jeden minus, "twardą jazdę" (zwłaszcza z tylu). Troszkę mnie to smuci, na stare lata super sztywny - szybki rower to chyba średnio mi się uśmiecha. 

Napisano

Tę twardość tyłu można lekko "obniżyć" po pierwsze innym siodełkiem niż standardowe Selle Italia Novus (np Ergon Sport Gel) i ciśnieniem w oponach (np przechodząc na tubeless). Ten model prowadzi się dość stabilnie stąd prowokuje do szybkiej jazdy w terenie. Wtedy należy liczyć się z balansowaniem ciałem i przyjęciem bardziej sportowej pozycji tj pochylonej do przodu, bo inaczej tylny trójkąt "oddaje". 

Napisano

Jest już Terra 2020 na GRX :)

Jedno z malowań pstrokate na maksa... fajne... chyba. Cena +300pln ale ogólnie da się raczej przeżyć. Tylko ten dziwnie duży przekrok zawsze mnie zastanawiał.

Napisano

Czy ktoś już może wie, jakie najszersze opony wchodzą do nowego Treka Domane? I czy jest na forum ktoś powiązany z Orbeą? (w Gdańsku niby 2 "dealerów" ale jakoś ciężko z kontaktem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...