Fisiek Napisano 8 Lipca 2019 Napisano 8 Lipca 2019 Witam. Przymiar w moim łańcuchu zaczał wpadac na 0,75 lecz na 1 jeszcze nie wpada. Rozumiem, że to pora na nowy łańcuch. Czy muszę wymieniać także kasetę czy wystarcz sam łańcuch? Czy ktoś jest w stanie polecić dobry łańcuch na 9-rzędowa sorę? Chodzi o jak najlepszy stosunek jakości do ceny.
SoloTM Napisano 8 Lipca 2019 Napisano 8 Lipca 2019 shimano hg93 + spinka kmc cl566r lub kmc x9.73 lub kmc x9.93 Czy sam łańcuch to się okaże po założeniu.
SoloTM Napisano 8 Lipca 2019 Napisano 8 Lipca 2019 To jeszcze nic nie znaczy Może któraś koronka ( najczęściej używana ) jest bardziej zużyta od innych i na niej będą problemy. Wrzuć zdjęcia kasety, choć tak naprawdę to jeśli wizualnie dramatu nie ma to dopiero nowy łańcuch prawdę Ci powie Jeszcze z nieco droższych możesz wybrać taki : https://www.bikestacja.pl/pl/lancuch-sram-pc-991-9-speed-3965.html https://www.sbike.pl/akcesoria-rowerowe-trenazery-i-rolki-akcesoria-ancuch-sram-pc-991-power-chain-ii-9-speed-o_255_152.html Ale ja wziąłbym hg93.
dorota57 Napisano 9 Lipca 2019 Napisano 9 Lipca 2019 Jeżeli po założeniu łańcucha będzie słyszalne takie trzeszczenie to kaseta do wymiany. Jeżeli wymienisz kasetę to kup 2 lub 3 łańcuchy i wymieniaj od 200-300km, oczywiście myć w benzynie ekstrakcyjnej. Ja mam łańcuchy KMC X10.
Mod Team michuuu Napisano 9 Lipca 2019 Mod Team Napisano 9 Lipca 2019 31 minut temu, dorota57 napisał: oczywiście myć w benzynie ekstrakcyjnej. Ta religia traci wyznawców.
kamfan Napisano 9 Lipca 2019 Napisano 9 Lipca 2019 9 godzin temu, SoloTM napisał: To jeszcze nic nie znaczy Może któraś koronka ( najczęściej używana ) jest bardziej zużyta od innych i na niej będą problemy. Wrzuć zdjęcia kasety, choć tak naprawdę to jeśli wizualnie dramatu nie ma to dopiero nowy łańcuch prawdę Ci powie Założę się o każde pieniądze (poważnie), że jak łańcuch jest rozciągnięty o 0,75% to nic nie będzie przeskakiwało na żadnej zębatce. Zębatki zużywają się głównie przez rozciągający się łańcuch. Z mojego doświadczenia wynika, że nowy łańcuch zaczyna skakać jak pracował z łańcuchem rozciągniętym o 1,25% do nawet 2%. Oczywiście, że po kilku wymianach łańcucha rozciągniętego o 0,75% kaseta może nie przyjąć nowego, ale to dopiero po kilku wymianach. Moja Ultegra wytrzymała 10 wymian i ok. 12-15 tys. km, ale na szosie rzadko jeżdżę w deszczu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.