Skocz do zawartości

[Kółka przerzutki] 10s do 8s

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam nowe kółka z przerzutki Deore XT pod 10s i chciałbym je przełożyć do przerzutki 8s w szosie. Natomiast z tego co pamiętam, to ilość ząbków między 8s a 9/10s się różni.

Z czego to wynika? Łańcuchy 8s i 9s można ze sobą mieszać, więc gdzie leży problem przy kółkach?

Napisano

Jeśli już masz to załóż i zobacz.  ;) Ludzie zakładali 11 zębowe od 9 sp do przerzutek 8 sp ( 10 zębów ) i działało ok.  Te 10 sp od 9 sp raczej wiele się nie różnią. Tylko wiadomo, po założeniu większych looknij czy kółeczko nie będzie za blisko kasety na najw. koronce.

Napisano

Ciekawa sprawa, bo specyfikacja podaje że kółka w Claris 8s mają 11 zębów. 

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/claris-r2000/RD-R2000-GS.html

Jakoś nie mam zaufania do tych standardowych kółek z luzem. Co prawda łańcuch trochę lepiej się układa na kółkach i kasecie, ale wydaje mi się że przez to przerzutka jest lekko zamulona.

No i teraz pytanie. Brać kółka Tacx z 10 czy 11 zębami?

Pomysł z Deore XT chyba upadnie, bo spojrzałem i przypomniałem sobie że jedno kółko jest niesymetryczne. Ząbki są przesunięte na jedną stronę.

• Mod Team
Napisano
9 godzin temu, skom25 napisał:

Ząbki są przesunięte na jedną stronę.

Poważnie?  Kurcze nigdy na to nie zwróciłem uwagi.

Napisano

Kurde, ale gafa z mojej strony :o

Ząbki są równo po środku, tylko kółko z jednej strony jest płaskie a z drugiej ścięte pod kątem. Na pierwszy rzut oka ma się wrażenie że ząbki są przesunięte.

Napisano

Od conajmniej 25 lat Shimano do swoich przerzutek - poza najniższymi grupami - stosuje kółeczka 11 zębne. 10T to starocie typu Deore DX. Większe zaś to wyjątki niskogrupowe oraz, ostatnio, serie 7100, 8100 i 9100.

Zaś jedyny prawilny upgrejd "seryjnych" kółeczek to kółka pochodzące z nowych ( 6000, 7000, 8000 ) grup - gdzie prowadzące ma podwyższone ząbki: https://allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-shimano-deore-rd-m6000-sgs-7786963544

Takie prowadzące kółeczko polepsza jakość zmiany biegów, bo usztywnia łańcuch.

Napisano
Teraz, uzurpator napisał:

Od conajmniej 25 lat

Od 1999 roku w deore lx, xt są 11t ( w 1998 były jeszcze 10 t. )  stx rc w  1999 miał jeszcze 10t,  ( rok później zniknął w jego miejsce  - pojawiło się deore i 11 t )  alivio do bodaj 2003 roku miało 10t. ( rd-mc18 ) więc trochę krócej ;)  ( rok później 2004 - rd-mc20 miało już 11 )

Kółeczka 10t  xt były nieco lepsze od zwykłych ( lx vs xt ) oba oczywiście miały luz boczny, kiedyś zamontowałem na maszynowych alu i nie czułem poprawy. Obecnie mam przerzutkę do 3x9 ( 11-32 )  z kółeczkami 10t i jest bardzo dobrze ( rd-m739 ) nie ma różnicy czy to przerzutka z 11t.

Napisano

Nie no, te które podałeś są z luzem bocznym, te które podałem ja, tego nie mają. Odnoszę wrażenie, zresztą tak jak pisałem, że te bez luzu działają jakby minimalnie lepiej.

A co w ogóle dają te wysokie ząbki? Mocniej trzymają łańcuch?

Napisano

Luz boczny ultegra ma na pewno, bo wszystkie prowdzące shimano go mają*

Wyższe ząbki pewniej trzymają łańcuch ( nie pozwalają na boczne ruchy ) przez co działa to dłużej bez potrzeby ruchów korekcyjnych manetką.

*nie spotkałem jeszcze takich które nie miały

Napisano

No nie, nie zgadzam się z tym. Mam kółka od Deore XT na łożyskach maszynowych, nie mają luzu.

Napisano

Będę szukał w takim razie takich o których piszesz :) 

Jak nie podejdą do szosy, to wskoczą do MTB.

Napisano

No i hop, niespodzianka.

Wygląda na to że te kółka dobrze działają tylko z łańcuchami Shimano, a ja mam Connex.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...