ziomeczek Napisano 7 Czerwca 2019 Napisano 7 Czerwca 2019 WItam serdecznie Zakupiłem nowy rowerek https://www.specialized.com/pl/pl/mski-sirrus-elite-alloy/p/154514?color=225850-154514 Po przejechaniu niecałych 100km w suporcie wyczuwam luzy łapiąc za dwa ramiona korby co prawda minimalne, ale są. Czy powinienem reklamować rower czy to normalna reakcja przy zakupie nowego roweru i wystarczy tylko dokręcenie misek suportu oraz korby? Korba: Praxis Alba M24 Suport: Praxis M24 BSA
TheJW Napisano 7 Czerwca 2019 Napisano 7 Czerwca 2019 Teraz, ziomeczek napisał: Po przejechaniu niecałych 100km w suporcie wyczuwam luzy łapiąc za dwa ramiona korby co prawda minimalne, ale są. Czy powinienem reklamować rower czy to normalna reakcja przy zakupie nowego roweru i wystarczy tylko dokręcenie misek suportu oraz korby? Po to jest przegląd gwarancyjny. Sprawdź w karcie gwarancyjnej, czy jest bezpłatny. Jak płatny, możesz próbować reklamacji, ale pewnie Cię spławią. Chociaż, mówiąc szczerze, w nowym i dobrze złożonym rowerze coś takiego nie powinno mieć miejsca.
ziomeczek Napisano 7 Czerwca 2019 Autor Napisano 7 Czerwca 2019 Na samym początku luzów nie było bo sprawdzałem. Przejechałem niecałe 100km i postanowiłem sprawdzić jak korba i luzy pokazały się. W książce gwarancyjnej napisane jest, żeby zrobić przegląd gwarancyjny (oczywiście płatny) po przejechaniu 200-300km. Nie chciałbym jeszcze oddawać roweru na przegląd, dlatego zastanawiam się czy nie spróbować dokręcić misek oraz korby, ale jeśli w nowym rowerze po przejechaniu 100km nie powinno być luzów po takiej liczbie kilometrów to coś jest pewnie nie tak.
TheJW Napisano 7 Czerwca 2019 Napisano 7 Czerwca 2019 Spróbuj najpierw dokręcić samą korbę. Jeśli dobrze kojarzę - imbus 8mm z lewej strony. Miski raczej Ci się nie wykręciły, jeszcze się z czymś takim nie spotkałem w nowym "markowym" rowerze (nawet z tych najtańszych).
ziomeczek Napisano 7 Czerwca 2019 Autor Napisano 7 Czerwca 2019 Dzięki za radę, pobawię się z tym wieczorem, dam znać co i jak.
MMMAAACCC7 Napisano 7 Czerwca 2019 Napisano 7 Czerwca 2019 6 godzin temu, TheJW napisał: Spróbuj najpierw dokręcić samą korbę. Jeśli dobrze kojarzę - imbus 8mm z lewej strony. Miski raczej Ci się nie wykręciły, jeszcze się z czymś takim nie spotkałem w nowym "markowym" rowerze (nawet z tych najtańszych). Mało widziałeś wtedy Zacznij od sprawdzenia misek (jak masz narzędzia), żeby się nie okazało że tak dokręcisz ramiona korby że aż ich sam nie odkręcisz (natura zna takie przypadki). Może to pedały mają luz, a nie korba..?
Rulez Napisano 7 Czerwca 2019 Napisano 7 Czerwca 2019 Tylko jak będziesz kręcił to nie zostaw śladów, żeby Ci nie wciskali, że sam zepsułeś ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.