Skocz do zawartości

[przerzutka] Przerzutka tylna Shimano Deore M591-uszkodzona

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przerzutka pogięła mi się podczas jazdy w lesie. Hak pękł, tak samo śruba regulacji linki. Wózek zgiął się tak jak na zdjęciach (jedno kółko zdjąłem aby wyjąć łańcuch). Przerzutka ma 20 kkm przebiegu. Ostatnio działo sie z nia coś dziwnego, trudno było wyregulować, zdarzyło się tez że łańcuch zaklinował sie pomiędzy kółkiem a blachą wózka. Da sie to naprawić czy trzeba kupić nową?

Widok1.jpg

Widok2.jpg

Napisano
9 godzin temu, skom25 napisał:

Kupuj nową, nie ma czego ratować.

Czyli nie ma sensu prostować wózka? Bo w zasadzie tylko to jest do roboty.

Teraz takie pytania co do nowej. W grę wchodzą 2 typy

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m591-pd3269/

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m592-pd3270/

Którą wybrać?

Ewentualnie może cos tańszego? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przerzutki-rowerowe/mtb/?attr[367]=37157

No i dręczy mnie ten temat trudności z regulacją i wpadaniem łańcucha pomiędzy kółko a wózek. Czy ta stara przerzutka była zuzyta albo wózek zgiety i to było przyczyną?

Napisano

Ona jest tak rozwalona, że nie dasz rady jej precyzyjnie naprostować. Przy takim przebiegu i tak pewnie jest mocno zużyta.

Potrzebujesz też hak który nie jest elementem przerzutki.

592 to wersja Shadow, trochę kapryśna ale wystaje mniej poza rower. 

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

Ona jest tak rozwalona, że nie dasz rady jej precyzyjnie naprostować. Przy takim przebiegu i tak pewnie jest mocno zużyta.

Potrzebujesz też hak który nie jest elementem przerzutki.

O haku wiem. Oryginał Kross DP-6 kosztuje 50 zł, zamiennik IB-GW-7B 22 zł.

A dlaczego Shadow jest kapryśna?

• Mod Team
Napisano
30 minut temu, skom25 napisał:

Jakoś w ideologii shadow nie zakochałem się.

Klasyczna budowa, przynajmniej dla xt, jak dla mnie daje większą pewność przy regulacji i pewność pracy.

Z opinii zasłyszanych kapryśność była/jest domeną slx-ów.

Przygodę z shimano zakończyłem na 9rz. więc moja opinia w zasadzie jest historyczna.:D

Może powinienem pisać w czasie przeszłym.

29 minut temu, Thomlodz napisał:

A dlaczego Shadow jest kapryśna?

Bo mimo "schowania" korpusu w obrys roweru jest bardziej wiotka.

Napisano
25 minut temu, michuuu napisał:

Jakoś w ideologii shadow nie zakochałem się.

Klasyczna budowa, przynajmniej dla xt, jak dla mnie daje większą pewność przy regulacji i pewność pracy.

Z opinii zasłyszanych kapryśność była/jest domeną slx-ów.

Przygodę z shimano zakończyłem na 9rz. więc moja opinia w zasadzie jest historyczna.:D

Może powinienem pisać w czasie przeszłym.

Bo mimo "schowania" korpusu w obrys roweru jest bardziej wiotka.

Zauważyłem jeszcze 1 rzecz - M592 ma aluminiowy wózek. Czyli w przypadku lekkiego zgięcia juz będzie do wyrzucenia?

• Mod Team
Napisano

Aluminium przy ewentualnym prostowaniu słabo współpracuje. Ma skłonności do pękania.

Ale bez przesady, większość jest aluminiowych.

Napisano
W dniu 3.06.2019 o 10:07, michuuu napisał:

Aluminium przy ewentualnym prostowaniu słabo współpracuje. Ma skłonności do pękania.

Ale bez przesady, większość jest aluminiowych.

Jednak kupiłem sprawdzoną M591. Po dokładnym wyregulowaniu wszystko działa :D Kasy trochę poszło, ale pociechą jest to, że stara przerzutka miała już swoje przejechane. A jeszcze takie pytanie - czy manetki (mam Alivio) też się zużywają i mogą powodować problemy ze zmianą albo utrzymaniem biegów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...