Gość Napisano 2 Czerwca 2019 Napisano 2 Czerwca 2019 Przerzutka pogięła mi się podczas jazdy w lesie. Hak pękł, tak samo śruba regulacji linki. Wózek zgiął się tak jak na zdjęciach (jedno kółko zdjąłem aby wyjąć łańcuch). Przerzutka ma 20 kkm przebiegu. Ostatnio działo sie z nia coś dziwnego, trudno było wyregulować, zdarzyło się tez że łańcuch zaklinował sie pomiędzy kółkiem a blachą wózka. Da sie to naprawić czy trzeba kupić nową?
Gość Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 9 godzin temu, skom25 napisał: Kupuj nową, nie ma czego ratować. Czyli nie ma sensu prostować wózka? Bo w zasadzie tylko to jest do roboty. Teraz takie pytania co do nowej. W grę wchodzą 2 typy https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m591-pd3269/ https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m592-pd3270/ Którą wybrać? Ewentualnie może cos tańszego? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przerzutki-rowerowe/mtb/?attr[367]=37157 No i dręczy mnie ten temat trudności z regulacją i wpadaniem łańcucha pomiędzy kółko a wózek. Czy ta stara przerzutka była zuzyta albo wózek zgiety i to było przyczyną?
Gość Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 Ona jest tak rozwalona, że nie dasz rady jej precyzyjnie naprostować. Przy takim przebiegu i tak pewnie jest mocno zużyta. Potrzebujesz też hak który nie jest elementem przerzutki. 592 to wersja Shadow, trochę kapryśna ale wystaje mniej poza rower.
Gość Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 Teraz, skom25 napisał: Ona jest tak rozwalona, że nie dasz rady jej precyzyjnie naprostować. Przy takim przebiegu i tak pewnie jest mocno zużyta. Potrzebujesz też hak który nie jest elementem przerzutki. 592 to wersja Shadow, trochę kapryśna ale wystaje mniej poza rower. O haku wiem. Oryginał Kross DP-6 kosztuje 50 zł, zamiennik IB-GW-7B 22 zł. A dlaczego Shadow jest kapryśna?
Mod Team michuuu Napisano 3 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 3 Czerwca 2019 30 minut temu, skom25 napisał: 592 to wersja Shadow, trochę kapryśna ale wystaje mniej poza rower. Jakoś w ideologii shadow nie zakochałem się. Klasyczna budowa, przynajmniej dla xt, jak dla mnie daje większą pewność przy regulacji i pewność pracy. Z opinii zasłyszanych kapryśność była/jest domeną slx-ów. Przygodę z shimano zakończyłem na 9rz. więc moja opinia w zasadzie jest historyczna. Może powinienem pisać w czasie przeszłym. 29 minut temu, Thomlodz napisał: A dlaczego Shadow jest kapryśna? Bo mimo "schowania" korpusu w obrys roweru jest bardziej wiotka.
Gość Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 25 minut temu, michuuu napisał: Jakoś w ideologii shadow nie zakochałem się. Klasyczna budowa, przynajmniej dla xt, jak dla mnie daje większą pewność przy regulacji i pewność pracy. Z opinii zasłyszanych kapryśność była/jest domeną slx-ów. Przygodę z shimano zakończyłem na 9rz. więc moja opinia w zasadzie jest historyczna. Może powinienem pisać w czasie przeszłym. Bo mimo "schowania" korpusu w obrys roweru jest bardziej wiotka. Zauważyłem jeszcze 1 rzecz - M592 ma aluminiowy wózek. Czyli w przypadku lekkiego zgięcia juz będzie do wyrzucenia?
Mod Team michuuu Napisano 3 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 3 Czerwca 2019 Aluminium przy ewentualnym prostowaniu słabo współpracuje. Ma skłonności do pękania. Ale bez przesady, większość jest aluminiowych.
Gość Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 W dniu 3.06.2019 o 10:07, michuuu napisał: Aluminium przy ewentualnym prostowaniu słabo współpracuje. Ma skłonności do pękania. Ale bez przesady, większość jest aluminiowych. Jednak kupiłem sprawdzoną M591. Po dokładnym wyregulowaniu wszystko działa Kasy trochę poszło, ale pociechą jest to, że stara przerzutka miała już swoje przejechane. A jeszcze takie pytanie - czy manetki (mam Alivio) też się zużywają i mogą powodować problemy ze zmianą albo utrzymaniem biegów?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.