angelus66 Napisano 31 Maja 2019 Napisano 31 Maja 2019 Witajcie Poszukuję roweru crossowego dla dziewczyny 1,72wzrostu , na trasy około 30km, po szutrach oraz asfalcie, żeby rower nadał się na teren zurbanizowany oraz ten trochę mniej, leśny i polny(preferowane jakieś semi slick).. nie wiem czy za taką sumę dostanie coś fajnego, używanego, chcę jej pomóc, ale nie potrafię dobrać ramy i kół, bardzo Was proszę o profesjonalne podejście do tematu i za wszelaką pomoc dziękuję z góry Budżet niestety taki niski ale no co zrobisz ;/
seraph Napisano 31 Maja 2019 Napisano 31 Maja 2019 https://www.decathlon.pl/rower-trekkingowy-riverside100-id_8405298.html Wolnobieg pod dziewczyną da radę, a jak używany to przydałoby się znać lokalizację. Szedłbym raczej w koła 28'.
angelus66 Napisano 31 Maja 2019 Autor Napisano 31 Maja 2019 Hej, My jesteśmy z okolic Człuchowa Potrzebuję rower dla niej , ja mam swoją crossówę ale ona nie da rady na tym swoim szrocie, zaplanowane podróże będą ciężkie ..
angelus66 Napisano 1 Czerwca 2019 Autor Napisano 1 Czerwca 2019 Dobrze by było żeby był w stylu klasycznej damki, żeby miała wyżej kierownicę, głównie chodzi mi o wygodę i żeby na spokojnie te <50 km przejechała sobie :).... Jakieś propozycje, drodzy foruowicze?
remover Napisano 1 Czerwca 2019 Napisano 1 Czerwca 2019 4 godziny temu, angelus66 napisał: Dobrze by było żeby był w stylu klasycznej damki, żeby miała wyżej kierownicę, głównie chodzi mi o wygodę i żeby na spokojnie te <50 km przejechała sobie :).... Jakieś propozycje, drodzy foruowicze? Za 600 w stylu "klasycznej damku" kupisz na allegro klasyczną damkę ze stalową ramą i 3 biegami Nexus na kolach 28. Są też, ale mniejszy wybór, podobnych damek z zewnętrzną przerzutka na 6 lub 7 biegów.
angelus66 Napisano 3 Czerwca 2019 Autor Napisano 3 Czerwca 2019 Hmm i sądzisz że taki rower nada się na nawet leśne lekko piaszczyste lub żwirowe drogi tak na spokojną jazdę 15-40 km mniej więcej? Chcemy w niedzielę taką trasą jechać a ma starą zdezelowaną damkę, która nie ma biegów jest nieznanej firmy oraz ma kiepski osprzęt, czy taka damka z allegro jak Sugerowałeś, może podołać próbie i pojeździ jakiś czas, będąc prawidłowo użytkowana? takie oto wybrałem, a nie ukrywam że ten Vellberg bardziej się jej podoba, w wersji biały https://allegro.pl/oferta/rower-miejski-28-3bieg-damski-damka-kozbike10-kosz-7161006805?fromVariant=6986368574 https://allegro.pl/oferta/rower-28-vellberg-cityline-nexus-3-biegi-miejski-7866131052?fromVariant=7840363597 Dzięki za wszelkie podpowiedzi z góry, a takie jeszcze pytanie , czy 17/18kg rower nie będzie zbyt ciężki dla dziewczyny, nie będzie ociężale się prowadził ? uczę się tych wszystkich zależności proszę nie krytykować, chcę wybrać najlepszy spoczywa na mnie odpowiedzialność, obiecałem że jej pomogę ... jak zwykle
remover Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Czy ktoś przejedzie ileś tam km, to głownie zależy od rowerzysty, a nie od roweru. I na takiej damce da się przejechać 40-50 km, może będzie wymagany dłuższy postój w zależności od formy rowerzysty. Możliwe że siodełko typu kanapa będzie ocierało przy dłuższych trasach, bo tak to jest z szerokimi miękkimi siodełkami, przy większej ilości km one robią się nie aż takie dobre dla tyłka. A może i nie będzie, zależy od budowy ciała. Jeżeli głownie będą trasy w okolicach tych 50 km, to jednak sugeruję zewnętrzną przerzutkę, bo mając 6 biegów łatwiej dopasować pedałowanie do terenu i zmęczenia w porównaniu z Nexus3. 17-18 kg to dość ciężki rower i będzie się prowadził nieco ociężale, ale budżet jest taki jaki jest i generalnie nie dostaniesz w tej kwocie nic lżejszego/lepszego. Na szybko przejrzałem allegro - ewentualnie można to zobaczyć, przynajmniej rama aluminiową. Ten Vellberg też może być, ale prawdę mówiąc nie ma istotnych różnic pomiędzy tymi wszystkimi Kozbike/Velberg/Citybike, można spokojnie wybierać wg malowania. I jeszcze jedno - rowery z Nexus mają tylny hamulec w pedałach (torpedo), rowery z zewnętrzną przerzutką - z tylu ma obręczowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.