earvin0 Napisano 29 Maja 2019 Napisano 29 Maja 2019 Witam w setnym temacie na temat tanich crossów. Przejrzałem ostatnie 10 stron polecanych crossów i ustaliłem listę polecanych crossów: Kands: STV-700: LINK STV-900: LINK CROSSLINE: LINK Lazaro: INTEGRAL v1: LINK INTEGRAL v2: LINK AERO v2: LINK Kross: evado 1.0: LINK Mam kilka pytań aby się upewnić: 1) Widziałem kilka opinii o tym, aby unikać amortyzatorów w takich tanich modelach. Czy w związku z tym zawęzić wybór do STV-700 i AERO v2 czy jednak któryś z tych modeli ma warty "nieodstraszenia" amortyzator? 2) Obecnie planowałem kupić rower poniżej 1000 zł. Czy warto dołożyć te 300-400 zł na lazaro/crossline czy lepiej pójść po taniości STV-700 i zaoszczędzone fundusze już zaklepać na fajniejszy model? 3) Czy warto w tym pułapie cenowym rozglądać się za używkami? Widziałem stv-900 za 620 zł, ale STV-700 nowy już kosztuje 750 zł. 4) Rozmiar ramy: większość z tych modeli ma ramę 19 lub 21. Mi po przeliczeniu wychodzi rama 20,33 cala. Zakładam, że lepiej mieć ramę troszkę mniejszą niż za dużą (moje rozmiary niżej) 5) Czy może pominąłem jakieś modele na które warto spojrzeć w tym przedziale? Dorzucę je tutaj choćby dla przyszłych przeglądających. dodatkowe informacje: -mój wzrost: 178cm -przekrok: 82 cm -waga 82kg(planuje zejść przynajmniej kilka kilo, nie planuje już jej przekroczyć ) -szukam roweru do jazdy po mieście jako transport do pracy. czy coś innego niż crossy są warte oglądania? To chyba wszystko jeśli mi się coś przypomni będę edytował. Wiem, że chęć linczu będzie ogromna, ale proszę o wyrozumiałość, starałem się przygotować najlepiej jak mogłem. A nie chciałbym popełnić błędu który mógłby mnie przenieść z powrotem do tramwaju
Z17 Napisano 29 Maja 2019 Napisano 29 Maja 2019 Tutaj masz mój temat Miałem bardzo podobne pytania. Wybór padł na https://www.rowerynajtaniej.pl/pl/p/Rower-28-Cross-KANDS-Cross-Line-1100-brat-Maestro-CZARNO-BIALY-rama-19-2019/1986 cenę dostałem 1100 bo brałem 3 sztuki. Wzrost i przekrok mamy niemalże identyczne i wziąłem ramę 19.
earvin0 Napisano 29 Maja 2019 Autor Napisano 29 Maja 2019 dzięki, czytałem go. Zakładam, że jak nie narzekasz to się dobrze jeździ na tej 19 Jednak w twoim temacie ktoś Ci polecił sztywny widelec, a wziąłeś na amortyzatorze, także nadal czekam na odpowiedzi
sl1aw1ek Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 1) A potrzebujesz amortyzowany widelec ? Sam odpowiedz sobie na to pytanie, czy przypadkiem głównie nie będziesz jeździł po asfalcie z zablokowanym widelcem. 3) Chyba zawsze warto, tylko czy umiesz ocenić stan używanego roweru ? 4) Jestem niższy o 3cm mam 19. Jesteś z krk co Ci szkodzi wybrać się do jakiegoś rowerowego i przymierzyć się do takiego roweru ? Kands jest dość popularny. Co do Lazaro INTEGRAL to też jest jakiś brat bliźniak prawdopodobnie z : SPARTACUS CROSS / Vellberg cross Explorer (specyficzna rama), w zeszłym roku kupiłem SPARTACUS CROSS 4.1
earvin0 Napisano 31 Maja 2019 Autor Napisano 31 Maja 2019 1) Pewnie tak(będę sporo blokował), nie planuje jakiś szalonych terenów, ale nigdy nie jeździłem na sztywnym widelcu i się zastanawiam czy na takim nawet ścieżka rowerowa z kostki nie trzepie 3) Hmm myślę, że mogę doczytać i się tego nauczyć. Albo wykorzystać ten tydzień na zwrot przy zakupach przez internet żeby się kogoś poradzić. Bardziej myślałem o tym czy rowery z niskiej półki w ogóle warto kupować używane czy te części się tak szybko ekspoatują, że w ogóle nie warto patrzyć na rowery z drugiej ręki 4) Nic nie szkodzi i tak na pewno zrobię, ale w 10 minut w sklepie nawet nie poczuje różnicy między 19 a 20. Dlatego dopytuje osób które więcej kilometrów na takich ramach zrobili No i chyba nadal liczę na jakąś radę co do tych modeli. Głównie tutaj porównanie stv-700 a reszty czy warto wyłożyć trochę więcej.
wkg Napisano 31 Maja 2019 Napisano 31 Maja 2019 W dniu 29.05.2019 o 13:48, earvin0 napisał: Kands: STV-700: LINK STV-900: LINK CROSSLINE: LINK Lazaro: INTEGRAL v1: LINK INTEGRAL v2: LINK AERO v2: LINK Kross: evado 1.0: LINK Te STV-y to sobie odpuść bo mają wolnobieg zamiast kasety (7 biegów) i mocowanie kół na śrubę - niesprzedawalne, najtańszy integral to samo, Evado to samo choć już szybkozamykacz to wolnobieg. Bierz minimum 8 biegów, mocowanie na szybkozamykacz QR, jak się uda korbę na octalinku a nie kwadrat ale w tej cenie chyba będzie trudno. Brałbym Aero bo jest najładniejszy a amor jak stwierdzisz, że konieczny to sobie najwyżej kiedyś dokupisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.