marco1973 Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 napęd 1-rzędowy z tarczą 36T owalną, kaseta 11-46, może w przyszłości 11-50. no i dylemat czy wózek GS o pojemności 39T czy SGS o pojemności 47T. wolałbym krótszy jeśli to będzie chodzić, bo w dłuższy łatwiej cokolwiek wkręcić lub tym zahaczyć. no i z doświadczenia wiem ze lepsze jest wrogiem dobrego, więc jesli GS starczy to nie chce najnormalniej SGS. teoretycznie 46-11=35, 50-11=39T więc GS powinien wystarczyć. no ale to teoria, jak praktyka?
cervandes Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Skoro teoria mówi, że działa to praktyka będzie taka, że jeszcze większą pojemność ogarnie gdyby trzeba było. Swoją drogą czasem wypada zerknąć czy na forum już nie ma identycznego tematu:
marco1973 Napisano 6 Maja 2019 Autor Napisano 6 Maja 2019 wątki na tym forum w temacie mnie interesującym czytam od wczoraj i nie dotarłem do jednoznacznej odpowiedzi która byłaby pomocna w mojej konfiguracji 36T oval z przodu i 11-50 z tyłu... 1 godzinę temu, cervandes napisał: Skoro teoria mówi, że działa to praktyka będzie taka, że jeszcze większą pojemność ogarnie gdyby trzeba było. Swoją drogą czasem wypada zerknąć czy na forum już nie ma identycznego tematu: 1. wątki na tym forum w temacie mnie interesującym czytam od wczoraj i nie dotarłem do jednoznacznej odpowiedzi która byłaby pomocna w mojej konfiguracji 36T oval z przodu i 11-50 z tyłu... 2. nawet jeśli ogarnie to kwestia tego czy na najmniejszym przełożeniu przerzutka nie będzie zbyt poziomo, zakładając dodatkowo 2-3 ogniwka na łańcuchu więcej niż min.
cervandes Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Zastanów się co za różnica czy masz 28T czy 36T z przodu. Im większa koronka tym dłuższy łańcuch i to koniec różnic.
marco1973 Napisano 6 Maja 2019 Autor Napisano 6 Maja 2019 z dłuższego łańcucha więcej ogniw do wybrania na najmniejszej zebatce zeby prawidłowe napięcie było chyba. sam już nie wiem...
cervandes Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 No, nie wiesz. Przecież ten dłuższy łańcuch jest dłuższy bo 2 ogniwa są cały czas na zębatce korby nawinięte. Zębatka z przodu przecież się nie zmienia i skoro ona w połowie opasana przy 32T ma 16 ogniw to przy 36T pół zębatki będzie stale opasane przez 18 ogniw. Tu masz różnicę w długości łańcucha między napędem z 32T a 36T - w tym drugim przypadku masz mieć łańcuch dłuższy o całe dwa ogniwa. Przerzutkę z SGSem potrzebujesz dopiero, gdy masz też z przodu więcej niż jeden blat, wtedy wózek musi ogarniać zarówno różnicę w długości przy pracy na kasecie jak i korbie.
marco1973 Napisano 6 Maja 2019 Autor Napisano 6 Maja 2019 a czy SGS nie będzie lepiej napinał łańcucha na najmniejszej zębatce? na pewno przerzutka nie będzie wtedy tak poziomo jak w przypadku GS. oglądałem rózne filmiki na których był GS z kaseta 11-46 i mam obawy że jesli zapne kiedyś kasetę 11-50 i łańcuch będzie dłuższy o dodatkowe 4 ogniwa to wózek będzie zbyt poziomo właśnie. może dlatego jednak lepiej przysżłościowo w SGS iść, bo skoro GS ma pojemnośc 39T to załozenie kasety 11-50 będzie skrajnie obciążało przerzutkę na 50ce a odciązało na 11ce.
cervandes Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Z drugiej strony SGS to dłuższe ramię i mniej napięta sprężyna, przez co łańcuch bardziej lata na wszystkie strony mimo włączonego sprzęgła. Zrób jak uważasz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.