Skocz do zawartości

[Obręcze] Jaki dystans wytrzymają?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Wiadomo że na poniższe pytanie będzie spora rozbieżność odpowiedzi, bo i czynników jest sporo, ale interesuje mnie mniej więcej "zarys tematu".

Na jak długo ( dystans) mniej więcej starczają obręcze szosowe przy jeździe po płaskim? Oczywiście mam na myśli powierzchnię hamującą.

Napisano

Wiem, ale interesuje mnie jakakolwiek informacja. Szczerze mówiąc, nie mam nawet punktu odniesienia jaka to przeciętnie może być wartość. 1, 10, 100 tysięcy km?

Napisano

W okresie letnim jeden komplet klocków starczał mi na ok 4-5 tys.km. Teren pagórkowaty. W okresie jesienno-wiosennym 3 komplety klocków starczały mi na ok 3-4 tys km. Robiąc rocznie ok 8000km obręcze wytrzymywały mi 2 sezony. Najgorsza jest jazda w deszczu. W takich warunkach klocki i obręcze znikają w oczach. Jeżeli będziesz jeździł po suchym, to myślę, że obręcze aluminiowe spokojnie powinny wytrzymać 50tys.km. Na temat carbonu się nie wypowiem. Aktualnie jeżdżę z hamulcami tarczowymi. Długo się przed tym broniłem, bo wszyscy mówili że tarcze w szosie są blee. Przejeździłem na nich ok 12000km na jednym zestawie klocków i jeszcze są. W identycznych warunkach na hamulcach obręczowych zajeździłbym 6-7 kompletów klocków, a obręcze zbliżałyby się do granicy zużycia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...