Gość Napisano 21 Kwietnia 2019 Napisano 21 Kwietnia 2019 Hej, W MTB mam przerzutkę Deore XT Shadow, w której śruba "B" odpowiedzialna jest za odległość górnego kółka od kasety. Efekt regulacji jest widoczny gołym okiem. W szosie mam "klasyczną" przerzutkę Claris ( RD-R2000, najnowsza seria). Z tego co zauważyłem, śruba ta zmienia napięcie sprężyny a nie odległość kółka od koronek. Tylko co to tak naprawdę daje? Jak ustawić odpowiednie napięcie? Kręciłem trochę na stojaku i prawdę mówiąc ciężko wywnioskować co się zmienia i co jest lepsze. Jakieś porady?
uzurpator Napisano 21 Kwietnia 2019 Napisano 21 Kwietnia 2019 Sprężyna w zawiasie B działa antagonistycznie do sprężyny w zawiasie P ( ten od wózka ) i im bardziej jest naprężona, tym łatwiej przerzutce wspiąć się na kasety o dużym skosie. Odwrotnie też to oczywiście działa - im słabiej jest napięta, tym przerzutka bardziej się składa na kasetach o małym skosie. Efekt jest podobny do bezpośredniej regulacji w shadowach, ale bardziej dynamiczny. Nudny opis tutaj: http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Przerzutki_tylne.html
Gość Napisano 21 Kwietnia 2019 Napisano 21 Kwietnia 2019 Rozumiem że kaseta szosowa jest traktowana jako "mały skos"?
uzurpator Napisano 21 Kwietnia 2019 Napisano 21 Kwietnia 2019 Generalnie, to tak - im większa rozpiętość tym większy skos.
Gość Napisano 22 Kwietnia 2019 Napisano 22 Kwietnia 2019 Dzisiaj miałem chwilę i ponownie sprawdziłem działanie regulacji. Rzeczywiście działa, z drobnym zastrzeżeniem że po przekręceniu śruby trzeba zrzucić bieg i wrócić na największą koronkę, tak żeby przerzutka się ustawiła swobodnie. Oczywiście zakres regulacji jest znacznie mniejszy niż w Shadow, gdzie najmniejszy ruch oddala kółko od koronek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.