Cook1e Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Hej, Mam problem regulacją tylnej przerzutki jak w temacie. Rower to Romet Perlle 1.0 Wymieniłem pancerze i linki na nowe shimanowskie, w przerzutce wyczyściłem i naoliwiłem kółka, cały napęd dokładnie wyczyszczony, łańcuch posmarowany finish linem dry - czerwoym, mimo wszystko tylna przerzutka nie pracuje tak jak powinna. Mianowicie jeśli od 7 koronki w typ przypadku najcięższy bieg (wolnobieg) jadę w górę przez 6,5,4,3,2,1 wszystko ładnie wrzuca, natomiast w drugą stronę ma już problemy, a mianowicie mamy 1,3,4,5,7 pomija 2 i 6 koronkę. Gdzie może być problem? Krzywy hak, koszyk? Ciężko mi samemu ocenić, wrzucam zdjęcia jak to wygląda. Jeśli to jednak nie to, to jakie jeszcze możenie podsunąć pomysły?
SoloTM Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Wkręć o pół obrotu śrubę baryłkowa na tylnej przerzutce i spróbuj jeszcze raz. Jeśli nie pomoże to jeszcze o pół obrotu.
Blueforce Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Cześć sprawdź, czy hak przerzutki nie jest zgięty : tym sposobem możesz to zrobić bez dodatkowych narzędzi. uwaga: jesli nie da się łatwo wkręcić osi to nie próbuj mocniej następnie zakręć kołem, i obserwuj ruch wolnobiegu- jego oscylacje nie mogą być za duże. Możesz też sprawdzić, czy tylna oś nie jest zgięta.
Cook1e Napisano 12 Kwietnia 2019 Autor Napisano 12 Kwietnia 2019 42 minuty temu, SoloTM napisał: Wkręć o pół obrotu śrubę baryłkowa na tylnej przerzutce i spróbuj jeszcze raz. Jeśli nie pomoże to jeszcze o pół obrotu. @SoloTM Jeśli mówimy o śrubie regulującej naprężenie linki, to zmiana naprężenia powoduje, że np. zrzuci ten bieg z 1 na 2, ale nie zrobi w zamian czegoś innego, najczęściej wtedy nie wchodzi na niektóre biegi idąc w drugą stronę. @Blueforce W ramach doprecyzowania, wystarczy, że wkręcę przednie koło i sprawdzę, czy oba koła są do siebie ustawione równolegle? Jeśli nie, to naprostuję, jeśli tak, to sprawdzić, czy wolnobieg nie pływa?
SoloTM Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Jeśli poluzowanie linki (minimalne ) pomaga, ale wtedy pogarsza zmianę w górę to rzeczywiście coś nie halo. Może krzywy hak ( ale na oko nie widać żeby był krzywy, a te przerzutki ( klasyczne ) nie są czułe na minimalne skrzywienie. Ale warto spróbować - tak koła muszą być równoległe. Linkę przykręciłeś we właściwym miejscu w przerzutce? Reguluj oczywiście z przodu na środkowej. Nic innego do głowy na szybko mi nie przychodzi.
Blueforce Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 @Cook1e tak, dokładnie o to chodzi, może być tylko problem z wkręceniem- spróbuj `z przednim i tylnym kołem.
misterecko Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Mam jeszcze taki pomysł kolego, czy nie ruszałeś może przy regulacji "śrubki B" ? Jest ona odpowiedzialna za ustawienie kółka prowadzącego w odpowiedniej odległości od kasety. Czyściłeś kółka... więc pewnie je demontowałeś a czy przy montażu nie założyłeś ich odwrotnie?
Cook1e Napisano 12 Kwietnia 2019 Autor Napisano 12 Kwietnia 2019 @SoloTM Tak jak piszesz, przekręcenie baryłki pomaga albo z góry na dół, albo odwrotnie, sprawiając problemy w 2 stronę, linkę przykręciłem dobrze. @Blueforce Jutro weekend, to spróbuje z kołem, zobaczymy jak wypadnie. @misterecko Śrubki nie ruszałem, jeśli mowa o tej regulującej odległość kółka od zębatki, a co do samych kółek to prawda, zdejmowałem, ale przed skręceniem obejrzałem zdjęcia jak wyglądało wcześniej i tak samo złożyłem, więc to raczej nie to. Muszę dodać, że udało się zrobić tak, że z wielkim trudem chodziła w pełnym zakresie i w górę i w dół, ale pod obciążeniem już się nie udało. Jutro zobaczymy dalej, za wszystkie porady do tej pory dzięki!
misterecko Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Hmm...ja kiedyś w rd m360 miałem problem z regulacją właśnie przez kółka, mianowicie bodajże na dolnym była taka malutka strzałka w którą stronę ma się ono kręcić, przy montażu tego nie zauważyłem i i dość długo się z tym bawiłem. Dla ostatecznej pewności zerknij może na kółka z obu stron czy nie ma tam takiej strzałki.
Cook1e Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Napisano 14 Kwietnia 2019 @Blueforce przednie koło chyba ma o 1mm węższy gwint więc nie poszlo, chyba załatwię 2 pręty 10, tak jak widziałem już na innym filmiku. @misterecko szczerze, to zapomniałem o tych kółeczkach żeby na nie zerknąć, ale to raczej nie one, bo przed czyszczeniem przerzutki i wymianą linek i pancerzy było to samo, czyli pomijanie niektórych biegów. Myślałem, że linki + pancerze zrobią robotę a problem leży gdzie indziej.
misterecko Napisano 15 Kwietnia 2019 Napisano 15 Kwietnia 2019 Możesz dodać zdjęcia wolnobiegu i przerzutki z boku? Tak żeby było widać jak przerzutka układa się do zębatek i stan zębów na kółkach i wolnobiegu, być może są już mocno zużyte i stąd problemy.
Cook1e Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Napisano 17 Kwietnia 2019 @misterecko Dzisiaj miałem chwilę czasu więc zrobiłem zdjęcia + wymieniłem przednią przerzutkę na nową, zmiana z domyślnego fd-tz31 na altusa fd-m310 niebo, a ziemia.
SoloTM Napisano 17 Kwietnia 2019 Napisano 17 Kwietnia 2019 Wykręć trochę srubę B, tę, która oddala/przybliża górne kółko przerzutki do kasety/wolnobiegu. po lewej nad śrubą baryłkową. Tu ją dobrze widać, przy śrubie dolnego kółeczka na tym zdjęciu :
Cook1e Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Napisano 17 Kwietnia 2019 @SoloTM Wykręciłem i pomogło Nie pomija już żadnego biegu, może nie wrzuca wszystkich błyskawicznie, ale najważniejsze, że wrzuca. @misterecko Już wcześniej wspomniałeś, o tej śrubce, więc trop był dobry Temat uważam za zamknięty. Dzięki wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.