Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Altus RD-M280 - problem z regulacją

Cook1e

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam problem  regulacją tylnej przerzutki jak w temacie.

Rower to Romet Perlle 1.0 

Wymieniłem pancerze i linki na nowe shimanowskie, w przerzutce wyczyściłem i naoliwiłem kółka, cały napęd dokładnie wyczyszczony, łańcuch posmarowany finish linem dry - czerwoym, mimo wszystko tylna przerzutka nie pracuje tak jak powinna.

Mianowicie jeśli od 7 koronki w typ przypadku najcięższy bieg (wolnobieg) jadę w górę przez 6,5,4,3,2,1 wszystko ładnie wrzuca, natomiast w drugą stronę ma już problemy, a mianowicie mamy 1,3,4,5,7 pomija 2 i 6 koronkę. Gdzie może być problem? Krzywy hak, koszyk? Ciężko mi samemu ocenić, wrzucam zdjęcia jak to wygląda.

Jeśli to jednak nie to, to jakie jeszcze możenie podsunąć pomysły?

20190411_194845-min.thumb.jpg.c4a9d5a99e8fcbf869cd2443df9cad5d.jpg

20190411_194856-min.thumb.jpg.50d1bf4ac990ee45d8986c47d2733ad7.jpg

20190411_194909-min.thumb.jpg.9c22655318a15a127f2a9f8109958841.jpg

Napisano

Cześć
sprawdź, czy hak przerzutki nie jest zgięty :  tym sposobem możesz to zrobić bez dodatkowych narzędzi.

uwaga: jesli nie da się łatwo wkręcić osi to nie próbuj mocniej

następnie zakręć kołem, i obserwuj ruch wolnobiegu- jego oscylacje nie mogą być za duże. Możesz też sprawdzić, czy tylna oś nie jest zgięta.

Napisano
42 minuty temu, SoloTM napisał:

Wkręć o pół obrotu śrubę baryłkowa na tylnej przerzutce i spróbuj jeszcze raz. Jeśli nie pomoże to jeszcze o pół obrotu.

@SoloTM Jeśli mówimy o śrubie regulującej naprężenie linki, to zmiana naprężenia powoduje, że np. zrzuci ten bieg z 1 na 2, ale nie zrobi w zamian czegoś innego, najczęściej wtedy nie wchodzi na niektóre biegi idąc w drugą stronę.

@Blueforce  W ramach doprecyzowania, wystarczy, że wkręcę przednie koło i sprawdzę, czy oba koła są do siebie ustawione równolegle? Jeśli nie, to naprostuję, jeśli tak, to sprawdzić, czy wolnobieg nie pływa?

Napisano

Jeśli poluzowanie linki (minimalne ) pomaga, ale wtedy pogarsza zmianę w górę to rzeczywiście coś nie halo. Może krzywy hak ( ale na oko nie widać żeby był krzywy, a te przerzutki ( klasyczne ) nie są czułe na minimalne skrzywienie. Ale warto spróbować - tak koła muszą być równoległe. Linkę przykręciłeś we właściwym miejscu w przerzutce? Reguluj oczywiście z przodu na środkowej. Nic innego do głowy na szybko mi nie przychodzi.

Napisano

Mam jeszcze taki pomysł kolego, czy nie ruszałeś może przy regulacji "śrubki B" ? Jest ona odpowiedzialna za ustawienie kółka prowadzącego w odpowiedniej odległości od kasety. 

Czyściłeś kółka... więc pewnie je demontowałeś a czy przy montażu nie założyłeś ich odwrotnie? 

Napisano

@SoloTM Tak jak piszesz, przekręcenie baryłki pomaga albo z góry na dół, albo odwrotnie, sprawiając problemy w 2 stronę, linkę przykręciłem dobrze.

@Blueforce Jutro weekend, to spróbuje z kołem, zobaczymy jak wypadnie.

@misterecko Śrubki nie ruszałem, jeśli mowa o tej regulującej odległość kółka od zębatki, a co do samych kółek to prawda, zdejmowałem, ale przed skręceniem obejrzałem zdjęcia jak wyglądało wcześniej i tak samo złożyłem, więc to raczej nie to.

Muszę dodać, że udało się zrobić tak, że z wielkim trudem chodziła w pełnym zakresie i w górę i w dół, ale pod obciążeniem już się nie udało.

Jutro zobaczymy dalej, za wszystkie porady do tej pory dzięki!

Napisano

Hmm...ja kiedyś w rd m360 miałem problem z regulacją właśnie przez kółka, mianowicie bodajże na dolnym była taka malutka strzałka w którą stronę ma się ono kręcić, przy montażu tego nie zauważyłem i i dość długo się z tym bawiłem. Dla ostatecznej pewności zerknij może na kółka z obu stron czy nie ma tam takiej strzałki. 

Napisano

@Blueforce przednie koło chyba ma o 1mm węższy gwint więc nie poszlo, chyba załatwię 2 pręty 10, tak jak widziałem już na innym filmiku.

@misterecko szczerze, to zapomniałem o tych kółeczkach żeby na nie zerknąć,  ale to raczej nie one, bo przed czyszczeniem przerzutki i wymianą linek i pancerzy było to samo, czyli pomijanie niektórych biegów. Myślałem, że linki + pancerze zrobią robotę a problem leży gdzie indziej.

Napisano

Możesz dodać zdjęcia wolnobiegu i przerzutki z boku? Tak żeby było widać jak przerzutka układa się do zębatek i stan zębów na kółkach i wolnobiegu, być może są już mocno zużyte i stąd problemy. 

Napisano

Wykręć trochę srubę B, tę, która oddala/przybliża górne kółko przerzutki do kasety/wolnobiegu.

i-przerzutka-tylna-altus-rd-m280-sgs-cza

po lewej nad śrubą baryłkową.

Tu ją dobrze widać, przy śrubie dolnego kółeczka na tym zdjęciu :

ecb924b84059a26d84a0577bb4c4

Napisano

@SoloTM Wykręciłem i pomogło :) Nie pomija już żadnego biegu, może nie wrzuca wszystkich błyskawicznie, ale najważniejsze, że wrzuca.

@misterecko Już wcześniej wspomniałeś, o tej śrubce, więc trop był dobry ;)

Temat uważam za zamknięty. 

Dzięki wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...