Skocz do zawartości

[tarcie/hamowanie] Nexus 3 z hamulcem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sezon się zaczyna i trzeba stawić czoła problemowi.... Na koniec sezonu pojawiło się tarcie/hamowanie na piaście z tyłu, nagrzewanie a nawet jakby lekkie wyciskanie "smaru" od strony "łapki" hamulca... w ostatnim przejeździe pomagało przechamowanie, "przekopanie pedałem" tak na chwile... Rokuje to na jakieś środki naprawcze konkretnego elementu/części... czy raczej wymiana całej piasty??

Napisano

No nie... ale sprzęcik dwuletni, teraz pod trzy.... wiec nie wydawało mi się że to wymaga az takiej uwagi, po myciu/deszczyku zakraplałem trochę smaru na łączenia.... tak w ogole to Giant simple 3, więc nie do konca wiem czy to torpedo...

Napisano
Godzinę temu, marioking napisał:

smaru na łączenia

Łączenia czego? Na piastę?

Pewnie zasyfiło hamulec i tyle. Rozbierz, wyczyść i złóż, bo powierzchnia cierna ma być czysta. Nie smaruj jej czasem niczym:P

• 3 miesiące temu...
Napisano

Trochę mi to zajeło ale się w końcu sie zebrałem, bo konto venturillo wyzerowałem :P

Na etapie rozbiórki hamulca noznego posypały się te kulku "20" według schematu, możliwe że to tylko to... polatam po sklepach może będzie od reki, w tym intertowy ok 10zeta,

Pytanie mam bardziej o smar do tego??? Bo w "16" jest nawet dziurka z zaznaczeniem "grease" i to wszystko konkretnie pływało w smarze i po czyszczeniu i łożeniu nowego "wianka" czym to uzupełnic??? Bo w tymże sklepie smar jakiś shimano to 70-80zł, jest jakaś ekonomiczniejsza opcja???

Napisano

Ten Shimano to jest do hamulców rolkowych. Tutaj to wystarczy zwykły łożyskowy. Oczywiście na łożyska obficie, na zapadki sprzęgła symbolicznie, a na hamulec wcale.

Napisano

Dzień stracony z pół tuzina sklepów oblatanych i drugie tyle obdzwonionych... zeby kurcze takie pierdółkli nie dało się kupić od ręki.... zamowione i trzeba czekać parę dni :(

W każdym razię dziekuje za fachowe porady...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...