Gość Napisano 22 Marca 2019 Napisano 22 Marca 2019 Witajcie, W zeszłym roku zakupiłem za 500zł rower Batavus (dokładnie ten ze zdjęcia). Okazało się, że całkiem jest przydatny - w zeszłym roku zrobiłem ponad 4000km (czerwiec - listopad). W tym roku jeździć zacząłem z początkiem marca i wychodzi, że dziennie robię koło 32km. Teren to głównie asfalt + czasem ścieżka rowerowa. Średnie prędkości osiągane oscylują koło 25km/h. W związku z tym, że przez własną głupotę "pogiąłem tylną obręcz pomyślałem o kilku modyfikacjach: - Wymiana tylnej obręczy i wolnobiegu na jednorzędowy, czyli jednocześnie rezygnacja z tylnej przerzutki. Pytanie, czy mogę to zrobić i jaką obręcz kupić + jednorzędowy wolnobieg? Nie ukrywam, że nie chcę wydać dużo pieniędzy, ale też jakieś chińszczyzny nie chcę, co się zaraz rozpadnie. - Wymiana suportu, jaki suport kupić? Stosunek jakości do ceny jest bardzo ważny, tak jak w przypadku obręczy i wolnobiegu. Wymiana suportu spowodowana jest tym, że obecny trochę strzela. Serwis rowerowy w Błoniu gdzie mieszkam próbował wymienić niestety bezskutecznie, bowiem stwierdzili, że takiego nie mają. -Wymiana przedniego blatu na większy - czy mogę to zrobić i czy będzie się to wiązało z wymianą łańcucha? Jaki produkt wybrać? Cena / jakości jak wyżej. Tak w ogóle świetnie byłoby, gdybym mógł na dzień / dwa zostawić rower u polecanego fachowca przez Was. Mieszkam w Błoniu, pracuję w Zakręcie :) A może nie warto się bawić w wymiany, tylko sprzedać go za jakieś małe pieniądze i poszukać czegoś w dobrym stanie? Bardzo dziękuję za pomoc
remover Napisano 22 Marca 2019 Napisano 22 Marca 2019 W przypadku tanich kół nie warto bawić sie w naprawy. Masz do kupienia obręcz, szprychy i serwis który to zrobi. Łączny koszt tego bedzie zbliżony do zakupu nowego kompletnego koła. Poza tym, jak chcesz pozbyć się przerzutki (ale dlaczego?), będziesz potrzebował napinacza do łańcucha. Bo teraz go napina przerzutka. A nie masz możliwości regulować napięcie przesunięciem koła w hakach, bo rama ma haki do przerzutki. Co to za serwis, co nie radzi w wymianą suportu. Pokaż zdjęcia co tam masz. To samo korby dotyczy, możliwe ze będzie inne rozwiazanie od wymiany blatu. Coś mi sie wydaje, ze masz sztycę odwrotnie zamontowaną.
Gość Napisano 22 Marca 2019 Napisano 22 Marca 2019 18 minut temu, remover napisał: W przypadku tanich kół nie warto bawić sie w naprawy znalazłem na znanym portalu aukcyjnym koło za niecałe 63zł: https://allegro.pl/oferta/kolo-tylne-obrecz-stozek-lozyska-maszynowe-28-7722489341 Może coś takiego kupić plus do tego wolnobieg jednorzędowy. Jak wygląda taki napinacz? 18 minut temu, remover napisał: Coś mi sie wydaje, ze masz sztycę odwrotnie zamontowaną Ciekawe (nie znam się), niemniej zdjęcie załączam. 18 minut temu, remover napisał: Co to za serwis, co nie radzi w wymianą suportu Serwis słaby generalnie. Zdjęcia załączam. 18 minut temu, remover napisał: chcesz pozbyć się przerzutki (ale dlaczego?) w zasadzie to nie korzystam - ustawione na najmniejszą zębatkę. Czasem przestawiają mi się jak położę ręce na kierownicy (tak poziomo schylając się, by opory powietrza były mniejsze) co mnie denerwuje
eloo Napisano 22 Marca 2019 Napisano 22 Marca 2019 masz nietypowy/rzadki, stary standard suportu i nie każdy serwis będzie wiedział co to jest i jak do tego podejść. Do profesjonalnej wymiany przydały by się specjalne narzędzia, ale da się to zrobić też młotkiem/prasą suport jest wbijany, wybór będzie mocno ograniczony, trzeba wyjąć pomierzyć i zamówić odpowiedni
Blueforce Napisano 22 Marca 2019 Napisano 22 Marca 2019 Ja na twoim miejscu najpierw poszukał innego roweru, potem sprzedał ten. Jeździsz często, więc odczujesz na plus zmianę. Pieniędzy zainwestowanych w przeróbki nie odzyskasz.
remover Napisano 22 Marca 2019 Napisano 22 Marca 2019 Kolo jest ok, tylko pilnuj żeby otwór na wentyl pasował do twoich dętek. Wymiana wolnobiegu na 1rzędowy jest możliwa. ALE: najmniejszy 1rzędowy (na szybko sprawdziłem allegro) - 16 zębów. Teraz masz najmniejszą zębatkę pewnie 14. Więc masz 12% zmniejszenia prędkości przy takiej samej kadencji. Poza tym do jednorzędowych wolnobiegów jest potrzebna wymiana łańcucha na 1rzędowy, nie będzie to działało dobrze z obecnym łańcuchem 6/7/8. Do tego napinacz, wpisz to na znanym serwisie. Najtańsze ci nie pasują bo to jest do poziomych haków. Ty potrzebujesz czegoś takiego w miejsce przerzutki. Ale nawet z napinaczem trzeba będzie dobrać linię łańcucha - jeśli zastosujesz wolnobieg jednorzędowy będziesz musiał kombinować z długością suportu i korbą żeby łańcuch nie spadał. Sprawa wymiany blatu korby na większy żeby nie tracić prędkość też jest nie jasna, bo nić nie widać na zdjęciach pod osłoną - czy blat jest odkręcany, czy większy się zmieści pod osłona. Reasumując - słabo to się kalkuluję finansowo Niestety zdjęcia suportu mało co wyjaśniają, bo tam jest ta czarna plastykowa klapka i za korbą też nic nie widać. Podejrzewam że tam jest zwykły BSA i cała wymiana polega na zakupie suportu o takiej samej długości (jeżeli zostawiasz przerzutkę) osi (koszt 20-30 zł). Ale trzeba się upewnić, zdjąć korbę i odkręcić obecny suport (potrzebne są specyficzne klucze, więc do serwisu). upd. lub może być wbijany, jak kolega wyżej sugeruję. Sztycę masz odwrotnie, ma być tak :).
Gość Napisano 25 Marca 2019 Napisano 25 Marca 2019 W dniu 22.03.2019 o 19:36, Blueforce napisał: Ja na twoim miejscu najpierw poszukał innego roweru, potem sprzedał ten Wczoraj sprzedałem na OLX ten i zostałem bez roweru. Teraz szukam nowego, znalazłem "singla" z hamulcem w padałach, ale gość pisze, że regulacja napięcia łańcucha realizowana jest przez pół ogniowo. Czy to ma jakikolwiek sens? Czy nie barwić się w to? Przełożenie ma 46x18 opony 700x25. Rama świeżo pomalowana i cena koło 450zł i jeszcze suport ma na kwadrat, co by to nie znaczyło
Gość Napisano 25 Marca 2019 Napisano 25 Marca 2019 W dniu 22.03.2019 o 19:50, remover napisał: Kolo jest ok, tylko pilnuj żeby otwór na wentyl pasował do twoich dętek. Wczoraj pozbyłem się problemu, teraz mam kolejne problemy / pytania przed zakupem...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.