Skocz do zawartości

[Korba] alivio m4000

dzonrandom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i jak już zmieniać to na 1 blat, bo w 3 rzędowej korbie wywalając tylko blat ( np 44 t alu  ) to tylko minus około 80 gramów, a to za mało, żeby był sens. Jeśli już to 1 blat NW z przodu ( alu ) i po wywaleniu manetki, przedniej przerzutki, linek, pancerzy blatów korby ( deore alu, stal, stal ) zysk będzie znacznie większy - jakieś na oko - 400 gramów- może 450. Ale jak włożymy większą kasetę ( niż 11-32 ) to zysk zmaleje do 300-350-400 ( zależy jak duża kaseta ) no i przerzutka shadow klasy deore np. rd-m6000 gs czy 7000 gs ( 10,11 sp ) będzie cięższa od mojej starej xt o kolejne kilkadziesiąt gramów. Więc zysk teoretyczny przy przejściu z 3x9 na np. 1x11 ( trzeba by policzyć dokładnie ) - przy kasecie 11-42 , 11 sp rd-m7000 gs, blat 34(36 ) alu, to jakieś 250 gramów zaoszczędzę na oko liczone. Znowu d nie urywa.  Jeszcze zalezy kto ma jaką korbę, jakie koronki ( materiał i wielkość ) kaseta to samo ( 9 sp xt na pająku waży mniej od  9 sp deore ) Przerzutka xt 9 sp waży mniej niż slx itp itd. Ale jeśli miało by to być 200 gramów to nie ma sensu, a dla 80 gramów ( napęd 2x ) to już w ogóle.

Napisano

Mi nie chodzi o wagę ( i tak mam od 2 lat stalową, nie alu ). Tylko o to,że nie wykorzystuje T44, jak ją wyrzucę a w zamian za środkową tarczę dam T38 to będzie super, bo mniej klikania a jazda ta sama praktycznie.

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

To włóż 36 ( 38 ) i 26, przerzutkę i manetkę zostaw a z 44 zrób sobie rockring. ( albo dokup )

Przerzutka zostaje, tylko manetkę nie wiem czy wyreguluje na 2x zamiast jak jest na 3x ( po za tym jak to wygląda ? będzie 3 klik wkurzał, bo jest, anie działa ). Te parę zł ścierpię dla wygody ( i tak pchnę praktycznie nową T44 + manetkę )

Napisano

W 2x nie chodzi o wagę tylko o wygodę. Jeździ się jak na 1x tylko że mamy do dyspozycji młynek w razie potrzeby, pozbywanie się biegów dla zysku nawet powiedzmy 0,5kg jest sztuką dla sztuki- nic się nie zyskuje poza ewentualną satysfakcją. 

Manetka zostaje, używasz 1 i 2 biegu, 3 po prostu nie wrzucisz bo zablokujesz śrubkami przerzutkę. 

Jak mówiłem problemem jest przerzutka bo łańcuch może spadać często (przerabiałem taką samą modyfikację jak ty, tylko ja jeszcze po drodze mieszałem 9s I 10s)

Napisano

No właśnie sam jestem ciekawy jak to z tą przerzutką, pojemnością i spadaniem itp. Np. tutaj gość robi tysiące km i nic : ( z korby 44/32/22 zrobił 34/21  )

Napisano

To zależy jak się jeździ, ja jeżdżę dość agresywnie I jak z przerzutką 2x ani razu mi łańcuch nie spadł, tak z 3x często spadał na zewnątrz, po prostu nie da się jej ustawić wystarczająco nisko. 

Napisano

Jak pisałem, chce mieć 100% pewności,że nie spadnie ( mimo, że spokojnie jeżdzę )

Manetka koniecznie ze SPEC II

Widzę,że wyboru nie ma w niskiej cenie, manetka SL-M6000 + FD-M615 ( potrzebuje górny ciąg i rura standard, to chyba 1 1/4")

Napisano

Panowie sprzet zamowiony. Teraz tyl. Mysle nad kaseta 11-36. Lancuch brac na 10 czy 11rzedow? I doradzcie w sprawie tylnej przerzutki. Tak na szybko znalazlem deore  610 i do tego manetka 6000.  Jakas inna opcja? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...