blumarine Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Czy możliwe jest przełożenie/kompatybilność ramienia pośredniczącego mocowania I-spec II wobec manetek I-spec A/B? Jak na obrazku - czy te prowadnice są wobec siebie pasowne, wie ktoś? Chodzi o dostosowanie manetek 10s (np. XTR M980, XT M780) do klamki hamulcowej z mocowaniem I-Spec II, za pośrednictwem ramienia z np. SLX-a M7000. Oraz drugie pytanie - czy nic się nie stanie z manetką po wykręceniu tej śruby mocującej ramię?
Gość Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Systemy nie są ze sobą kompatybilne. Mocowanie odłączy się od manetki, co ma się niby stać?
Dokumosa Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Systemy nie są ale autorowi chodzi o ew. możliwość przełożenia tego alu dynksa z manetki m7000 do m780. Nie wiem czy jest taka możliwość ale są adaptery (konkretnie problem solvers rematach 1.1) które montuje się do manetek i-spec B właśnie w miejsce tego alu ramienia i pozwalają na montaż pod obejmę klamki i-spec II.
blumarine Napisano 27 Lutego 2019 Autor Napisano 27 Lutego 2019 3 godziny temu, skom25 napisał: Systemy nie są ze sobą kompatybilne. Mocowanie odłączy się od manetki, co ma się niby stać? Nie o to chodzi skom25. I-spec II i A/B miedzy sobą owszem nie są.. ale mi chodzi o przełożenie samego ramienia pośredniczącego i kompatybilność tej szyny dokręcanej do korpusu manetki. A co do śruby, to jest ona w osi mechanizmu manetki, stąd pytanie (z obawą) czy nie przytrzymuje ona również wewnętrznych "bebechów". 2 godziny temu, Dokumosa napisał: Systemy nie są ale autorowi chodzi o ew. możliwość przełożenia tego alu dynksa z manetki m7000 do m780. Nie wiem czy jest taka możliwość ale są adaptery (konkretnie problem solvers rematach 1.1) które montuje się do manetek i-spec B właśnie w miejsce tego alu ramienia i pozwalają na montaż pod obejmę klamki i-spec II. Dokładnie tak Co do specjalnych adapterów, to chciałbym je pominąć, bo: - po co, skoro można prościej i najlepiej jak się da - o ile można (tego właśnie chciałem sie dowiedzieć) - adaptery są strasznie drogie, przy używanych manetkach same w sobie wyjdą ok 60-100% (XTR-XT) ich wartości :/ Siłą bezsilności kupiłem przed chwilą manetki XTR I-Spec A. Jak przyjdą okaże się na żywca czy da się tam dokręcić ramię od I-Spec II.
blumarine Napisano 1 Marca 2019 Autor Napisano 1 Marca 2019 Manetki przyszły, ale przeszczep nieudany :/ - raz że tych ramion nie da się zdjąć "kulturalną" metodą - pod nimi jest jakiś trzpień, który trzyma je przed rozdzieleniem się. - dwa że prowadnice są deczko inne. Suchy wymiar zbliżony, ale te z XTR mają skośnie cięte rowki i ciasne spasowanie, te z SLX m7000 prostopadłe. Myślę że na upartego lub dla silnej potrzeby dałoby się to zrobić, trzpienie jakoś zerwać, albo od wewnątrz uwolnić, a rowki zeszlifować leciutko. Śruba skręcająca mocno trzyma i powinno się to jakoś ze sobą "kleić". Niemniej jednak jakieś ryzyko niepowodzenia występuje, więc odpuszczam.
Gość Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 Jak to się mówi, po szkodzie to każdy mądry, ale było kilka przesłanek sugerujących że się to nie nie mogło się udać. Jakich? 1. Wszystkim są znane zagrywki Shimano związane z kompatybilnością. Przełożyć element mocujący? Zbyt proste i oczywiste. Ludzie zamiast kupować całe manetki, kupowaliby tylko te elementy. W cywilizowanych krajach Shimano sprzedaje części zamienne. 2. Ktoś wspomniał że są dostępne adaptery. Jeżeli ktoś robi adapter, to prawdopodobnie zna już dobrze temat i nie da się tego pogodzić w zakresie części fabrycznych. 3. W dokumentacji Shimano element mocujący występuje jako część połączona z górną pokrywą manetki, np część y06m98090 dla manetki SL-M7000 4. Jeżeli taka kompatybilność by istniała, to Shimano by o tym informowało. Można narzekać że czasami zbyt mocno kombinują i ewidentnie chcą wycisnąć kasę, ale trzeba uczciwie przyznać że dokumentację mają bardzo, bardzo dobrą. Przykład? 52 strony kompatybilności produktów 2018/ 2019, a przecież są jeszcze poprzednie lata. productinfo.shimano.com/download/pdf/com/2.7/en 5. Mocowanie I-Spec jest połączone z obejmą hamulca, a co za tym idzie, element ten musi być opracowany w połączeniu z konkretną manetką. Na zdjęciu które sam wstawiłeś, widać że elementy te są różnej długości. Efekt po przełożeniu mógłby być taki, że niektóre manetki byłyby bardzo blisko obejmy, a niektóre bardzo daleko.
blumarine Napisano 1 Marca 2019 Autor Napisano 1 Marca 2019 31 minut temu, skom25 napisał: Jak to się mówi, po szkodzie to każdy mądry, ale było kilka przesłanek sugerujących że się to nie nie mogło się udać. Jakich? 1. Wszystkim są znane zagrywki Shimano związane z kompatybilnością. Przełożyć element mocujący? Zbyt proste i oczywiste. Ludzie zamiast kupować całe manetki, kupowaliby tylko te elementy. W cywilizowanych krajach Shimano sprzedaje części zamienne. 2. Ktoś wspomniał że są dostępne adaptery. Jeżeli ktoś robi adapter, to prawdopodobnie zna już dobrze temat i nie da się tego pogodzić w zakresie części fabrycznych. 3. W dokumentacji Shimano element mocujący występuje jako część połączona z górną pokrywą manetki, np część y06m98090 dla manetki SL-M7000 4. Jeżeli taka kompatybilność by istniała, to Shimano by o tym informowało. Można narzekać że czasami zbyt mocno kombinują i ewidentnie chcą wycisnąć kasę, ale trzeba uczciwie przyznać że dokumentację mają bardzo, bardzo dobrą. Przykład? 52 strony kompatybilności produktów 2018/ 2019, a przecież są jeszcze poprzednie lata. productinfo.shimano.com/download/pdf/com/2.7/en 5. Mocowanie I-Spec jest połączone z obejmą hamulca, a co za tym idzie, element ten musi być opracowany w połączeniu z konkretną manetką. Na zdjęciu które sam wstawiłeś, widać że elementy te są różnej długości. Efekt po przełożeniu mógłby być taki, że niektóre manetki byłyby bardzo blisko obejmy, a niektóre bardzo daleko. skom25 "po fakcie" to mi z tych rad teraz wielkie nic ale dzieki mimo wszystko Nawet jeśli, to gdyby człowiek zawsze sugerował się przesłankami to byśmy zostali w epoce ileś tam epok wstecz Czasami warto, a czasami wręcz trzeba podjąć pewne próby rozwoju/zmiany, nawet jeśli z wierzchu wydaje się nie sensowne. Poprostu. Co do mojego przypadku to występuje tu różnica w klasie grupowej, to ramię w XTR-e jest na prowadnicy spasowane dokładnie, w SLX kiepsko. Być może dałoby się zmienić to ramie idealnie między XTR-ami zbliżonych generacji 9-10-11 biegowymi. Nie wiem. I na pewno Shimano by o tym nie informowało, nawet gdyby tak się dało. Nie mieliby w tym krztyny interesu. Czasem właśnie użytkownicy dopiero na to wpadną. KONKRETY: ad. 1. Do tego chyba nie ma wogóle shimanowskich elementów poszerzajacych kompatybilność, nawet w "cywilizowanych" krajach. ad. 2. Są, ale w PL nie znalazłem. Nawet jeśli to za droga zabawa, chyba ze ktoś zmuszony. ad. 3. na pewno w XTR jest to demontowalne, trzeba jednak rozkręcić obudowę manetki. Widziałem gdzieś na necie. W SLX pewnie też. ad. 5. Niekoniecznie. I w zasadzie nie ma sie co tutaj bawić w idealne "przytulenie". Milimetr w tą czy tamtą, to już by była przesada na to patrzeć. Od 30 lat spasowuje się manetki na obejmy z przeróżnymi klamkami. Tu już zawsze jakaś zdrowa tolerancja musi współistnieć. Dzieki wszystkim
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.