TomaszU84 Napisano 7 Lutego 2019 Napisano 7 Lutego 2019 Witam. Poszukuje szosy dla znajomego, 2 metry wzrostu i ponad 100kg wagi, na chwilę obecną jest zdecydowany na https://www.bikester.pl/serious-valparola-rower-szosowy-czarny-694629.html w rozmiarze 64, choć na rowerze Cube 62 również czuł się świetnie. Dla pewności zapytaliśmy o dokładne długości ramy. Pytanie za 100pkt, czy w tej cenie możemy znależć coś lepszego? Aha, warto dodać, że rower możemy dostać za 2100zł.
drozda Napisano 8 Lutego 2019 Napisano 8 Lutego 2019 Nie jest źle ale ja bym jednak poszukał czegoś z karbonowym widelcem (przy dużej wadze mocno odczuwalne na kierownicy) i na pełnym Clarisie bo ten ma starą octalinkową korbę zamiast HT2. Wiem że nie jest łatwo z tak dużymi rozmiarami ale może coś akurat komuś zostało w sklepie.
Roxorloops Napisano 8 Lutego 2019 Napisano 8 Lutego 2019 Dokładnie, przy takiej wadze jak stanie na pedałach i będzie chciał "docisnąć" zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sztywna korba.
TomaszU84 Napisano 13 Lutego 2019 Autor Napisano 13 Lutego 2019 Suma summarum, znajomy nie kupił nic, a ja się tak wkręciłem, że na dzień dzisiejszy posiadam ramę XXL Corratec Dolomiti i wychodzi na to, że składać będę drugi rower... Cudownie! ;-) Dziękuję za odpowiedzi w temacie, pozdrawiam!
m0d Napisano 13 Lutego 2019 Napisano 13 Lutego 2019 Taaa, na pewno jeden z drugim odróżnisz po sztywności octalinka od zintegrowanej osi...
TomaszU84 Napisano 13 Lutego 2019 Autor Napisano 13 Lutego 2019 M0D nie wiem jak to jest w świecie szosowym, ale korba alivio (octalink) złapała szybko luzy i zaczęła skrzeczeć, Deore ze zintegrowaną jeździ już ponad 2 lata i daje radę. Może i sztywności wyczuć się nie da, ale trwałość na pewno, zwłaszcza pod spora wagą.
m0d Napisano 13 Lutego 2019 Napisano 13 Lutego 2019 To trzeba było dobrze skręcić i tyle Octalinki są praktycznie nie do zabicia, to nie kwadrat żeby szybko wyrabiało się samo mocowanie o ile jest poprawnie złożone. Suporty typu BB-ES25 kręcą się u mnie po kilka tysięcy kilometrów i nadal działają. Ramiona korb też są ok nawet po długim czasie. W tym czasie ubiłem kilka zewnętrznych łożysk i press-fit. Też ważę powyżej 100kg :p Zalety zintegrowanej osi to szybszy i prostszy serwis, ale nie jakaś wybitna sztywność (kto to w praktyce rozpozna?) czy trwałość łożysk.
TomaszU84 Napisano 13 Lutego 2019 Autor Napisano 13 Lutego 2019 Być może, szczerze nie mam doświadczenia, w życiu "przerobiłem" tylko 2 korby. To tyle co do trwałości, co do sztywności wyczucie różnicy wydaje mi się niemożliwe... Skoro już rozmawiam z kimś o pokaźnej wadze, jeździsz też na szosie? :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.