nossy Napisano 2 Lutego 2019 Napisano 2 Lutego 2019 Witam, jestem w trakcie poszukiwań 2-go roweru, który ma być zarazem rowerem szosowym, lekką szutrówką, którą nie strach jechać po szutrach czy bruku. Do latania po korzeniach i agresywnych szlakach mam mtb. Na zawody szosowe, ustawki, przejażdżki itp mam gianta tcr. Potrzeba mi jednak roweru, który będzie spełniał rolę treningówki do której mogę założyć błotniki i zrobić trening w gorszych warunkach pogodowych, wjechać do lasu na lekkie szutry których mam trochę niedaleko, wziąć na bruki...i rower ma też służyć drugiej połowie jako szosówka na 20-30km jeśli zechce trochę pojeździć (na szczęście rozmiarowo się dopasujemy bez większych kompromisów). Chcę aby miał hamulce tarczowe choćby mechaniczne. Kłócą się we mnie dwie koncepcje z racji budżetu ok.2500zł: -romet aspre (nawet znalazłem w sklepie) https://www.romet.pl/Rower,ASPRE,10,755,756,14940,2019.html -triban 520 rc https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-id_8502354.html i wsadzenie nieco szerszych opon bo wchodzą 36mm więc coś z cx wejdzie. Znam dobrze ograniczenia sprzętowe tych rowerów. To nie ma być przecinak na zawody (no może wziąłbym go na wyścig z brukami) tylko rower do spokojnej jazdy dla żonki i zarazem rower do treningów głównie jesienno-zimowych dla mnie w gorsze warunki na wspomniane wyżej nawierzchnie. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, sugestie lub inne propozycje bo w temacie szutrówek jest nieco zielony.
Mod Team durnykot Napisano 2 Lutego 2019 Mod Team Napisano 2 Lutego 2019 MImo ,że idea gravelowania bardzo mi pasuje stojąc przed podobnym dylematem wybrałem rower pomiędzy szosówką a typowym gravelem. Coś ,co niektórzy nazywają adventure . Korba kompakt, kaseta 11-32, baranek typu flare, geo łagodniejsze niż typowa szosa, opony 32-33. Układ z powodzeniem spisuje się na szosie, bruku czy zniszczonym asfalcie. Czyli wybrałbym Tribana - dobry osprzęt za rozsądne pieniądze. No i istnieje naprawdę w przeciwieństwie do Rometa, który często jest wirtualny.
Grzeszaldo Napisano 2 Lutego 2019 Napisano 2 Lutego 2019 no i jeszcze chcial bym dodac ze Triban ma sore a Romet clarisa , ja rowniez zastanawiam sie mocno nad tym rowerem jako drugi wlasnie do polatania po lesie do miasta, lekkim szutrze i byc moze jakies wycieczki na kilka dni za miasto
nossy Napisano 4 Lutego 2019 Autor Napisano 4 Lutego 2019 tak dla info, byłem dzisiaj w deca oglądać ten rower (na stronie widniał dostępny rozmiar m, niestety na sklepie tylko l). Rower choć budżetowy wygląda dobrze, ciekawy mostek i widać , że to dobra baza pod lekką szutrówkę ( założone opony 700x28 giną w nim trochę, balon 32 byłby idealny ). Odpycha się całkiem całkiem, natomiast ma jedną wadę - hamulce. Albo te promaxy to jakieś totalne g...o, albo ktoś je bardzo źle wyregulował bo podczas jazdy w sklepie nie szło nawet zblokować tylnego koła. Mimo tego trudno będzie znaleźć dla niego jakąś sensowną alternatywę. W aspre hamulce na pewno będą lepsze, ale tam już claris w napędzie więc tu będzie z kolei lekko gorzej...
Grzeszaldo Napisano 5 Lutego 2019 Napisano 5 Lutego 2019 12 godzin temu, nossy napisał: tak dla info, byłem dzisiaj w deca oglądać ten rower (na stronie widniał dostępny rozmiar m, niestety na sklepie tylko l). Rower choć budżetowy wygląda dobrze, ciekawy mostek i widać , że to dobra baza pod lekką szutrówkę ( założone opony 700x28 giną w nim trochę, balon 32 byłby idealny ). Odpycha się całkiem całkiem, natomiast ma jedną wadę - hamulce. Albo te promaxy to jakieś totalne g...o, albo ktoś je bardzo źle wyregulował bo podczas jazdy w sklepie nie szło nawet zblokować tylnego koła. Mimo tego trudno będzie znaleźć dla niego jakąś sensowną alternatywę. W aspre hamulce na pewno będą lepsze, ale tam już claris w napędzie więc tu będzie z kolei lekko gorzej... Słabo hamuje bo pewnie nie jest odpowiednio wyregulowany. Zawsze tak było z rowerami z Deca że pierwszą obowiązkową czynnością po zakupie była kompleksowa regulacja wszystkiego co ma gwint
wacho_wacho Napisano 7 Lutego 2019 Napisano 7 Lutego 2019 Aspre też już powinien się sukcesywnie pojawiać w sklepach. Sam czekam i jestem raczej na niego zdecydowany
nossy Napisano 7 Lutego 2019 Autor Napisano 7 Lutego 2019 ciekawe jak hamulce w nim bo też za dobrych opinii nie mają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.