Skocz do zawartości

[manetka] I-spec II vs. I-spec EV

Mwawe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Czy ktoś wie czy ten nowy I-spec EV jest kompatybilny ze statszą wersją I-spec II?

Pozrawiam

Michał

Napisano
W dniu 19.12.2018 o 18:42, Punkxtr napisał:

Te systemy nie są kompatybilne.

A czy probowales je czy gdybasz?

Bo patrzac na zdjecia i schematy wygladaja bardzo podobnie, jak nie identycznie...

Napisano

Up, w fabrycznym zestawieniu i w szczególności z węglowymi kierownicami te systemy NIE SĄ kompatybilne. Chwilę główkując można je jednak połączyć ale trzeba wtedy sprawdzić na swoim rowerze i dłoni czy będzie pasować pod względem ergonomii, bo zakres regulacji w pionie będzie mniejszy, a szczególnie górny cyngiel jest inaczej wyprofilowany. 

Napisano
13 godzin temu, Punkxtr napisał:

Up, w fabrycznym zestawieniu i w szczególności z węglowymi kierownicami te systemy NIE SĄ kompatybilne.

A mozesz rozwinac stwierdzenie "fabryczne zestawienie"?

A co do tego ma karbon ?

Napisano

Fabryczne czyli sklepowe. Kupujesz, wyjmujesz z pudełka i montujesz. Oryginalna śruba mocująca manetkę jest za długa i będziesz ją "wkręcał" w kierownicę, stąd problem szczególnie przy włóknie węglowym. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 27.12.2018 o 12:02, Punkxtr napisał:

Fabryczne czyli sklepowe. Kupujesz, wyjmujesz z pudełka i montujesz. Oryginalna śruba mocująca manetkę jest za długa i będziesz ją "wkręcał" w kierownicę, stąd problem szczególnie przy włóknie węglowym. 

Tak właśnie sobie przemyślałem temat, i to o czym piszesz ma sens w przypadku klamki hamulca M9100  w połączeniu z manetką np. M8000, gdzie mocowanie tej "śrubki" jest w samej obejmie klamki.

A jak będzie wyglądać sprawa w drugą stronę? tj. klamka M8000 i manetka M9100? Teoretycznie ok ze względu na to że śruba wkręcana jest obok obejmy i nie ma styczności z kierownicą.

Dobrze myślę?

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Teraz, rddkAG napisał:

Hej. Udało się połączyć manetkę m9100 z klamką m8000?? 

Ja nie probowalem. Przesiadłem się na Sram'a.

Napisano
Teraz, rddkAG napisał:

Dzięki za odpowiedź. Muszę znaleźć kogoś z serwisu, kto miał manetkę w ręku i próbował to połączyć :). 

Z moich poszuliwan zostało jedynie kupic i przymierzyc. Potem zwrócić. Ciężko bedzie znaleźć taki serwis. Ale powodzenia.

Daj znac jak ci sie uda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...