Skocz do zawartości

[Kaseta+lancuch] pomoc w dobraniu

rockys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Zwracam sie do Was z prosba w rozwiazaniu mojego problemu. Pacjent to stara carrera vulcan z 2008r. Podczas jazdy w momencie nieco mocniejszego nacisniecia na pedaly, lancuch przeskakuje. Z tego co wyszukalem w necie najczestsza przyczyna takiego zjawiska moze byc rozciagniety lancuch badz zuzyta kaseta(jesli macie inne zdanie to prosze o wypowiedz). Chcialbym jak najmniejszym kosztem reanimowac swoj rower dlatego na poczatku chcialbym zmienic lancuch a w przypadku braku poprawy kasete. No i wlasnie tu prosba do Was... jaki lancuch i kaseta beda pasowaly do tego roweru(najtansze z mozliwych). Jako ze rower uzytkuje w anglii prosilbym o namiar na angielski ebay badz amazon. Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.

Napisano

Nie ma co gdybać, tylko od razu kupować kasetę z łańcuchem. A jeśli jeździłeś na wyciągniętym zbyt długo, to niechybnie czeka Cię wymiana całego napędu (kaseta, łańcuch, korba, być może suport). Jestem pewien, że wymiana łańcucha tutaj nie pomoże, a wręcz pogorszy sytuację. :) 

Jeśli ma być najtaniej (wszystko od Shimano):
kaseta CS-HG31
łańcuch CN-HG40
korba FC-TY301
ewentualnie suport BB-UN100

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

kaseta CS-HG31
łańcuch CN-HG40

I po 500 km pójdzie na złom.

Kup Alivio ( CS-HG400 ) i łańcuch KMC z serii X - pochodzi to o wiele dłużej ( u mnie aktualnie przejechane 1800 km i nie dobił łańcuch do 0,75 )

Napisano

Biednego nie stać na kupowanie najtańszego. Ale niech kupuje najtańsze, po miesiącu dołoży i kupi coś co wszędzie rekomendowane, a cenowo bardzo korzystne względem jakości.

Napisano

Dzieki panowie za odpowiedz. Sprawa wyglada w ten sposob. Rower,ktorym dotychczas tu sie poruszalem wyslalem do PL, w perspektywie 5-6 miesiecy planuje wrocic na stale do kraju. Zostala mi tu wspomniana carrera ktora chcialem dobrowadzic do stanu uzywalnosci,mam na ten cel powiedzmy 50f nie wiecej bo i tak ten rower tu komus zostawie. Rowerem dojezdzam do pracy, do sklepu itp,mysle ze tygodniowo to przebieg laczny  w okolicach 50km. Pytanie czy najtansza opcja mi nie wystarczy na ten czas?. Z drugiej strony prosilbym o propozycje w tym budzecie jesli najtansza opcja tj. '' kaseta CS-HG31,łańcuch CN-HG40'' jest malo oplacalna .

Napisano
32 minuty temu, Janu_sz napisał:

Biednego nie stać na kupowanie najtańszego.

Ja generalnie przestałem się już "bawić" w namawianie na droższe, ale lepsze jakościowo części. Delikwent chce najtaniej, to taka jest moja propozycja. Jak się pojeździ więcej, to samemu się zauważy, że do niektórych rzeczy warto dołożyć, aby de facto oszczędzić.

W tej sytuacji jednak założenie najtańszych części wydaje się uzasadnione, autor zrobi może 200 km miesięcznie, a zanim dobije do 1000 rower pójdzie do żyda i ktoś inny będzie się martwił wymianą napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...