Skocz do zawartości

[FTP] słaby wynik

spike123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Pisałem wcześniej w innym dziale po zakupie trenażera co i jak zamocować.

Teraz nie dają mi spokoju moje wyniki.

Jak to po zakupie nowego urządzenia trzeba było się wykazać.

Do rzeczy

Przez 20min udało mi się pedałować z mocą 150W;) myślę,pewnie jestem słaby,nie trenuje,dużo nie jeżdżę więc tak musi być.

Czytałem trochę o FTP i trafiłem na kalkulatorek

http://bikecalculator.com/index.html

Przez lato byłem na VELO Wisła,zrobiłem w 3,15godz 80km,trasa płaska jak stół.Miałem zrobić pierwszą "setkę" ale z racji tego że zabrałem ze sobą tylko 1litr wody zero jedzenia a było ponad 30 stopni a na trasie żadnego cienia nie było to wiadomo jak próba się zakończyła,zrobiłem 80km i przez 2 dni dochodziłem do siebie.

Przez pierwsze 30km jechałem średnio 27-29km/h oczywiście w miarę przejechanych km średnia spadała dość gwałtowanie,zapewne przez solidne odwodnienie.

Wracają do w/w kalkulatorka,uzupełniłem go swoimi danymi,czyli typ roweru,waga roweru,waga cyklisty,wyszło że przy prędkości 27-29 moc jaką generuje to ponad 200W a tak jak pisałem wcześniej,jestem wstanie z taką prędkością pokonać 30-40km na rowerze mtb.

I teraz pytanie do Was,na trenażerze nie jestem wstanie więcej niż przez 2min pedałować z mocą 200W a według kalkulatorka przy jeździe na świeżym powietrzu robię to bez problemu.

Co przekłamuje? Kalkulatorek czy z trenażerem jest coś nie tak?

Waga 82kg

Rower MTB 10kg 

Trenażer ELITE QUBO DIGITAL SMART B+ 

Macie jakieś pomysły?Zima miała być przeznaczona na trenażer a jednak troszkę się zniechęciłem.

Napisano

Kalkulator zostaw do mnozenia i dzielenia. 

Zobacz co sie dzieje w tym kalkulatorze jak tylko zmienisz rodzaj opony lub pozycje.

Zmieniajac tylko te dwie opcje roznica przy danej predkosci dochodzi do 100W!

Kalibrowales ten trenazer, wpisales wlasciwa wage?

Napisano

Korzystam z aplikacji ELITE my trening (12msc darmowe) ustawiłem w niej tyle ile wiedziałem czyli wiek i wagę nic więcej,jest tam jeszcze jakaś konfiguracja zaawansowana ale w niej nic nie zmieniałem,jest tam parę opcji 

Kalibracja trenażera

P1,P2,P3 ,power meter link i parę innych ale co trzeba tam zmienić to nie mam pojęcia.

A co do ustawień w kalkulatorku,wiem że przy paru zmianach różnica jest spora ale tak jak pisałem,podałem to co wiedziałem.

Może ktoś w forum dysponuje pomiarem mocy w korbie w MTB i orientuje się jak wygląda wykres mocy przy poruszaniu się po drodze asfaltowej bez wzniesień.

W sumie zamiast nabyć szosę to 90% czasu poruszam się po drogach utwardzonych na MTB:)

Napisano

Przestań szukać winy w przekłamywaniu tylko zacznij solidnie trenować, a za miesiąc będziesz się mógł pochwalić progresem. Twój trenażer raczej nie ma wbudowanego miernika mocy i moc wylicza na podstawie jakiegoś wbudowanego własnego kalkulatorka. Traktuj jego odczyty jako punkt odniesienia do treningu, a nie że twoje FTP obiektywnie wynosi właśnie tyle. Skoro wyszło, że twoje FTP wynosi ok 150W to zupełnie naturalne są problemy z utrzymaniem przez dłuższy czas mocy 200W. Owocnych treningów a kalkulatorki schowaj do szuflady.

Napisano

Jeżeli jesteś w stanie jechać przez dłuższy czas na rowerze MTB z prędkością 27-29 km/h to przy masie 82 kg utrzymanie 200W jest jak bułka z masłem. Nie ma więc wątpliwości, że trenażer pokazuje zaniżone wartości. 

Napisano

Nie wiem czy ten trenażer który posiadam ma wbudowany miernik mocy,interesował mnie przy zakupie interaktywny i taki zakupiłem.A co do swojego FTP,nie skupiam się specjalnie na nim bo tak jak pisałem,specjalnie nie trenuje ale nie powiem że zaskoczony nie jestem,ale w sumie 3/4 posiadających trenażer zaraz po zakupie sprawdza swoje możliwości:)

Nie neguje swoich wyników,może faktycznie tak jest jak piszesz.

Pozdrawiam.

W sezonie pokonuje ok 2tyś z racji braku wolnego czasu ale jeśli takowy znajdę to trasy staram się robić w przedziale 40-80km,mało wiem.

Mieszkam w Małopolsce okolice Wadowic,więc znalezienie tu płaskiego terenu graniczy z cudem.Ostatnio pokonałem trasę 42km ze średnią 27km/h a na ogół nie interesowałem się średnimi prędkościami tylko odległościami:)

Napisano

Znalazłem ciekawy temat na temat ustawienia fabrycznego trenażerów Elite,może się komuś przyda może już o tym wiecie,ja nie więc się po dziele.

Więc tak,w konfiguracji trenażera jest opcja P1 171 P2 186 P3 155 są to ustawienia domyślne.

P1 oznacza 171W przy nachyleniu 6% przy prędkości 20km/h 

P2 186W przy nachyleniu 3% przy prędkości 30km/h

P3 155W przy nachyleniu 0% przy prędkości 40km/h 

Jeżeli to prawda to co piszą na tej stronie:

http://forum.elite-it.com/viewtopic.php?t=101

to nie wiem skąd Elit wziął takie wyniki?

Na płaskim odcinku przy prędkości 40km/h według Elita kolarz generuje moc 155W:)

Kolega na forum miał podobny problem co ja,w rowerze z miernikiem mocy bez problemu notował wyniki powyżej 200W a na trenażerze było to wręcz nie możliwe.

Zamieniłem te ustawienia obliczeniami z kalkulatorka podemnie.

P1 434W

P2 480W

P3 460W

Zapewne te wyniki też nie będą w 100% miarodajne ale wydaje mi się że będą bliższe prawdy.

Napisano

Widzę właśnie że z tego nic nie będzie:)

Wróciłem do starych ustawień.Zastanawiam się czy to też nie jest wina opony,w tej chwili mam oponę do trenażera 26x1,75 czyli dość szeroką a do tego mogę ją dobić jedynie do 3,5 bara więc słabo.Wczoraj nabiłem ją do ok 4 z 2 i poprawa jest dość znacząca,spokojnie mogę cisnąć przez godz 170W.Chyba zmienię oponę na 26x1,25 bo taka mi wejdzie na obręcz.

Jak się coś zmieni dam znać.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wazna jest powtarzalnosc wynikow, a nie ich rzeczywista wartosc. Tzn jezeli masz FTP np 250 a wg trenazera 150 to po prostu trenazer je zaniza. Jadac na trenazerze 150 robisz wtedy realnie 250 i tyle. Nie musisz znac prawdziwej mocy. Moc moze byc przeklamana, wazne by byla przeklamana zawsze o tyle samo. Wtedy trenujac wg przeklamanej i tak bedziesz robil postepy tak jakby byla ona w 100% zgodna z prawda.

Napisano

Przekłamuje,zamówiłem do mojego MTB oponę tacxa 26x1,25 i było jeszcze gorzej niż na oponie continental 26x1,75.

Może nie chodzi o przekłamywanie jak o to że trenażer jest ustawiony pod oponę typowo szosową czyli 700x23 jeśli chodzi głównie o średnicę.

Po próbach oponowych,zakupiłem rower szosowy i moje przypuszczenia sprawdziły się,bez problemu mogę cisnąć 200W może nie przez cały dzień ale przez dłuższą chwilę co na MTB było nie do osiągnięcia:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...