Skocz do zawartości

[Napęd] czy przy wymianie korby przejść na 1x11

davos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam juz dość korby race face. Kolejny raz kostka dozwolona. Chciałbym w Treku xcaliber 9 z 2017 wymienić ją na SlX.

Ponieważ ostatnio na maratonie miałem rozregulowaną przerzutkę z przodu i na każdej większej dziurze spadał mi łańcuch na mniejszą zębatkę, wymyśliłem sobie, żeby przy okazji przejść z 2x10 na 1x11. Do wymiany byłaby kaseta, korba i manetka (teraz jest deore), pytanie czy przerzutka xt mi obsłuży większy zakres kasety. Robił ktoś taką migrację?

Napisano
42 minuty temu, davos napisał:

żeby przy okazji przejść z 2x10 na 1x11. Do wymiany byłaby kaseta, korba i manetka (teraz jest deore), pytanie czy przerzutka xt mi obsłuży większy zakres kasety.

Żeby zrobić z 2x10 napęd 1x11 musisz wymienić korbę, kasetę, łańcuch, tylną przerzutkę i manetkę. A czasami także bębenek lub całą piastę tylnego koła jeśli to ma być napęd oparty o kasetę 10-42. No i kwestia zakresu przełożeń 1x11 które jest znacznie skromniejsze lub bardziej 'dziurawe' od tego co masz teraz.

Napisano
52 minuty temu, davos napisał:

czy przerzutka SRAM GX 2x10 może się nie zaprzyjaźnić z korbą SLX 2x10?

Zadziała bez problemu. I jak masz już jedną przerzutkę SRAM to może warto i na tył kupić coś tej firmy? 

Napisano

@Alsew Już teraz w MTB czasami mam wrażenie dziur. Dwa przełożenia obok siebie, jedno za twarde, drugie za miękkie. Może to być argument za pozostanie przy 2x10. W szosie jeszcze czegoś takiego nie odczułem, z drugiej strony tu się tak nie szarpie...

@MikeSkywalker z xt jestem bardzo zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...