davos Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 Mam juz dość korby race face. Kolejny raz kostka dozwolona. Chciałbym w Treku xcaliber 9 z 2017 wymienić ją na SlX. Ponieważ ostatnio na maratonie miałem rozregulowaną przerzutkę z przodu i na każdej większej dziurze spadał mi łańcuch na mniejszą zębatkę, wymyśliłem sobie, żeby przy okazji przejść z 2x10 na 1x11. Do wymiany byłaby kaseta, korba i manetka (teraz jest deore), pytanie czy przerzutka xt mi obsłuży większy zakres kasety. Robił ktoś taką migrację?
MikeSkywalker Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 Przede wszystkim żeby przejść na 11 biegów musisz zmienić przerzutkę.
davos Napisano 16 Września 2018 Autor Napisano 16 Września 2018 @MikeSkywalker coś mi się wcześniej jakieś bzdury kliknęły grubymi paluchami na komórce. Edytowałem opis ponownie. Przy okazji inne pytanie: czy przerzutka SRAM GX 2x10 może się nie zaprzyjaźnić z korbą SLX 2x10?
Alsew Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 42 minuty temu, davos napisał: żeby przy okazji przejść z 2x10 na 1x11. Do wymiany byłaby kaseta, korba i manetka (teraz jest deore), pytanie czy przerzutka xt mi obsłuży większy zakres kasety. Żeby zrobić z 2x10 napęd 1x11 musisz wymienić korbę, kasetę, łańcuch, tylną przerzutkę i manetkę. A czasami także bębenek lub całą piastę tylnego koła jeśli to ma być napęd oparty o kasetę 10-42. No i kwestia zakresu przełożeń 1x11 które jest znacznie skromniejsze lub bardziej 'dziurawe' od tego co masz teraz.
MikeSkywalker Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 52 minuty temu, davos napisał: czy przerzutka SRAM GX 2x10 może się nie zaprzyjaźnić z korbą SLX 2x10? Zadziała bez problemu. I jak masz już jedną przerzutkę SRAM to może warto i na tył kupić coś tej firmy?
davos Napisano 16 Września 2018 Autor Napisano 16 Września 2018 @Alsew Już teraz w MTB czasami mam wrażenie dziur. Dwa przełożenia obok siebie, jedno za twarde, drugie za miękkie. Może to być argument za pozostanie przy 2x10. W szosie jeszcze czegoś takiego nie odczułem, z drugiej strony tu się tak nie szarpie... @MikeSkywalker z xt jestem bardzo zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.