Skocz do zawartości

[Rower] Giant Roam 0 Disc 2018 vs Specialized Crosstrail Elite 2019

dojade

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Zastanawiam się nad zakupem roweru typu Cross. Rozważam dwa poniższe modele:

Giant Roam 0 DISC 2018
https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-giant-roam-0-disc-2018

Specialized Crosstrail Elite 2019

https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-specialized-crosstrail-elite-2019

Czy według was, zdecydowanie bardziej doświadczonych osób w tej dziedzinie, są jakieś szczególne aspekty na które powinienem zwrócić uwagę przy wyborze?
Czytając różne posty w internecie wydaje mi się, że ludzi bardziej ciągnie do Speca. Spotkałem się nawet gdzieś po drodze z opinią, że na Specach się lżej pedałuje i jedzie.
Wizualnie jestem natomiast bardziej przekonany do firmy Giant. 

Za każdą wskazówkę będę wdzięczny.
Pozdrawiam!

Napisano

Kilka miesięcy temu kupiłem swój pierwszy świadomie wybrany rower. Przede wszystkim przymierz i jeden i drugi. Zobacz, który Ci najlepiej pasuje. Geometria to podstawa, różnica milimetra lub nawet kilku setek robi mega różnicę.

Napisano

Siedziałem na obydwu, co prawda trochę inne modele był przeze mnie testowane ale ponoć geometria taka sama jak w przypadku powyższych.
Na Giancie byłem trochę bardziej wyprostowany. Innej różnicy nie poczułem jeśli chodzi o sylwetkę. Mają bardzo podobną geometrię (chyba)

Ponoć w tym Specialized są jakieś 2 nowe zastosowane technologie. 
Coś związanego z manetkami i amortyzatorem , którego się nie blokuje, a który ponoć sam reaguje na różnice terenu i wtedy pracuje.

Napisano
4 godziny temu, dojade napisał:

nawet gdzieś po drodze z opinią, że na Specach się lżej pedałuje

:D leżę i nie mogę wstać haha

Oba rowery to już porządne maszyny jak na rowery crossowe, ja bym wybrał ten który bardziej Ci się podoba i najbardziej odpowiada Ci geometrią. Spec ma napęd 2x, a Giant 3x, Giant ma amor powietrzny, a Spec nie wiem właśnie czy sprężyna czy powietrze?

2 godziny temu, dojade napisał:

którego się nie blokuje, a który ponoć sam reaguje na różnice terenu i wtedy pracuje.

Jeżeli ma braina to tak jest

Ciężki wybór, oba są bardzo ciekawe :P

Napisano
Teraz, Michal2008 napisał:

:D leżę i nie mogę wstać haha

Oba rowery to już porządne maszyny jak na rowery crossowe, ja bym wybrał ten który bardziej Ci się podoba i najbardziej odpowiada Ci geometrią. Spec ma napęd 2x, a Giant 3x, Giant ma amor powietrzny, a Spec nie wiem właśnie czy sprężyna czy powietrze?

Myślę, że autorowi chodziło o to że się łatwiej przyspiesza :) 

Co do amortyzatora to jedyne o co się martwię to to, że ten cały  "Brain Technology" w Specialized będzie jakoś dziwnie działał. 
W ogromnej większości czasu będę jeździł po w miarę równej powierzchni. Czasami się wybiorę na polne drogi + las.
Nie wiem czy ten cały amor nie będzie się niepotrzebnie uginał sam z siebie. Czy ktoś ma jakieś opinie na temat tej technologii?

Napisano
15 godzin temu, Michal2008 napisał:

Może jeszcze zastanów się nad gravelem lub fitnesem ?

Czasami jednak pojadę w ten gorszy teren niż asfalt więc raczej to musi być cross. Poza tym to ma być zakup na wiele wiele lat więc jak mi się  jakieś mało górzysty teren zachce to będzie klapa.

Mam pytanie odnośnie napędów: 2x10 vs 3x10 
Zalecane jest dla crossów 3x10 ponieważ ponoć na 2x10 nie da się na płaskim tak rozpędzić i jazda na dłuższe dystanse niż paręnaście kilometrów jest uciążliwy.
Co o tym sądzicie?

Napisano
51 minut temu, dojade napisał:

Zalecane jest dla crossów 3x10 ponieważ ponoć

Nie wiem skąd takie ciekawe tezy bierzesz :P

Jaki napęd wybrać bardziej zależy od użytkownik niż od opinii, czego potrzebuje, gdzie jeździ i jak jeździ... w specu masz 44/32 i kasetę 11-40 a w giant 26/36/48 i kasetę 11-36 polecam trochę lektóry forum to znajdziesz może fajne kalkulatory do porównania napędów itd... Ja sezon jeździłem na Krossie evado 6.0 2017 z napędem 3x10 i powiem że trzeciej przedniej tarczy nie używałem może parę razy na jakiegoś testa v-max i tyle... 

a masz info jaki jest amor w specu powietrzny czy sprężynowy ?

• 4 miesiące temu...
Napisano

Kupileś?

Jeśli nie to tak się składa ze posiadam Specialized crosstrail elit tylko ze wersja carbon,jeździłem na nim ponad rok po Londynie w różnych warunkach i jest to najlepszy rower hybrydowy(crossowy)jaki kiedykolwiek miałem(a trochę ich było).Mialem obawy co do amortyzatora(nikt nic nie wie,nikt nie słyszał).Teraz jestem w posiadaniu drugiego egzemplarza na rok 2018 piewrwszy w serwisie Evans(na chiswicku,nie polecam chyba że zwolniono menagera)obili i porysowali mi niesamowicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...