Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Alivio M4000 - wymiana? a poprawne działanie biegów?

dreq02

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

wiem, że przez internet trudno jest pomóc. Otóż jakiś czas temu zamówiłem rower. Rower przyszedł spakowany złożony. Nie było mnie jakiś czas w kraju i jak wróciłem zacząłem jeździć. Okazuje się, że lekko w czasie transportu musiała zostać skrzywiona przerzutka tylna. Nawet oddałem do serwisu - jednego z lepszych w mieście (a zawsze sam to robię). Wg nich skrzywiony wózek i trochę hak. Podprostowali i biegi się zmieniają bez problemu. Jednakże słychać łańcuch jak kręcę do przodu. O dziwo kręcąc pedałami do tyłu jest cichutko.

Czy w związku z tym trzeba wymienić całość czy jest może ktoś / serwis które takie coś naprawia? Na zimę mógłbym zdemontować i wysłać do naprawy. Trochę szkoda bo nawet rowerem nie zrobiłem 1000 km jeszcze. Oczywiście reklamacja się nie uda bo mi to w nikt nie uwierzy. Dodatkowo zarysowałem tą przerzutkę i to już tym bardziej.

Napisano

Jeśli dobrze wyprostowali wózek i przede wszystkim hak (bo to on zwykle gnie się pierwszy) to regulacja naprężenia linki powinna przynieść poprawę. Przy nawet delikatnie krzywym haku wymiana przerzutki na nową może nic nie zmienić. Zakładam, że łańcuch ma smarowanie. Przy niektórych kombinacjach przełożeń łańcuch będzie zawsze słyszalny.

Napisano

Jak wyżej plus to, że alivio rd-m4000 ( czyli typ shadow ) nie jest super przerzutką. Shadow jest  przerzutką o wiele bardziej podatną na  złe działanie poprzez nawet minimalne skrzywienie haka, zabrudzony czy za krótki/długi/skręcony pancerz, luzy na przerzutce. Ale obstawiam smarowanie łańcucha i regulację. 

Jeśli nie masz kasety większej jak 11-34 to w przyszłości, gdy będziesz zmieniał przerzutkę,  wybierz nie shadow. Np. Rd-m591.

Napisano

łańcuch jest smarowany oliwką z teflonem (najpierw myty), a następnie wycierany by nie lepił się piach a olej zostaje w mechanizmach ruchomych.

Co to jest typ shadow? Przełożeń mam 8. A czy można kupić sam hak do tej przerzutki? Czy bardziej to jest zależne od haka czy wózka? Z drugiej strony hak niby naprostowany więc powinno być ok. Dziwne, że kręcąc łańcuchem odwrotnie jest cichutko.

Ktoś na internecie pisał także: " W deorce sprężyny stawiają wyczuwalnie większy opór, co zapewne przełoży się na skakanie łańcucha na nierównościach, a zapewne i na kulturę pracy. Dodatkowo nie ma śruby baryłkowej do regulacji". - więc chyba wg mnie odpada. Co mogło by być zamiast alivio do kasety 8 biegowej?

Napisano

Rd-m360, albo rd-m591. Shadow to wersja przerzutki która jest inaczej skonstruowana, wychyla się mniej na zewnątrz ( mniej podatna na zahaczenie o np. Gałąź, korzeń, itp oraz obsłuży kasety z koronką 36 zębów ) porównaj na zdjęciu rd-m591 i rd-m592 ( zwykła i shadow ). Hak ramy ( nie przerzutki ) można wymienić. Jaki to decyduje o tym rama. Są różne, popularne i mniej popularne. Jeśli biegi wchodzą bardzo dobrze i nie można regulacją pozbyć się hałasu łańcucha to wymienić. Kmc x8.93 lub kmc x8.99. 

Możesz zamiast rd-m360 ( acera ) i rd-m591 ( deore bez shadow ) rozważyć starą alivio ( kaseta max 11-32 )

https://allegro.pl/przerzutka-shimano-alivio-rd-mc18-nowa-evoretro-i7486458847.html

Napisano

Wymiana haka to ostateczność. Pytanie czy w tym serwisie prostowali hak na oko (widywałem takie rzeczy) czy faktycznie użyli przyrządu do tego celu stworzonego. Poza tym zdarza się, że nowy hak jest niby prosty ale po przykręceniu do ramy płaszczyzna haka nie jest prostopadła do osi koła i konieczne jest jego odpowiednie ukształtowanie.

Napisano

większość miasta tam przyprowadza rowery do naprawy i każdy jest zadowolony.Zgięcia nie było aż tak dużego bo ciężko go było zobaczyć mniej doświadczonemu.

Teraz tak: z tylną przerzutką jest już wszystko ok. A przez to zauważyłem, że dźwięk dobiegał z przedniej co jest dziwne bo chodziła idealnie od początku. Łańcuch nie trze o metal - sprawdziłem. Natomiast z okolic przedniej przerzutki słychać takie jakby klikanie, cykanie (telefon i głośniki tego nie oddadzą dobrze, ale coś słychać). Nic nie widać aby o siebie tarło. Został mi ten dźwięk do "usunięcia'. Może coś w suporcie?

Poniżej filmik, trzeba się trochę wsłuchać. wiadomo, że blisko mikrofon to łańcuch bardziej słychać (nagrywane telefonem)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...