Skocz do zawartości

[korba/suport] Zębatki zespołu FC- 4550-S ocierają o nową ramę

Kmil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Przerzucam ze swojego starego roweru szosowe Shimano FC-4550-S. Jest to komplet : wkład suportu/suport hollowtech i korba, dane producenta http://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-FC-4550-S-2595B.pdf http://si.shimano.com/pdfs/si/SI-1H60A-001-ENG.pdf . Poprzednia rama to był kross street scraper, dość wąska na widełkach tylnich i posiadająca mufę 68mm, nowa rama ma szersze widełki z tyłu (raczej typowe mtb) i też mufę 68mm i niestety przy próbie montażu korby mała zębatka korby wrzyna się w tylnie widełki jeszcze zanim uda się ją docisnąć do suportu...
Shimano piszę aby nie stosować podkładek suportu do tego modelu.

Czy mogę coś zrobić by wykorzystać posiadany osprzęt? Albo jego cześć? Przerzutkę przednią też mam szosową i naprawdę nie chcę zmieniać przeznaczenia tego roweru (miejsko/szosowy) ani zmieniać zakresu przełożeń (o inwestowaniu w nową korbę suport i manetki nie wspominając).
Wymiana ramy podyktowana była wypadkiem i jego skutkami, tak pokrótce.
Sytuację jako tako obrazuje fotka, ze starą ramą do porównania 

ramka.jpg

Napisano

Nowa rama ma dużo miejsca na szeroką, ubłoconą oponę. Nie potrzebnie się pchałeś w ramę MTB, tam nie ma tak dużych przełożeń. Sprawdzałeś, czy rura podsiodłowa jest tej samej średnicy co w starej ramie. Może przerzutka też nie pasuje. Będziesz musiał założyć inną korbę. A jak chcesz nadal takie same przełożenia to też nową kasetę. I stara przerzutka może nie obsługiwać korby z mniejszymi zębatkami. Może lepiej będzie jak zmienisz ramę? Podaj nazwę tej nowej ramy.

Napisano
6 godzin temu, Ilia napisał:

Dzięki za odpowiedź.

Może od końca, rama to KOBA Carbon M10 29 (https://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,ramy,5536), zamarzył mi się karbon dla poprawienia komfortu jazdy a ta trafiła się nowa za za śmieszne pieniądze, będę brnąć dalej w tą ramę bo żeby był karbon i możliwość zamontowania porządnego amortyzatora z przodu (na sztywnym nie jestem obecnie w stanie jeździć) to na rynku są tylko ramy MTB.
Pomiar średnicy rury podsiodłowej rozwiał wszystkie moje wątpliwości :), przerzutka nie wejdzie, było 28,6 jest 31,8. Suport też w sumie mogę kupić nowy.

To teraz zmiana koncepcji :potrzebuje jak najszybciej i najtaniej wrócić do jazdy w tym sezonie więc tymczasowo rezygnuje z przerzutki przedniej. Z tyłu mam piastę alfine więc wymagania są żadne wobec korby. Będę celował w coś od 34 do 38t. Proszę o poradę na co mam zwrócić uwagę żeby nie powtórzyć historii z tego tematu? Inwestycję w porządną przerzutkę pod tą ramę zostawiam sobie na przyszły sezon.

Chyba, że mogę z takim założeniem jak wyżej dać 3 podkładki pod stronę napędową posiadanej korby?

Napisano
2 godziny temu, Pidzej napisał:

Dzięki, no to już mam jasność sytuacji i kupuję nową korbę pod mtb :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...