k4mciiu Napisano 17 Sierpnia 2018 Napisano 17 Sierpnia 2018 Cześć. Chce rozebrać wolnobieg raczej w celach edukacyjnych, ponieważ ten juz sie chyba do niczego nie nadaje... Jest to wolnobieg Shimano TZ31 - jego zdjecia: http://imgur.com/a/dhEAH1o Jak widać wzialem go na imadło i probowalem go rozebrać pukajac mlotkiem przy użyciu gwoździa w te 2 dziurki. Probowalem odkręcić w prawa stronę. Jak myślicie wd 40 zadziała?
rzezniol Napisano 17 Sierpnia 2018 Napisano 17 Sierpnia 2018 Coś mi świta że tam jest lewy gwint ... a wiem na pewno ze trzyma mocno ... pukanie i WD to za mało trzeba najzwyczajniej dobrze przywalić . Pozdrawiam
k4mciiu Napisano 17 Sierpnia 2018 Autor Napisano 17 Sierpnia 2018 6 minut temu, rzezniol napisał: Coś mi świta że tam jest lewy gwint ... a wiem na pewno ze trzyma mocno ... pukanie i WD to za mało trzeba najzwyczajniej dobrze przywalić . Pozdrawiam Lewy? No to nieźle Trochę źle napisałem - "dobrze przywalilem" kilka razy..
seraph Napisano 18 Sierpnia 2018 Napisano 18 Sierpnia 2018 No lewy żeby się nie zaciskał podczas pracy. No ale lewy odkręca się w prawo, więc próbowałeś dobrze.
rzezniol Napisano 18 Sierpnia 2018 Napisano 18 Sierpnia 2018 Lewy po to aby właśnie się zaciskał podczas pracy aby uniknąć przypadkowego odkręcenia tej nakrętki ;). "Pukanie w prawo" nie jest jednoznacznie ... bo jak np z powodu tego że jest leworęczny i pukał w dolną dziurkę to można zinterpretować tak że dokręcał. Dlatego lepiej określić kierunek gwintu niż kierunek "pukania" :D. Pozdrawiam
k4mciiu Napisano 18 Sierpnia 2018 Autor Napisano 18 Sierpnia 2018 Hmm... probowalem odkręcić nakrętke w prawo, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, ale za cholerę nie mogę tego zrobic, zaraz rozwale caly wolnobieg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.