Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] po serwisie

CBP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam taki rowerek:

MTB

Kross Level R2 2016

Przerzutka przód: Shimano Altus FD-M190
Przerzutka tył: Shimano Alivio RD-M4000 SGS Shadow
Manetki: Shimano Altus SL-M310, 8 biegów
Korby: SR Suntour XCE 42/32/22T
Łańcuch: Shimano CN-HG40
Kaseta / Wolnobieg : Shimano Altus CS-HG41-8 11-34T
Piasta przód: Joy Tech D041DSE 32H
Piasta tył: Joy Tech D142DSE 32H
Opony: Schwalbe Smart Sam 27,5"x2,1"

Kasetę, łańcuch i suport (kwadrat) wymieniałem tydzień temu,

Chciałbym zrobić małą rewolucję z tylną przerzutką i korbą. Te elementy mi trochę już hałasują (korba lekko cyka jakby łańcuch szorował, lecz nie szoruje, więc nie wiem co to, natomiast przerzutka hałasuje przez te małe feralne kółeczka w wózku. Chciałbym mniej więcej o 2 klasy wyżej od tych elementów (korba przerzutka tył) co mam. Co polecacie w miarę cichego? 

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli chodzi o tylną przerzutkę, może wystarczy wymienić w niej kółeczka? Zawsze to taniej wyjdzie. Korba niestety będzie musiała być raczej dedykowana pod 9rz, jeżeli zależy Ci na czymś lepszym, jak np. korba Alivio czy Deore. Tę pierwszą idzie dorwać za około 150 zł, Deore jakoś ponad 300 złotych, miałaby wtedy zintegrowaną oś.

Napisano
56 minut temu, CBP napisał:

Chciałbym mniej więcej o 2 klasy wyżej od tych elementów (korba przerzutka tył) co mam.

W przypadku przerzutki nie ma to najmniejszego sensu, może napisz wprost że chciałbyś jakiś ładny napis typu "dełore" czy inne "ikste". Ewentualnie poczyść i sprawdź kółeczka, bo może coś tu jest przyczyną (są brudne, zużyło się ich łożyskowanie, itp.).

Korby Suntoura to niestety zwykle padaka i może byłoby warto to ruszyć, tylko po co wymieniałeś zawczasu suport w takim razie?

Generalnie posprawdzaj czy wszystko działa jak należy, wyczyść i zrób serwis jak trzeba i nie kombinuj, bo to nie jest sprzęt wart nie wiadomo jakich "inwestycji". Chyba, że dla lepszego samopoczucia. Naprawdę, tylna przerzutka cudów tu nie zdziała.

Napisano

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o korbę to muszę ją wymienić, bo wkurza mnie strasznie to ciche ocieranie przy korbie (łańcuch niczego nie dotyka, a dźwięk taki jakby lekko ocierał o przerzutkę). Suport wymieniałem bo byłem w serwisie i powiedział że zajechany, więc wymieniłem. Suport nie wiem jaką ma oś niestety. Z kółkami w przerzutce się pogodziłem (była rozkręcana przez serwisanta i czyszczona) widocznie jest to ich naturalny dźwięk pracy. Natomiast jeżeli chodzi o korbę, to jej ciche ocieranie nie jest naturalnym dźwiękiem. Jeżeli wymieniłem suport i zdecydowałem się na wymianę korby, to muszę też zakładać nowy suport?

Czy ta korba zda egzamin i będzie kompatybilna z innymi elementami napędu??

https://allegro.pl/shimano-korba-fc-m361-42-32-22t-170mm-oslona-i7142481255.html

A może pomyśleć o octalinku, lub zintegrowaną osią?

Napisano

Jeżeli nowa korba będzie w innym standardzie, jak na przykład HollowTech II lub Octalink to wtedy tak, musisz mieć pasujący do niej suport.

Napisano

A jeżeli zdecyduję się na korbę pod Octalink i suport Octalink, to kasety, łańcucha i przerzutek (tył i przód) nie trzeba ruszać? Będzie to ze sobą współpracowało?

Napisano

a coś co będzie współpracowało z 8-rzędową kasetą? jakiś konkretny model polecasz?

Napisano

Bez sensu. Albo wymieniasz konkretnie napęd albo dokup jakąś korbę za 100+ na kwadrat i pojeździsz na niej kilka tysięcy km. 

Po co Ci lepsza korba  jak masz z tyłu kiszkę i żeby wszystko płynnie, cicho chodziło, to musisz wymienić całość. 

Kasetę pewnie też masz mono zużytą a łańcuch wyciągnięty. Z nową korbą może Ci to nawet nie hulać.

Napisano

No to Alivio lub Deore brałbym M4050 na octalink i wszystko byłoby w temacie.

Zębatki możesz wymienić i za całość z suportem dasz do 300 PLN maksymalnie. 

Napisano

rozumiem, że przy M4050 przerzutkę przód muszę wymienić? a i moja kaseta jest 8-rzędowa

Napisano

O ile po obniżeniu przerzutki o jakieś 3 mm  ( dla korby 40/30/22 ) jej wózek nie będzie opierał się o tylne widełki to raczej w Twoim przypadku z fd-m190 nie powinno być problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...