korbaczek Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Hej, jestem szczęśliwym posiadaczem roweru Riverside 900 z decathlonu. Po pierwszym zachłyśnięciu się, jak fajna może być jazda na rowerze (wcześniej miałem marketowy rower, no dobra decathlon to też market - nieważne) zaczynam kombinować. Brakuje mi głównie cięższego przełożenia niż mam obecnie, bo na asfalcie nieraz muszę pedałować jak szlaony. Napęd to 1x10. Z przodu 36 zębów, tył: 11/40. Specyfikacja ze strony decathlona: Kaseta 10-rzędowa MICROSHIFT H100. Napęd jednoblatowy: 36 zębów, demontowany.Koronki: 11/ 40.Łańcuch KMC X10 ze spinką.Tylna przerzutka: BTWIN by MICROSHIFT RD M62-L. I teraz pytanie - czy po wymianie przedniego blatu na większy - 38 lub 40 lub 42. Myślę, że 40 w zupełności wystarczy. Będzie jakiś problem z łańcuchem? Tzn, musi być dłuższy, można to jakoś obliczyć, sprawdzić? Przerzutki z przodu nie ma, więc problemu też nie ma. I drugie pytanie - jak wymienić tą zębatkę? Jakieś specjalne narzędzia są potrzebne? Z góry dzięki za odpowiedź.
Dokumosa Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Przede wszystkim musisz sprawdzić jaki jest rozstaw otworów montażowych tej zębatki. Odkręca się to zwykle torxem a w szczególnych przypadkach trzeba komin przytrzymać od tyłu albo specjalnym narzędziem albo dużym płaskim śrubokrętem (jeśli tu nie masz np. blatu przykręcanego do korby albo ze zintegrowanymi kominami). Przy wymianie zębatki na większą o 4T raczej na pewno trzeba będzie zastosować dłuższy łańcuch (w ostatecznej ostateczności wydłużyć posiadany bo w każdym serwisie walają się "ścinki" X9). Raczej trzeba iść w zębatkę NarrowWide gdyż obecny rockring (osłona p. spadaniu łańcucha z blatu korby) pewnie okaże się za mały. Zakładam, że miejsca w ramie na większy blat jest aż nadto.
korbaczek Napisano 9 Sierpnia 2018 Autor Napisano 9 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedź. Hmmm, ale mnie - czyli laika - myślałem, że to będzie odkręcenie 4 imbusów i zamiana zębatki, ewentualnie nowy łańcuch, a tutaj widzę, że muszę prawie że cały suport odkręcić? Dodaję zdjęcie poglądowe, czyli - najpierw odkręcam niebieskie, potem czerwone? suport mi 'wyleci', czy on jest jeszcze jakoś przykręcony inaczej? I jeszcze pytanie o tego torxa. Rozumiem, że jeśli imbus mi pasuje w otwór, to jest to śruba imbusowa i nie trzeba torxa? Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takiej 'technologii'.
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Można to zmienić bez odkręcania korby od suportu (niebieskie). Po odkręceniu czerwonych tarcza powinna zejść przez ramię korby. Imbus to sześciokąt, torx to 6-ramienna gwiazda. Przyjrzyj się dobrze tym śrubom. Przy niektórych rozmiarach imbus niby pasuje ale łatwo obrobić gniazdo na klucz w śrubie jeśli trzeba użyć większej siły. Jeśli to skręcone imbusem nie ma problemu.
korbaczek Napisano 30 Sierpnia 2018 Autor Napisano 30 Sierpnia 2018 Długo trwało zanim odpowiedziałem, ale nie miałem czasu zająć się rowerem. W każdym razie - jest tak jak Dokumosa napisał, zeszło bez problemów. Tylko mam jeszcze jedno pytanie - czy warto wydać więcej na jakąś uznaną zębatkę (Deore, SLX z 40 zębami), czy jeśli nie będę montował z przodu przerzutki, to kupić najprostszą zębatkę, która pasuje (rozważam NarrowWide). Kupowanie czegoś droższego przy braku przerzutki z przodu ma sens?
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia 2018 Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja jeżdżę na chińczyku za 9 USD. Problemów nie widzę żadnych, trwałość jak tych uznanych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.