misterH Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Siemka, piszę bo postanowiłem w końcu, po chyba 3000 km, wymienić łańcuch i kasetę. Obecnie mam jakiś tam łańcuch KMC i kasetę 9s CS HG-50 i myślałem żeby wymienić na CS HG-400 (jako, że to nowsza odmłodzona wersja hg-50) i łańcuch KMC X9.93. Zestaw + narzędzia wychodzi za niecałe 180zł...teraz pytanie, czy nie lepiej by poczekać i doinwestować w jakiś lepszy osprzęt? Mam na myśli przesiadkę z 9s na 10s? Jakiś czas temu wymieniałem korbę na Deore FC-M590 i się zastanawiam czy napęd 10rzędowy nie byłby bardziej ...hmm... przyszłościowy? Wiadomo, o wiele większy koszt wymiany (manetka, przerzutka tylna, kaseta i łańcuch)
Brombosz Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Mając 3 blaty z przodu na niewiele ci się przyda te 10 zębatek z tyłu. Jeżeli jednak przypuszczasz, że w przyszłości z jednego zrezygnujesz to warto mieć tą koronkę w zapasie bo 2x9 może się okazać za mało.
SoloTM Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Jest jakaś manetka szosowa, na prostą kierownicę, 10 biegowa, która dogada się z Twoją obecną przerzutką, więc tylko manetka prawa, kaseta i łańcuch. ( taniej o przerzutkę tylną będzie )
misterH Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Napisano 4 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Brombosz napisał: Mając 3 blaty z przodu na niewiele ci się przyda te 10 zębatek z tyłu. Jeżeli jednak przypuszczasz, że w przyszłości z jednego zrezygnujesz to warto mieć tą koronkę w zapasie bo 2x9 może się okazać za mało. Najlepiej by mi było wymienić całość napędu ale to za drogi koszt...w takim razie bez bawienia się chyba cs hg-400 - niskim kosztem 37 minut temu, SoloTM napisał: Jest jakaś manetka szosowa, na prostą kierownicę, 10 biegowa, która dogada się z Twoją obecną przerzutką, więc tylko manetka prawa, kaseta i łańcuch. ( taniej o przerzutkę tylną będzie ) jaka?
SoloTM Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Sl-r780, ale są bardzo drogie, bardzo możliwe, że jeszcze jakieś manetki szosowe 10 tki ( tak jak te ) mają ciąg 2:1. Zadaj pytanie w dziale napęd, kompatybilność napędów, bo wydaje mi się, że jest jakaś tańsza manetka 10 sp co się dogada ze starszą 9 rz przerzutką, ale może się mylę.
Arni220 Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Są takie manetki Tiagry i Ultegry 10s. Tiagra tańsza. Pytanie tylko, jaki sens pchania się w droższy napęd? Nie ma i już tłumaczymy. Korbę 3rz za ok. 90/100zł przebudujemy w 2rz np. w układzie 36/22, 36/24, 38/24, 38/26. Kwestia odpowiednich zębatek. Potrzeba wymienić przednią przerzutkę na 2rz np. Deore 618, koszt ok. 90zł Kaseta 9s w zakresie 11-36. Jest taki model hg400 i hg 201 jak pamiętam. Zakładasz łańcuch (mi nie wiedzieć czemu lepiej to działa z łańcuchem 9s) i śmigasz na napędzie o takim samym zakresie jak starsze 10s. Co zyskujesz? Równe stopniowanie kasety, która w środku nie ma zbędnego zawężenia koronek, jest tańsza itd. Co tracisz? Tylko możliwość założenia kasety 11-42, która ma dość poważną wadę czyli przeskok 15/18, no ale daje za to gigantyczny zakres do jednej z w/w korb. W sumie posiadając tylną przerzutkę w wersji dwuzawiasowej, to i nawet dało by się założyć do 9s kasetę Sunrace 11-40 posiadającą tę samą wadę co 11-42 10s. Także podsumowując, na siłę bym się nie pchał w 10s, jak już zmiana to na 2x11 na podbudowie korby 36/24 lub 38/26, ale tu jeszcze bardziej rosną koszta eksploatacyjne więc ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.