Dagasowaty Napisano 3 Sierpnia 2018 Napisano 3 Sierpnia 2018 Witam bardzo serdecznie, tak jak w tytule, poszukuję roweru do enduro/trail do 4000zł. Najlepiej jakby to był nowy rower - chcę go wziąć na raty ponieważ w planach mam także kupno lustrzanki na którą pójdzie troszke więcej pieniążków. Na szczęście sklep rowerowy w mojej okolicy umożliwia składanie roweru z wybranych części bądź wybranie jakiegoś roweru z katalogu, powiedzmy cube stereo 160 i powiedzmy, że chcę inny amortyzator to dostanę stereo z innym amortyzatorem. Wiecie o co chodzi.. Myślę nad złożeniem całego roweru od podstaw lub właśnie tak jak to napisałem wcześniej, wybranie jakiejś konkretnej maszyny i wymianę niektórych części. Co do składania roweru.. bardzo przyjemnie jeździło mi się na ramie NS Bikes Eccentric Alu Evo 27.5 (Amor chyba Rock Shox Recon 140mm - rower kumpla) a przy tym bardzo mi się podoba, szczególnie wersja kolorystyczna "Night sky" więc chciałbym coś na tej ramie. Ewentualnie może jakiś Dartmoor Primal lub NS Surge. Świetnie też jeździło mi się na ramie Commencal Meta HT AM Origin ale nigdzie jej nie umiałem dorwać, musiałbym ją ściągać pewnie zza granicy a rower potrzebuję jak najszybciej. Myślałem też nad gotowym już Canyon Grand AL 5.0 ale nie widzi mi się czekać do 4 grudnia A więc tak: chciałbym abyście pomogli mi złożyć rower pod enduro/trail, czasem przelecę jakąś hopkę, często też jeżdżę po mieście, nawet bardzo często, w miejscu gdzie lubię pojeździć znajduje się opuszczony teren nie wiadomo czego gdzie jest dużo schodów, lubię sobie też czasem przelecieć takie schody ale staram się tego nie robić, 2x obręcz poszła w tamtym roku :). Rower składany od podstaw najlepiej na Eccentric Alu Evo ale oczywiście możecie podawać też swoje propozycje co do ram. Albo rower z katalogu. Zależy mi tu na jak najlepszych częściach dostępnych w tej cenie oczywiście. Mój wzrost 173cm, waga 56kg. Z góry dzięki za wszelakie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Dokumosa Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Rama eccentric evo (imho brzydka i niedorobiona) to 900zł, stery 60. Amor nowy, wyprzedażowy aion 140mm 900zł, koła wyprzedażowe DT swiss E1900 800-900 (jak się baaardzo postarasz to nowa można czasem kupić za 550zł). Napęd 1x11 na SLX (pt 200, kaseta 180, korba 400, suport 50, łańcuch 80, manetka 100). Opony np. NobbyNic 2,35 (najtańsze zwijasy i dętki to koszt 200zł). Powinno wystarczyć jeszcze na jakieś chińskie rurki i tanie siodło. Jeśli nie będziesz za kimś/czymś gonił to można oszczędzić ze 400 na napędzie (1x10 deore i kombinowana korba z chińskim blatem nw) to wtedy wystarczy na jakieś podstawowe hamulce nawet np. deore + tarcze 180p/t. To jest config naprawdę po bandzie w kierunku największych cięć. Dokładając 600 i zmieniając ramę na primala można mieć z przodu pike'a RC 140mm a do tego tył i przód boost. GC o którym wspomniałeś to budżetowy rower do XC - rozleci się po miesiącu lekkiego trialu albo po kilku lądowaniach z metrowego hopka.
przemogg Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Cześć Dokumosa można przy okazji wykorzystać Twoją wiedze i doświadczenie (po raz kolejny) ? Dużo lepszy będzie ten pajk od aiona bo też składam się do składania własnego ale nie NS a Primala (podobnie jak kolega wyżej wzrost 176cm -to bedzie raczej rozmiar M?) więc powoli ale wytrwale gromadzę komponenty i mam rozterkę największą jak zwykle jaki amortyzator a suntour podobno podnosi swoją jakość Dziękuję i pozdrawiam
Dokumosa Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Czy dużo lepszy? Do trialu to jest mniej więcej jak 20 i więcej lat temu były mercedesy i jakieś i nie samochody;) i jak ktoś miał okazję dłużej pojeździć na odpowiednio ustawionym, nawet podstawowym pike to nie będzie chciał spojrzeć na nic z niższej półki. Pamiętaj tylko, że wszystkie współczesne pike'i to boost. Primal 2018 będzie? Ja mam takiego L przy 186cm i jest idealny do rypanki do spokojniejszej jest jazdy brałbym dla siebie XL. Dla ciebie Mka będzie takim rozsądnym kompromisem. Mój jest jeszcze na Epixonie jakimś bo czekam na sensowne koła boost ale już czeka pod biurkiem pike rct3 150mm
przemogg Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Czyli pike. Dzięki :) o to mi chodziło pozdrawiam
Dokumosa Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 Trochę ścieżkowców złożyłem , głównie na primalach ale kilka stalowych eccentriców i kona'ów też było. Jak bedziecie chcieli coś skonsultować przy składaniu to walcie śmiało na priva. Z polskich ram stalowy eccentric to naprawdę b. wysoka półka. Widziałem gdzieś niedawno ktoś miał na olx czy aledrogo Mkę w sensownej cenie. Aluminioki przy niej wyglądają jakby ktoś w garażu sam sobie je uspawał wypijając wcześniej kratkę piwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.