Skocz do zawartości

[kaseta] Cykanie w kasecie podczas pedałowania

nbk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

odebrałem jakiś czas temu rower z serwisu (taki podstawowy przegląd, żeby wszystko było ok) i irytuje mnie cykanie z kasety podczas pedałowania. Dzieje się to od połowy kasety w dół (na cięższe przełożenia), na najlżejszych jest wszystko idealnie.

Podrzucam film z nagraniem różnych dźwięków cykania. Przede wszystkich moment w filmie: 0:55. Taki właśnie dźwięk to standard kiedy pedałuję.

I teraz pytanie. W czym tkwi problem?
- czy to po prostu złe wyregulowanie tylnej przerzutki i mam się pobawić śrubą baryłkową? 

- czy może łańcuch jest już wyciągnięty / zużyty? (łańcuch firmy KMC, przejeździłem na nim ponad 3000 km)

- zużyta kaseta?

Z góry dziękuje za pomoc.

Napisano

Nie jestem specem, ale dla mnie brzmi jak źle wyregulowana przerzutka. Nie stawiałbym na zużycie, bo właśnie założyłem nowy napęd (tylna przerzutka+kaseta+łańcuch) i walczę z podobnym problemem -- ciężko wyregulować tak, żeby w żadnym ustawieniu nie cykało. Ale może ktoś bardziej doświadczony jest w stanie to zweryfikować...

Napisano

Cześć, dźwięk powstaje przez ocieranie się łańcucha o przerzutkę w okolicy czarnych, plastikowych kółek zębatych. Jeśli nie da się wyregulować przerzutki tak, by nie obcierało, prawdopodobnie hak  przerzutki jest lekko wygięty. Jeśli nie masz przyrządu, możesz go zrobić sam:
https://www.youtube.com/watch?v=sWdO4dnu18g 

albo próbować wyprostować hak samym kołem:
https://www.youtube.com/watch?v=TnwreRrorIA

2. Część dźwięków to sprawa samego łańcucha, wyczyść go, i poprawnie nasmaruj( kropelka na każdy sworzeń, poczekać 1h lub więcej, wytrzeć, przejechać się wokół domu, wytrzeć jeszcze raz

3. Oprócz tego, wciąż słyszę cykanie nieregularne, jego źródłem może być wyciągnięty łańcuch/ zapadki w bębenku, ale co do tego nie jestem pewien. Nagraj film po wykonaniu 2. pierwszych czynności.

Napisano

nie wiem czy to coś wniesie do tematu, ale zlokalizowałem w swoim rowerze źródło podobnego nieregularnego cykania-- dźwięk rozlega się kiedy spinka łańcucha wchodzi na pierwsze kółko przerzutki (to na dole). Słychać go tylko na najtwardszych przełożeniach. Na razie nie udało się problemu rozwiązać, choć zauważyłem, że i spinka i łańcuch w moim rowerze są przystosowane do napędów 8 rzędowych, a ja mam 9. Może to jest źródło problemu?

Napisano

picalke łańcuch 9. rzędowy ma mniejszą szerokość, jeśli łańcuch 8. rzędowy działa to nie ma problemu, nic nie powinno się stać. Prawdopodobnie spinka 8. jest odrobinę za szeroka i dlatego ją słychać-możesz np. pomalować spinkę z obu stron łatwo ścieralnym markerem, pokręcić na przełożeniu, które cyka, i jeśli farba się wytrze w pewnych miejscach to problem rozwiązany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...