Skocz do zawartości

[Linki i pancerze] Do szosy/gravela

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Gdzieś w połowie czerwca wymieniałem linki i pancerze - na Jagwire LEX-SL. Nie powiem, działało to ok, ale po 1500 km tylna przerzutka sprawia problem i jest to bankowo wina właśnie linki/pancerza. Rower przełajowy wykorzystywany jako szosa (obecnie jakieś 90%) lub gravel w zależności od tego, na co przyjdzie mi ochota. Klamki RS685, przerzutki: przód CX70, tył 6800 SS.

Co będzie dobrze wybrać? Nieco poszperałem po sieci i Jagwire ma jednak średnie opinie, to co mam zdaje się tylko potwierdzać problemy po pewnym czasie - poza LEX-SL jest jednak i Pro czy Road Elite, może warto ich spróbować? Ewentualnie gotowy komplet Shimano SP41 który ponoć jest bardzo poprawny... tylko że tam znów może schodzić teflon i zapychać pancerz.

Zależy mi przede wszystkim na świętym spokoju przez jak najdłuższy czas, na jesień na pewno wiecej będzie jazdy po lesie niż obecnie. 

Napisano
Teraz, lukasamd napisał:

Zależy mi przede wszystkim na świętym spokoju przez jak najdłuższy czas

To zrób pełne pancerze. 
Zakładałem do mojego gravela ostatnio zestaw Jagwire na pancerzach LEX-SL i CGX-SL (zestawy Universal Sport)
Tyram tym w suchym, w ulewnym deszczu, po asfalcie, w piachu, błocie ... nie zauważyłem nic ... nula ... zero  aby się coś pogorszyło w działaniu.

Pozdrawiam 

Napisano

A zestaw SP41 ale bez teflonu, byłby dobrym wyborem? Dopiero teraz się zorientowałem że można kupić przynajmniej trzy rodzaje:

- Wersja bez teflonu i bez uszczelnionych końcówek

- Wersja bez teflonu i z uszczelnionymi końcówkami -> i w to bym celował

- Wersja z teflonem (optislick)

Napisano

Miałem kiedyś zestaw SP41 (XTR) przerzutkowy w wersji "full".
Rzeczywiście teflon się łuszczył, uszczelnione końcówki to były gumki zakładane na noski.
Na tych gumkach da się fajnie zbudować "pełny" pancerz  za pomocą koszulki termokurczliwej.
Jak występuje w wersji z linkami bez teflonu to można się pokusić. 

Co do LEX - SL nie mogę się zgodzić że robi opór na lince ...
Mam to w pełnym pancerzu gdzie końcowy odcinek robi prawie "nawrotkę" do podparcia w przerzutce i do tego przerzutka ze sprzęgłem.
W takiej konfiguracji powinienem poczuć ten opór a go nie czuję ...

Pozdrawiam 

Napisano

Panowie, w takim razie reasumując jakie końcówki do pancerza linki przerzutki 4 mm ?

Mam na tą chwilę:

- linka przerzutki PROX nierdzewna szlifowana
- pancerz przerzutki CLARKS z teflonem

i zastanawiałem się w jakie to końcówki zaopatrzyć, żeby chociaż sezon wytrzymało.

Myślałem o tych:

1.jpg

Napisano

Pancerze i linki mam, nad końcówkami myślałem tylko i wybrałem te co Ty wkleiłeś link. Dzięki / wymiana i tak na jesien, jak się zacznie deszczowo, bo póki co daje radę to co jest /

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...