Fisiek Napisano 21 Lipca 2018 Napisano 21 Lipca 2018 Witam. Znalazłem po taniosci rower z korbą SR Suntour CW13 XCC T208 PBIBG 48/38/28T. Gwint w prawym ramieniu jest zerwany. Czy ktoś orientuje się czy można wymienić tam samo ramię czy trzeba cała korbe. Pozdrawiam.
Gość Napisano 21 Lipca 2018 Napisano 21 Lipca 2018 Nie bierz tego badziewia. Nie wiem co masz na myśli, ale podejrzewam że chodzi Ci o zębatki. Są nitowane. Za ile ktoś to sprzedaje? Shimano Acera z odkręcanymi blatami kosztuje 100-150zł.
Fisiek Napisano 21 Lipca 2018 Autor Napisano 21 Lipca 2018 Chodzi mi o to że mam ten rower już tylno nie wiem czy samo ramię mogę wymienić czy muszę cała korbe
Gość Napisano 21 Lipca 2018 Napisano 21 Lipca 2018 Prawie ramie jest napędowe, czyli z wszystkimi zębatkami. Nie dokupisz samej prawej strony, więc siłą rzeczy musisz kupić całą korbę.
SoloTM Napisano 21 Lipca 2018 Napisano 21 Lipca 2018 Naprawiać możesz, ( o ile korba w bdb stanie bo jeśli jest średnia to nie ma sensu ) trzeba kupić tuleję, rozwiercić, włożyć na specjalny klej. Oczywiście trzeba to potrafić zrobić. https://allegro.pl/redukcja-gniazda-pedalu-tuleja-m16-9-16-lewa-kovys-i7446626670.html Możesz szukać też samej korby prawej, tylko pamiętaj, że Twoja korba ma chyba kwadrat nie w standardzie shimano - czyli korby shimano nie będa pasowały. ( suport masz 122,5 mm więc korby pod taką długość suportu trzeba szukać ) To Twoja korba? : /edit Samą prawą faktycznie będzie ciężko kupić, w standardzie shimano zdarzają się używki w bdb stanie ( ktoś zniszczył np. lewą ). Szukaj kompletu dowolnego, byle na oś 122,5.
Witboj Napisano 22 Lipca 2018 Napisano 22 Lipca 2018 No i żeby naprawić trzeba mieć gwintownik 16x1... Kleju też pewnie kolega nie ma więc naprawa samodzielna (po zakupie sprzętu) będzie droższa niż nowa korba. Ale naprawa w serwisie rowerowym może się opłacić - oni powinni w końcu mieć już sprzęt i klej. Moja rada - kupuj nową korbę tylko jak przerzutka ma zostać ta sama to przypilnuj, żeby zębatki miały po tyle samo zębów, co na starej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.