Nowy86 Napisano 6 Lipca 2018 Napisano 6 Lipca 2018 Witajcie, W mojej szosówce mam wysłużoną ultegrę RD-6400 z krótkim wózkiem. Przed rokiem zmieniałem koła i mój błąd polegał na tym, że kupiłem je na piastach Shimano 600 Tricolor pod 7 zębatek zamiast 9 jakie obsługuje moja przerzutka. Teraz chciałem zmienić kasetę na 12-36 i oczywiście jest problem z kompatybilnością. Pytanie w jaki najtańszy sposób się z tego wykręcić ? Zmienić piastę w kołach ? Obręcze to Campagnolo Omega Strada Kupić nową przerzutkę ? Typu Deore czy Alivio ? Czy może poszukać kasety 7 rzędowej ? Znalazłem Kaseta Shimano HG-20 7s 12-32t EDIT: dodam jeszcze, że mam stare koło z piastą fh-5600 9 rzędową. Może najtaniej będzie ją wykorzystać ? Pytanie czy będzie pasować do nowego koła ? Z góry dzięki za porady
dovectra Napisano 6 Lipca 2018 Napisano 6 Lipca 2018 16 minut temu, Nowy86 napisał: ultegrę RD-6400 z krótkim wózkiem. Ile ona obejmie , max 27 zębów? 17 minut temu, Nowy86 napisał: kasetę na 12-36 No to kup przerzutkę mtb. 17 minut temu, Nowy86 napisał: Kaseta Shimano HG-20 7s 12-32t jak wystarczy to wkładaj. A jak chcesz 9 sped, to piastę zmieniaj.
Nowy86 Napisano 6 Lipca 2018 Autor Napisano 6 Lipca 2018 Tak, krótki wózek ponoć max 27. Czyli jak bym chciał mieć 32 chociaż to muszę ją zmienić ? Czy jeśli zmienię piastę i pozostanę przy 7s to starczy i obsłuży te 32 chociaż?
dziksoltys Napisano 6 Lipca 2018 Napisano 6 Lipca 2018 i tak przerzutkę MTB będziesz musiał kupić teraz na tym rowerze jeździsz ? bo z tyłu masz 7 rzędową kasetę a manetkę 9? piastę możesz zmienić ale być może będziesz musiał kupić nowe szprychy jak piasta i obręcz są na tyle samo szprych.
Nowy86 Napisano 6 Lipca 2018 Autor Napisano 6 Lipca 2018 Teraz, dziksoltys napisał: i tak przerzutkę MTB będziesz musiał kupić teraz na tym rowerze jeździsz ? bo z tyłu masz 7 rzędową kasetę a manetkę 9? piastę możesz zmienić ale być może będziesz musiał kupić nowe szprychy jak piasta i obręcz są na tyle samo szprych. Tak, jeżdzę jak widać jestem taki amatorem, że nie przeszkadzała mi kaseta 7 a manetki 9 Czyli chcąc mieć 32 albo 36 z tyłu muszę zmienić przerzutkę jednym słowem ?
dziksoltys Napisano 6 Lipca 2018 Napisano 6 Lipca 2018 bo to podobno nie jest kompatybilne z sobą. mógłbyś (z tego co wyczytałem) kupić kasetę 9 wywalić jedną zębatkę i mieć kasetę 8rzędową która będzie działała płynnie z twoją manetką :D. Dalej potrzebujesz przerzutki MTB polecam alivio.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.