Skocz do zawartości

[Korba] Modernizacja roweru

MacFly2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebuje porady co dalej mogę zrobić z moim rowerem.

Posiadam Unibike Evo 29 rok 2015, pełna specyfikacja http://www.unibike.pl/unibike2015/evo29.php

Aktualnie szykuję się już po raz trzeci do wymiany wkładu suportu, po raz kolejny strzela i skrzypi, więc w głowie zrodził się pomysł, aby przejść na korbę dwu rzędową Deore model FC-M6000. Trzeciej zębatki prawie nie używam, więc dla mnie zbędna rzecz.

Chciałabym też wymienić kasetę na bardziej „górską” aby była bardziej optymalna na podjazdy. Na podjazdach wyrżnie zostaje w tyle. Więc podejrzewam, że musiałbym moją tylną przerzutkę wymienić, bo nie ogranie większej kasety. Czy CS-HG500 i RD-M6000 ogarnie temat?

I chyba najważniejsze planuje wymienić przedni amortyzator, mój niestety sprężynowy nie daje mi zbyt dużej frajdy z jazdy. Chciałbym kupić powietrzy, ale też nie orientuję się jaki dokładniem ma szukać.

Aktualnie MTB używam głownie do jazdy w weekendy z znajomymi, w tygodniu głównie jeżdżę na szosie, więc mój rower MTB jest taki bardziej weekendowy ;)

Napisano

Jaki budżet przewidujesz na amortyzator?

Jeśli kaseta 11-36 to dla Ciebie za mało to przy napędzie 2x10 pomyślałbym o 11-40 - taki zakres powinna ogarnąć (nieoficjalnie) obecna RD-M610. Korba M6000 jest już bardzo przyzwoita (ramiona HT) i proponował bym 26-36 względnie 24-34. Nie zapomnij o nowym łańcuchu.

Napisano
2 godziny temu, MacFly2 napisał:

szykuję się już po raz trzeci do wymiany wkładu suportu,

Zajechałeś od 2015 roku 3 wkłady suportu? Może to co innego tam strzela i skrzypi?

Napisano
16 godzin temu, Dokumosa napisał:

Jaki budżet przewidujesz na amortyzator?

Nie myślałem nad ceną, bardziej bym liczył na Was aby mi doradzić w jakim zakresie cenowym co dostanę, może wstępnie coś koło 1000 zł

14 godzin temu, dran2 napisał:

Zajechałeś od 2015 roku 3 wkłady suportu? Może to co innego tam strzela i skrzypi?

Szczerze nie mam pojęcia, za każdym razem miałem wymieniany wkład suportu i była przez dłuższy czas cisza.

Może w tym sklepie gdzie kupiłem montują mi najtańsze wkłady (gwarancyjnie) i dlatego tak siadają. Rower ma gdzieś około 1500-2000 km najechane, więc w sumie nie dużo.

Napisano
2 godziny temu, MacFly2 napisał:

Może w tym sklepie gdzie kupiłem montują mi najtańsze wkłady (gwarancyjnie) i dlatego tak siadają. Rower ma gdzieś około 1500-2000 km najechane, więc w sumie nie dużo.

Przy tym przebiegu powinieneś jeszcze mieć fabryczny wkład. Jakichś bardzo tanich zamienników którymi mogli by cię oszukać nie ma, Octalinki robi o ile wiem tylko Shimano i nie jest to u nich najniższa półka więc ich wytrzymałość i jakość jest w miarę stabilna. Wielokrotna wymiana suportu przy takim przebiegu jest bardzo mocno podejrzana i IMO wygląda jak jakieś pozorowane działania dla zamaskowania prawdziwego problemu.

Napisano
2 godziny temu, Dokumosa napisał:

W okolicy 1000 to Recon Silver, za 1400 byłaby Reba. Ew po taniości Raidon.

No widzę, że są na allegro jakieś Recony w cenie około 700-800zł za nowy, więc chyba za bardzo nie ma co myśleć o jakieś taniości ;)

Tylko mam taką nie pewność, bo w opisie mam zaznaczony, że amortyzator ma takie wymiary 1-1/8/1.5" , więc dokładnie nie wiem co to znaczy i czego mam szukać?

No i mam szybko zamykać, czy lepiej wymienić też piastę w kole i mieć już sztywną oś?

2 godziny temu, dran2 napisał:

Przy tym przebiegu powinieneś jeszcze mieć fabryczny wkład. Jakichś bardzo tanich zamienników którymi mogli by cię oszukać nie ma, Octalinki robi o ile wiem tylko Shimano i nie jest to u nich najniższa półka więc ich wytrzymałość i jakość jest w miarę stabilna. Wielokrotna wymiana suportu przy takim przebiegu jest bardzo mocno podejrzana i IMO wygląda jak jakieś pozorowane działania dla zamaskowania prawdziwego problemu.

Tego to już nie wiem, rama wygląda ok, siodełko wymienione, sztyca przełożona z innego. Siedząc na siodełku słychać te dziwne odgłosy. Stojąc na pedałach ciszej, ale też się coś odzywa.

Napisano

Amortyzator z rurą tapered (zwęzającą się) z 1,5" do 1 1/8". Prawdopodobnie masz obecnie stery redukcyjne więc trzeba będzie co najmniej bieznię dolną wymienić. 

Przy kole 29" i ambitnieszej jeździe piasta pod oś 15 to dobry pomysł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...