Thomass13 Napisano 1 Lipca 2018 Napisano 1 Lipca 2018 Witam mam pytanie od nosnie suportu. Kiedys kupiłem rame i chciałem przełozyć suport bo mufa pasowała rozstaw 68 mm. Niestetyprzy próbie montazu okazało się że gwint sie nie wkreci jest minimalnie za duży chodź widniały na nim te same oznaczenia. Czy to oznacza że te z wiekszym gwintem to sa włoskie a te z mniejszym angielskie? Takie pytanie zadaję gdyz chce kupić suport na octalink do nowej korby a na allegro wychodzi najtaniej bo wsklepie sobie zycza ponad 80 zł za taki suport na allegro niecałe 60 zł
seraph Napisano 1 Lipca 2018 Napisano 1 Lipca 2018 Włoskie (ITA) są większe - 36 mm średnicy vs 35 mm w BSA, ale większa różnica jest taka, że suport BSA ma gwint prawy i lewy, a ITA - oba prawe.
Thomass13 Napisano 1 Lipca 2018 Autor Napisano 1 Lipca 2018 to sciaganie korby i sprawdzanie mnie czeka jak jest bo nie pamietam szczerze.
Thomass13 Napisano 1 Lipca 2018 Autor Napisano 1 Lipca 2018 A sa octalinki włoskie czy tylko angielskie?
Thomass13 Napisano 2 Lipca 2018 Autor Napisano 2 Lipca 2018 Sprawdziłem i wychodzi mi tak: po sprawdzeniu ze strona napedowa i przeciwnapedowa odkrecaja sie w przeciwna strone zegara a zakrecaja zgodnie z ruchem zegara? Obie strony tak samo. Co to za rodzaj suportu? A potrzebuję kupić taki wkład suportu na octalink oznaczenie na tym co mam pisze BC 1,37" x 24T 68 mm. Długość osi jaka mam to 122,5 mm. Prosze o pomoc.
seraph Napisano 2 Lipca 2018 Napisano 2 Lipca 2018 Nie ma octalinków 122,5. Są 113, 118, 121 i 126. Skąd 122,5? Wygląda na to, że masz gwint włoski - po obu stronach prawy 36 mm średnicy. Musisz szukać Octalink ITA.
Thomass13 Napisano 2 Lipca 2018 Autor Napisano 2 Lipca 2018 Drodzy koledzy miałem załatwienia wiec wziąłem suport ze sobą. Podjechałem do sklepu bo tak piszac uznałem że to jest bez sensu. Jak pisałem wczesniej z tym odkrecaniem wychodzi na włoski a tak naprawde to gwint angielski. Z ta długościa osi zgadza sie. Uswiadomiono mnie że sie suport dobiera do korby wiec 118 mm tutaj bedzie. Bo inaczej tego przerzutka nie obejmie. Pisze na przerzutce cos takiego:66-69 stopni a obsługa do 9 rzedów korba i przerzutka
seraph Napisano 2 Lipca 2018 Napisano 2 Lipca 2018 6 minut temu, Thomass13 napisał: Jak pisałem wczesniej z tym odkrecaniem wychodzi na włoski a tak naprawde to gwint angielski. Coś więc musiałeś pomieszać.
Thomass13 Napisano 2 Lipca 2018 Autor Napisano 2 Lipca 2018 A jesli chodzi o klucz do sciagania korb na octalink czy taki klucz powinien byc przesmarowany przy sciaganiu korby czy sie wkreca na hama przysłowiowego i korbe sie ściaga nie chce gwintu zjechać. Chyba że wiecie gdzie podkładki mozna dokupić do srub co nie trzeba stosowac ściagacza wtedy?
seraph Napisano 2 Lipca 2018 Napisano 2 Lipca 2018 Słyszałeś kiedykolwiek o przecinkach? Gwint w ściągaczu nasmaruj to lżej idzie.
dziksoltys Napisano 2 Lipca 2018 Napisano 2 Lipca 2018 Ściągacz zawsze trzeba chyba że w inny sposób wybijesz ramiona. Jak jest przesmarowane to zawsze wszystko lżej idzie. A ty jak patrzysz na gwint to jest normalny jak przy śrubach zwykłych czy drobniejszy?
Thomass13 Napisano 2 Lipca 2018 Autor Napisano 2 Lipca 2018 W sciagaczu czy na korbie? Sprawdziłem jeszcze inny sciagacz i ten akurat ładnie sie reka wkreca do samego końca bez wielkiego oporu wiec ten jest ok w tamtym cos jest nie tak za duzy opór robił podczas wkrecania w ramiona korby i by doprowadził do zepsucia gwintu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.